Lewelyn Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Witam ma pytanie odnośnie fermentacji otóż blg z 12,5 zatrzymało mi się na 5blg, po tygodniu fermentacji (Belgian Pale Ale, drożdże S 33) przeniosłem w cieplejsze miejsce i potrząsnąłem fermentorem odstawiłem na trzy dni i nic nie pomogło.Robiłem też test FFT i o ile dobrze go przeprowadziłem to tez z 12,5blg zeszło do 5 blg po trzech dniach Co mam robić: zlewać na cichą? czy zadać druga paczkę drożdży na dofermentowanie( mam na stanie)? a może ograniczyć glukozę przy butelkowaniu? Czekam na podpowiedzi z waszej strony pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Jak zacierałeś? Mogło zejść do 5 i dalej nie zejdzie. Dodawanie drożdży nic nie da bo nie mają już co jeść. Glukozy daj wg jakiegoś kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Te drożdże tak już mają, co jedni sobie cenią, a inni narzekają. Poczytaj te tematy: http://www.piwo.org/topic/7550-niskie-odfermentowanie/ http://www.piwo.org/topic/1003-fermentis-safbrew-s-33/page__hl__+dro%C5%BCd%C5%BCe%20+s-33#entry161890 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Przelewaj śmiało na cichą. Też miałem takie przeboje z tymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewelyn Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zacierałem infuzyjnie w jednej temperaturze 66-67 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Jeżeli wyszło ci tyle samo, co w teście odfermentowania, to znaczy, że wszystko jest ok i nie musisz się obawiać. Dodatkowo, zmierzyłeś po paru dniach i nie spada, więc śmiało możesz przelać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się