piwozlop Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Witam, czemu przelewacie piwo po burzliwej fermentacji do innego pojemnika na cichą ? czy chodzi o ułatwienie klarowania ? w sumie jeśli pojemnik ma kranik nie powinno być z tym problemu ? dziś mija 10 dni, w niedzielę zamierzam zabutelkować piwo czy nic się nie stanie jeśli przyniosę fermentator z chłodnej piwnicy do domu gdzie mam 29* na 3 dni przed butelkowaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Gdy się chmieli na zimno jest to zalecane, aby drożdże nie oblepiły olejków chmielowych. Bez chmielenia na zimno stosuje się fermentację cichą aby zrównoważyć i wyklarować piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Podaję za Wiki: "W praktyce browarniczej często fermentacje dzieli się na dwie: fermentację burzliwą - do momentu opadnięcia piany, ok. 5-10 dni po której dekantujemy piwo do innego zbiornika, pozostawiając na dnie osady i większość drożdży; i fermentację cichą (ok. 2 tygodni) w czasie której piwo jeszcze nieco dofermentowuje i klaruje się." Ja cichą robiłem tylko raz gdy pils odfermentował mi z 12* do 5* Blg (prawdopodobnie z powodu wsypania suchych drożdży prosto z saszetki do brzeczki i zbyt szybkiego przeniesienia w niską temperaturę) i więcej na burzliwej nie chciał a dzięki 10-cio dniowej cichej zszedł do 4* Blg i mogłem go zabutelkować bez obawy o granaty. Piwa zazwyczaj wychodzą mi prawie klarowne bez cichej - lekko opalizują pod światło ale nie jestem fetyszystą absolutnej klarowności, nie bawię się w jakieś żelatyny itp. Napisz jakie piwo robiłeś, z czego i jak zacierane to może ktoś bardziej doświadczony Ci doradzi czy warto bawić się w cichą fermentację. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez jimmy_jb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 http://www.homebrewing.pl/piwo-jasne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-155.html Robiłem na bazie ekstraktów słodowych, następne będzie już "prawdziwe". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Ja cichą robiłem tylko raz gdy pils odfermentował mi z 12* do 5* Blg i więcej na burzliwej nie chciał a dzięki 10-cio dniowej cichej zszedł do 4* Blg W takim przypadku warto robić cichą fermentację. Jeśli nic dziwnego się nie dzieje, to lepiej zostawić piwo w spokoju, aż do chwili lania w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Wiele osób cichej nie robi. W przypadku tego pilsa podoby efekt miałbyś po dobrym zabełtaniu fermentorem - chodziło o rozruszanie drożdży. Co do sklarowania to zdaje się scooby cytował już jakieś nowesze książki ze stanów, gdzie piszą, że właściwie lepsze sklarowanie następuje przy pozostawieniu piwa na burzliwej. Dla wielu piwowarów przelanie na cichą umożliwia też wcześniejsze odzyskanie gęstwy. Ja nie robię cichej, głównie z lenistwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Podobnie jak koledzy robię cichą tylko przy chmieleniu na zimno oraz gdy potrzebuję pilnie gęstwy. Myślę, że ma ona też sens w przypadku piw mocnych, których fermentacja długo trwa, ale sam ostatnio i w takich piwach ją pomijałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Po bużliwej trwa cicha nawet bez zlania z nad osadów, wydaje mi się że nawt lepiej bo jak w przypadku win po zlaniu prędkość znacznie spada. Czy 10 dni wystarczy czy potrzymać do 16 dni? Blg nie sprawdzam bo w piwnicy mam sporo kurzu w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Lepiej zlać ponieważ obumarłe drożdże zawarte w osadzie negatywnie wpływają na smak piwa, w skrajnych przypadkach mogą powodować kwaśnienie. Sprawdź Blg bo może już odfermentowało w wystarczającym stopniu. Przedłużanie fermentacji w tym samym pojemniku w momencie gdy ona się już praktycznie nie odbywa daje negatywne efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zupełnie nie pojmuję, skąd się bierze ta niechęć do cichej fermentacji. Ani trochę. Dla ciebie, piwozlopie, filmik: A poza tym, temat już zdaje się był: http://www.piwo.org/topic/7832-fermentacja-cicha-koniecznosc-czy-dodatek/ Warto zaglądać do archiwalnych tematów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 hehe, blog kopyra jest genialny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Fajnie czyta się te posty chyba jednak zaprzestanę na 1 fermentatorze zawsze to mniejsze ryzyko infekcji chodź kusze się na nią myśląc o dodaniu dziś żelatyny.. Edit chyba jednak nie, nie mam możliwości obniżenia temperatury ;( poczekam do pełnych 3 tygodni. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez piwozlop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się