Jump to content

Belma American Wheat


mat

Recommended Posts

Cześć.

 

Ostatnio na twójbrowar.pl pojawiła się nowa odmiana chmielu, jak ją określili - eksperymentalna. Mowa o Belmie. Od razu do głowy wpadł mi pomysł, że może dało by radę zrobić na niej coś w rodzaju piwa pszenicznego. Po kilku dniowym przeglądaniu różnych forów, oraz przy pomocy BeerSmith'a udało mi się sklecić coś takiego:

 

2,20 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann)

1,70 kg Pilsner (Weyermann)

0,30 kg Munich I (Weyermann)

0,20 kg Carahell (Weyermann)

 

10,00 g Belma [12,00 %] - Boil 60,0 min (leaf)

10,00 g Belma [12,00 %] - Boil 15,0 min (leaf)

20,00 g Belma [12,00 %] - Boil 1,0 min (leaf)

 

Safale American (DCL/Fermentis #US-05)

 

Zacieranie:

67 - 68 przez 60 min

78 minuta

 

Wysładzanie:

do uzyskania 22-23 litrów brzeczki o ekstrakcie 12 blg.

 

Fermentacja:

burzliwa - 7 dni

cicha - brak

 

Co o tym sądzicie. Czy w tym przypadku przerwa scukrzająca jest wymagana? Jej obecność ma duży wpływa na treściwość gotowego piwa?

Edited by mathew
Link to comment
Share on other sites

Też kupiłem i przymierzam się właśnie do trzeciego podejścia do american wheat właśnie z tym chmielem. Zacieranie zrobiłeś wg. mnie dobre, choć dekstrynująca wydaje się za długa. Po 60 min. w scukrzającej nie bardzo jest co jeszcze przerobić na dekstryny. Amerykańce od razu robią wygrzew, bez dekstrynującej.

Link to comment
Share on other sites

Amerykańce od razu robią wygrzew, bez dekstrynującej.

Skoro tak Jankesi robią, nie pozostaje mi nic innego jak się dostosować :)

Natomiast zastanawiam się nad skróceniem przerwy maltozowej do 50 min.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Piwo wczoraj przelane na burzliwą. Temperatura fermentacji ok. 20 stopni. Drożdże ładnie pracują. Z zakładanej gęstości 11,4 wyszło 11 blg. Nie jest źle.

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj przeprowadziłem inspekcję. Oczom mym ukazała się piękna piana. Fermentacja trwa w najlepsze. Myślę, że w okolicach niedzieli można będzie butelkować.

Link to comment
Share on other sites

W sobotę piwko zostało przelane do butelek po tygodniowej fermentacji. Zastanawiam się czy nie za krótko trzymałem je na burzliwej? Czas pokaże.

Link to comment
Share on other sites

Offtop się robi, ale po prostu muszę...

 

Zastanawiam się czy nie za krótko trzymałem je na burzliwej? Czas pokaże.

 

Ale jakie zastanawianie? Albo fermentacja się zakończyła, albo nie, co sprawdzasz robiąc pomiary. Żadnego miejsca na zgadywanki, czy inne wróżenie z bulkadełka tu nie ma.

Link to comment
Share on other sites

Offtop się robi, ale po prostu muszę...

Offtop - Off-topic (w skrócie OT; ang.nie na temat) - używane powszechnie na stronach internetowych, forach dyskusyjnych, IRC-u etc. określenie tekstu, który nie jest zgodny z narzuconym uprzednio tematem rozmowy.

Jak dla mnie off top nie miał/ma tu miejsca.

No może gdyby rozmowa zeszła na temat wyższości książki nad filmem, wówczas moglibyśmy mówić o off topic'u.

Edited by mat
Link to comment
Share on other sites

Offtop się robi, ale po prostu muszę...

 

Zastanawiam się czy nie za krótko trzymałem je na burzliwej? Czas pokaże.

 

Ale jakie zastanawianie? Albo fermentacja się zakończyła, albo nie, co sprawdzasz robiąc pomiary. Żadnego miejsca na zgadywanki, czy inne wróżenie z bulkadełka tu nie ma.

Na cichej można piwsko przetrzymać co by mieć mniej syfu w butelkach, niezależnie od postępów fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Pierwsze próby po 5 dniach. Truskawki zupełnie nie czuć. W ogóle zero aromatu chmilowego. Na chwilę obecną piwo oscyluje gdzieś pomiędzy pilsem a pszenicznym.

Link to comment
Share on other sites

Piwko po tygodniu nabrało lekko owocowego aromatu. Drożdże zaczęły być mnie lub wcale wyczuwalne. Idealne na Wrocławskie upały.

 

Belma American Wheat

Belma American Wheat piana

 

Mały update :)

Edited by mat
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.