mat Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 (edited) Cześć. Ostatnio na twójbrowar.pl pojawiła się nowa odmiana chmielu, jak ją określili - eksperymentalna. Mowa o Belmie. Od razu do głowy wpadł mi pomysł, że może dało by radę zrobić na niej coś w rodzaju piwa pszenicznego. Po kilku dniowym przeglądaniu różnych forów, oraz przy pomocy BeerSmith'a udało mi się sklecić coś takiego: 2,20 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) 1,70 kg Pilsner (Weyermann) 0,30 kg Munich I (Weyermann) 0,20 kg Carahell (Weyermann) 10,00 g Belma [12,00 %] - Boil 60,0 min (leaf) 10,00 g Belma [12,00 %] - Boil 15,0 min (leaf) 20,00 g Belma [12,00 %] - Boil 1,0 min (leaf) Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Zacieranie: 67 - 68 przez 60 min 78 minuta Wysładzanie: do uzyskania 22-23 litrów brzeczki o ekstrakcie 12 blg. Fermentacja: burzliwa - 7 dni cicha - brak Co o tym sądzicie. Czy w tym przypadku przerwa scukrzająca jest wymagana? Jej obecność ma duży wpływa na treściwość gotowego piwa? Edited June 30, 2013 by mathew Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Też kupiłem i przymierzam się właśnie do trzeciego podejścia do american wheat właśnie z tym chmielem. Zacieranie zrobiłeś wg. mnie dobre, choć dekstrynująca wydaje się za długa. Po 60 min. w scukrzającej nie bardzo jest co jeszcze przerobić na dekstryny. Amerykańce od razu robią wygrzew, bez dekstrynującej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
moria Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 na belmę polowałam już od kilku miesięcy i też planuję zrobić z nią pszeniczne Daj znać, jak wyszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted June 30, 2013 Author Share Posted June 30, 2013 Amerykańce od razu robią wygrzew, bez dekstrynującej. Skoro tak Jankesi robią, nie pozostaje mi nic innego jak się dostosować Natomiast zastanawiam się nad skróceniem przerwy maltozowej do 50 min. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted July 14, 2013 Author Share Posted July 14, 2013 Piwo wczoraj przelane na burzliwą. Temperatura fermentacji ok. 20 stopni. Drożdże ładnie pracują. Z zakładanej gęstości 11,4 wyszło 11 blg. Nie jest źle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
moria Posted July 14, 2013 Share Posted July 14, 2013 Ja właśnie dziś robię, też pszenicę, single hop. Zobaczymy, co wyjdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted July 16, 2013 Author Share Posted July 16, 2013 Wczoraj przeprowadziłem inspekcję. Oczom mym ukazała się piękna piana. Fermentacja trwa w najlepsze. Myślę, że w okolicach niedzieli można będzie butelkować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted July 23, 2013 Author Share Posted July 23, 2013 W sobotę piwko zostało przelane do butelek po tygodniowej fermentacji. Zastanawiam się czy nie za krótko trzymałem je na burzliwej? Czas pokaże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted July 23, 2013 Share Posted July 23, 2013 Offtop się robi, ale po prostu muszę... Zastanawiam się czy nie za krótko trzymałem je na burzliwej? Czas pokaże. Ale jakie zastanawianie? Albo fermentacja się zakończyła, albo nie, co sprawdzasz robiąc pomiary. Żadnego miejsca na zgadywanki, czy inne wróżenie z bulkadełka tu nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted July 24, 2013 Author Share Posted July 24, 2013 (edited) Offtop się robi, ale po prostu muszę... Offtop - Off-topic (w skrócie OT; ang.nie na temat) - używane powszechnie na stronach internetowych, forach dyskusyjnych, IRC-u etc. określenie tekstu, który nie jest zgodny z narzuconym uprzednio tematem rozmowy. Jak dla mnie off top nie miał/ma tu miejsca. No może gdyby rozmowa zeszła na temat wyższości książki nad filmem, wówczas moglibyśmy mówić o off topic'u. Edited July 24, 2013 by mat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mościcki Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 Hej, brakuje mi tasting notes - jak tam Belma - jaki aromat wnosi - faktycznie truskawki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 Offtop się robi, ale po prostu muszę... Zastanawiam się czy nie za krótko trzymałem je na burzliwej? Czas pokaże. Ale jakie zastanawianie? Albo fermentacja się zakończyła, albo nie, co sprawdzasz robiąc pomiary. Żadnego miejsca na zgadywanki, czy inne wróżenie z bulkadełka tu nie ma. Na cichej można piwsko przetrzymać co by mieć mniej syfu w butelkach, niezależnie od postępów fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
moria Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 http://premiumrosa.eu/sklep/?c=Syropy%20kulinarne&d=9 syrop truskawkowy z truskawek... szok Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted July 26, 2013 Author Share Posted July 26, 2013 Pierwsze próby po 5 dniach. Truskawki zupełnie nie czuć. W ogóle zero aromatu chmilowego. Na chwilę obecną piwo oscyluje gdzieś pomiędzy pilsem a pszenicznym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted July 29, 2013 Author Share Posted July 29, 2013 (edited) Piwko po tygodniu nabrało lekko owocowego aromatu. Drożdże zaczęły być mnie lub wcale wyczuwalne. Idealne na Wrocławskie upały. Mały update Edited August 3, 2013 by mat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichus Posted August 1, 2013 Share Posted August 1, 2013 Przepiękna piana. A jak z nagazowaniem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted August 3, 2013 Author Share Posted August 3, 2013 (edited) Wg mnie, nagazowalo sie idealnie. Jest bardzo pijalne. Edited August 3, 2013 by mat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now