Marusia Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 YEAST STRAIN: 3278 Belgian Lambic Blend Contains a selection of Saccharomyces and non-Saccharomyces including Belgian-style wheat beer yeast, sherry yeast, two Brettanomyces strains and lactic acid bacteria. While this mixture does not include all possible cultures found in Belgian Lambics, it is representative of the organisms most important for the desirable flavor components of these beers as they are brewed in West Flanders. Origin: Flocculation: N/A Attenuation: N/A Temperature Range: 63-75° F (17-24° C) Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV Styles: Flanders Red Ale Fruit Lambic Gueuze Straight (Unblended) Lambic SZCZEP DROŻDŻY: 3278 Belgian Lambic Blend Zawiera wyselekcjonowaną mieszankę Saccharomyces i non-Saccharomyces (konia temu, kto to przełoży na nasze;-)), włączając w to drożdże do piw pszenicznych typu belgijeskiego, drożdże do sherry, dwa szczepy Brettanomyces oraz bakterie kwasu mlekowego. Ta mikstura nie zawiera w sobie wszystkich możliwych kultur występujących w lambikach belgijskich, jednakże mimo tego w jej składzie znajdują się najważniejsze organizmy produkujące pożądane składniki zapachowe piw produkowanych w Zachodniej Flandrii. Podstawowe informacje: Flokulacja: nie dotyczy? Odfermentowanie: nie dotyczy? Zakres temperatur: 63-75° F (17-24° C) Tolerancja na alkohol: średnio 12% ABV Style piw: Flanders Red Ale Fruit Lambic Gueuze Straight (Unblended) Lambic Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=129 Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Nowy opis tych robaczków: This blend contains yeast and bacteria cultures important to the production of spontaneously fermented beers of the Lambic region. Specific proportions of a Belgian style ale strain, a sherry strain, two Brettanomyces strains, a Lactobacillus culture, and a Pediococcus culture produce the desirable flavor components of these beers as they are brewed in West Flanders. Propagation of this culture is not recommended and will result in a change of the proportions of the individual components. This blend will produce a very dry beer due to the super-attenuative nature of the mixed cultures. Ta mieszanka zawiera kultury drożdży i bakterii ważnych w produkcji piw spontanicznej fermentacji typu Lambic. Specjalne proporcje belgijskich drożdży górnej fermentacji, drożdży do sherry, dwóch szczepów Brettanomyces, kultury Lactobacillus i Pediococcus dają pożądane nuty smakowe takie jak w piwach warzonych w zachodniej Flandrii. Rozmnażanie tej kultury jest niewskazane, skutkować będzie zmianą proporcji poszczególnych składników. Ta mieszanka da bardzo wytrawne piwo ze względu na super-odfermentowującą naturę zmieszanych kultur. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Ta mieszanka da bardzo wytrawne piwo ze względu na super-odfermentowującą naturę zmieszanych kultur. Zamierzam użyć tych drożdży na drugiej fermentacji (cichej) mojego pierwszego lambica. Zobaczymy jaki dadzą efekt, oby nie brak ciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Na długo przed zadaniem je aktywowaliscie? Nie działają wolniej przez bretty?Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Dnia 18.04.2011 o 15:41, TomX napisał: Nowy opis tych robaczków: Ta mieszanka zawiera kultury drożdży i bakterii ważnych w produkcji piw spontanicznej fermentacji typu Lambic. Specjalne proporcje belgijskich drożdży górnej fermentacji, drożdży do sherry, dwóch szczepów Brettanomyces, kultury Lactobacillus i Pediococcus dają pożądane nuty smakowe takie jak w piwach warzonych w zachodniej Flandrii. Rozmnażanie tej kultury jest niewskazane, skutkować będzie zmianą proporcji poszczególnych składników. Ta mieszanka da bardzo wytrawne piwo ze względu na super-odfermentowującą naturę zmieszanych kultur. może moje pytanie zabrzmi durnie, ale w takim razie nie wrzucamy je na mieszadło, jedynie zgniatamy paczkę 2-3 dni przed ich zadaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 19 godzin temu, mina obelżywa napisał: może moje pytanie zabrzmi durnie, ale w takim razie nie wrzucamy je na mieszadło, jedynie zgniatamy paczkę 2-3 dni przed ich zadaniem ? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się