Marusia Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 YEAST STRAIN: 3278 Belgian Lambic Blend Contains a selection of Saccharomyces and non-Saccharomyces including Belgian-style wheat beer yeast, sherry yeast, two Brettanomyces strains and lactic acid bacteria. While this mixture does not include all possible cultures found in Belgian Lambics, it is representative of the organisms most important for the desirable flavor components of these beers as they are brewed in West Flanders. Origin: Flocculation: N/A Attenuation: N/A Temperature Range: 63-75° F (17-24° C) Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV Styles: Flanders Red Ale Fruit Lambic Gueuze Straight (Unblended) Lambic SZCZEP DROŻDŻY: 3278 Belgian Lambic Blend Zawiera wyselekcjonowaną mieszankę Saccharomyces i non-Saccharomyces (konia temu, kto to przełoży na nasze;-)), włączając w to drożdże do piw pszenicznych typu belgijeskiego, drożdże do sherry, dwa szczepy Brettanomyces oraz bakterie kwasu mlekowego. Ta mikstura nie zawiera w sobie wszystkich możliwych kultur występujących w lambikach belgijskich, jednakże mimo tego w jej składzie znajdują się najważniejsze organizmy produkujące pożądane składniki zapachowe piw produkowanych w Zachodniej Flandrii. Podstawowe informacje: Flokulacja: nie dotyczy? Odfermentowanie: nie dotyczy? Zakres temperatur: 63-75° F (17-24° C) Tolerancja na alkohol: średnio 12% ABV Style piw: Flanders Red Ale Fruit Lambic Gueuze Straight (Unblended) Lambic Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=129 Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Nowy opis tych robaczków: This blend contains yeast and bacteria cultures important to the production of spontaneously fermented beers of the Lambic region. Specific proportions of a Belgian style ale strain, a sherry strain, two Brettanomyces strains, a Lactobacillus culture, and a Pediococcus culture produce the desirable flavor components of these beers as they are brewed in West Flanders. Propagation of this culture is not recommended and will result in a change of the proportions of the individual components. This blend will produce a very dry beer due to the super-attenuative nature of the mixed cultures. Ta mieszanka zawiera kultury drożdży i bakterii ważnych w produkcji piw spontanicznej fermentacji typu Lambic. Specjalne proporcje belgijskich drożdży górnej fermentacji, drożdży do sherry, dwóch szczepów Brettanomyces, kultury Lactobacillus i Pediococcus dają pożądane nuty smakowe takie jak w piwach warzonych w zachodniej Flandrii. Rozmnażanie tej kultury jest niewskazane, skutkować będzie zmianą proporcji poszczególnych składników. Ta mieszanka da bardzo wytrawne piwo ze względu na super-odfermentowującą naturę zmieszanych kultur. Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted July 3, 2017 Share Posted July 3, 2017 Ta mieszanka da bardzo wytrawne piwo ze względu na super-odfermentowującą naturę zmieszanych kultur. Zamierzam użyć tych drożdży na drugiej fermentacji (cichej) mojego pierwszego lambica. Zobaczymy jaki dadzą efekt, oby nie brak ciała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 5, 2017 Share Posted November 5, 2017 Na długo przed zadaniem je aktywowaliscie? Nie działają wolniej przez bretty?Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mina obelżywa Posted February 4, 2018 Share Posted February 4, 2018 Dnia 18.04.2011 o 15:41, TomX napisał: Nowy opis tych robaczków: Ta mieszanka zawiera kultury drożdży i bakterii ważnych w produkcji piw spontanicznej fermentacji typu Lambic. Specjalne proporcje belgijskich drożdży górnej fermentacji, drożdży do sherry, dwóch szczepów Brettanomyces, kultury Lactobacillus i Pediococcus dają pożądane nuty smakowe takie jak w piwach warzonych w zachodniej Flandrii. Rozmnażanie tej kultury jest niewskazane, skutkować będzie zmianą proporcji poszczególnych składników. Ta mieszanka da bardzo wytrawne piwo ze względu na super-odfermentowującą naturę zmieszanych kultur. może moje pytanie zabrzmi durnie, ale w takim razie nie wrzucamy je na mieszadło, jedynie zgniatamy paczkę 2-3 dni przed ich zadaniem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kujawianin Posted February 5, 2018 Share Posted February 5, 2018 19 godzin temu, mina obelżywa napisał: może moje pytanie zabrzmi durnie, ale w takim razie nie wrzucamy je na mieszadło, jedynie zgniatamy paczkę 2-3 dni przed ich zadaniem ? Tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now