Makaron Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Spotkałem się z problemem zmętnienia w przypadku warzenia na ekstremalnie miękkiej wodzie. Ale zdarza się to bardzo rzadko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 (edytowane) Mialem tak wygladajace piwo 2 razy, w kazdym były inne drozdze (London Ale i US05).To prawdopodobnie jakis blad przy filtracji, tylko nie wiem jaki, wszystko zawsze robie podobnie. Drozdze mozna raczej wykluczyc, Edytowane 4 Lipca 2013 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Jeżeli mogę dodać dwa słowa, albowiem w swej karierze miałem okazję pić piwa dużej ilości piwowarów, zwłaszcza zaczynających karierę i jakby objaw jest dość powtarzający się. Jak dla mnie wina niestety filtracji w połączeniu z nie do końca scukrzonym zacierem (ale z naciskiem na pierwszy element). Drożdże do całkowitego wykluczenia. Mialem tak wygladajace piwo 2 razy, w kazdym były inne drozdze (London Ale i US05).To prawdopodobnie jakis blad przy filtracji, tylko nie wiem jaki, wszystko zawsze robie podobnie. Drozdze mozna raczej wykluczyc, Będę musiał w takim razie bardziej przyłożyć się do filtracji, może to da jakiś efekt. Spotkałem się z problemem zmętnienia w przypadku warzenia na ekstremalnie miękkiej wodzie. Ale zdarza się to bardzo rzadko. Warze na wrocławskiej kranówce ale jej stopnia twardości niestety nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Jak chcesz sprawdzić poprawność odczytu termometru to włóż go do wody z lodem. Jak będzie różny od zera to tak Ci przełamuje. Oczywiście metoda ta będzie przybliżona ale moim zdaniem daje niezłe efekty. Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Miałem podobny termometr i w niskim zakresie temperatur pokazywał dobrze, a przy wyższych temperaturach (tak powyżej 50°C) zaczynał zaniżać o kilka stopni. Tak więc bez sprawdzenia go w przedziale 60-80°C (czyli temperatury, w których następuje scukrzanie oraz do których podgrzewamy wodę do wysładzania) nie będziesz miał pewności jaką masz temperaturę podczas zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 moje pale ale na tych drozdzach rowniez jest metne. calkiem podobny kolor do tego jak na Twoim zdjeciu, mianowicie ciemny pomarancz. piwo w butelkach stoi jakies 6 tygodni. wg opisu w smaku slod mial byc prawie niewyczuwalny, natomiast koncowka dosc silnie zaznaczona goryczka. i tak w istocie jest. wiec infekcji chyba nie ma, a przynajmniej takiej destabilizujacej smak. aha, klarownosc w butelce jakies 3 centynetry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Jeżeli mogę dodać dwa słowa, [...] Jak dla mnie wina niestety filtracji w połączeniu z nie do końca scukrzonym zacierem (ale z naciskiem na pierwszy element). Drożdże do całkowitego wykluczenia. Możesz doprecyzować? W sensie jakie błędy przy filtracji mogą dawać takie efekty? Czy chodzi o wypłukanie garbników (czyli pewnie zbyt długie wysładzanie i/lub za wysoka temperatura wody) jak sugerowane jest w wątku crosisa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Warze na wrocławskiej kranówce ale jej stopnia twardości niestety nie znam. Nic prostszego jak sprawdzić na wodociągach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się