Bzdzionek Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Z racji, że żonkę wysłałem na krótkie wakacje i mam całą kuchnię dla siebie postanowiłem uwarzyć kolejne warki. Na dzisiaj zaplanowałem Belgian Dubbel single hop Amarillo, ale mam pewien problem z drożdżami, tzn wczoraj wyciągnąłem zakupioną saszetkę z lodówki, zaktywowałem i zostawiłem w temperaturze pokojowej na noc. Wstaję rano, a tutaj klops, drożdże nie ruszyły, ponieważ nie mam dużego doświadczenia w używaniu płynnych drożdży, a tym bardziej belgijskich mam pytanie, czy to normalny objaw i te drożdże potrzebują więcej czasu, czy nie czekać i robić starter (drożdże nie są przeterminowane). Jakiś czas temu używałem drożdży Wyest 3942 Belgian Wheat do witbiera, które były po terminie i pięknie ruszyły po kilku godzinach od aktywacji, stąd dodatkowe moje obawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Tyle ile miesięcy minęło od produkcji tyle dni pęcznieje saszetka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 To raczej standard dla wielu drożdży, trochę kiepsko to rozegrałeś, trzeba było rozgnieść saszetkę 3-5dni prze warzeniem, tak żeby jeszcze starczyło czasu na zrobienie startera. Ja na twoim miejscu od razu robił bym starter i nie czekał na napuchnięcia saszetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Potrzebują czasu i startera niestety nawet jak napuchną ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 starter, starter i jeszcze raz starter... odkąd zacząłem robić startery przekonałem się, że warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 W takim razie odpalam starter i Belgian Dubbel przechodzi na koniec kolejki, a dzisiaj Milk Stout na S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Tyle ile miesięcy minęło od produkcji tyle dni pęcznieje saszetka. Jeśli taka jest zasada to co z tymi drożdżami Belgian Wheat, które ruszyły w kilka godzin po aktywacji, a były sporo po terminie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 A co z tymi co pęczniały dwa tygodnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 A co z tymi co pęczniały dwa tygodnie? wyjątek od reguły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Od kilku lat używam tylko płynne. Nie miałem jeszcze saszetki, która by napęczniała krócej niż kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się