Skocz do zawartości

Browar Centrum, czyli Voitas miesza w garze


Rekomendowane odpowiedzi

Coś się kolego Voitasie obijacie z tymi zapiskami ;). Obiecaliście uzupełnić wpis odnoście American Wheata i nic.... Jutro warzę AIPA ale potem to tę ostatnią pszeniczkę wg Twojego przepisu bym uwarzyła, bo bardzo mi smakowała :beer: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #12 – American Wheat 12° BLG

 

Data: 2014-01-12

 

Surowce:

  • Słód Pilzneński Weyerman–3 kg
  • Słód Pszeniczny Strzegom – 2 kg
  • Chmiel Citra – granulat 100g
  • Chmiel Cascade – granulat 50g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

  • 15 litrów wody
  • 68-67°C – 60’
  • 76°C – 5’

Wysładzanie:

  • 5 + 5 + 5 = 15 litrów
  • BLG po wysładzaniu 9°

Gotowanie:

  • Wrzenie po 45’
  • 60' - Citra 30g
  • 25' - Citra 20g, Cascade 20g
  • 15’ – Citra 20g, Cascade 10g
  • 10’ – Citra 20g, Cascade 10g
  • 0’ – Citra 10g, Cascade 10g
  • BLG po chmieleniu 13°

Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 40’ do 21°C

 

Na koniec:

  • Dolano 1,5 litra wody
  • Do fermentacji ~21,5 litra

Burzliwa: 9 dni, temperatura 20-22°C

Cicha: 9 dni, temperatura 18-20°C

OG: 12°BLG

FG: 4°BLG

Objętość: 19,5 litry

Rozlew: 2014-01-30 – 39 x 0,5

Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek

 

Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #13 – APA (Citra & Cascade) 12° BLG

 

Data: 2014-03-16

 

Surowce:

  • Słód Pilzneński –2,2 kg
  • Słód Wiedeński – 1,5 kg
  • Słód Karamel Pils – 0,5 kg
  • Chmiel Cascade – granulat 50g
  • Chmiel Citra – granulat 25g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

  • 13 litrów wody
  • 55°C – 10’
  • 62°C – 30’
  • 72°C – 30’
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

  • 6 + 6 = 12 litrów
  • BLG po wysładzaniu 13°

Gotowanie:

  • Wrzenie po 37’
  • 60' - Citra 25g
  • 30' - Cascade 20g
  • 5’ – Cascade 30g
  • BLG po chmieleniu 15°

Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 35’ do 21°C

 

Na koniec:

  • Dolane 4 litry wody
  • Do fermentacji 21,5 litra

Burzliwa: 10 dni, temperatura 18°C

Cicha: 7 dni, temperatura 18°C

OG: 12° BLG

FG: 2° BLG

Objętość: 20,5 litra

Rozlew: 2014-04-02, 41 x 0,5

Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek

 

Uwagi:

Pierwszy raz zebrałem gęstwę. Po suchych, bo po suchych, ale lepiej na takich się uczyć niż na płynnych.

Edytowane przez Voitas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #14 – Jakieś Ale 12° BLG

 

Data: 2014-03-29

 

Surowce:

  • Słód Pilzneński Weyerman –4 kg
  • Słód Wiedeński Strzegom – 1 kg
  • Słód Strzegom Karmel 150 – 0,2 kg
  • Chmiel Hallertau Mittelfruh – granulat 50g
  • Drożdże Safale US-05 (gęstwa)

Zacieranie:

  • 15 litrów wody
  • 68-67°C – 60’
  • 76°C – 5’ mashout

Wysładzanie:

  • 5 + 5 + 5 = 15 litrów
  • BLG po wysładzaniu 13°

Gotowanie:

  • Wrzenie po 50’
  • 60' - 15g
  • 15' - 20g + mech irlandzki 5g
  • 5' - 15g
  • BLG po chmieleniu 14°

Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 25’ do 21°C

 

Na koniec:

  • Dolano 3 litry wody
  • Do fermentacji ~25 litrów

Burzliwa: 8 dni, temperatura 20°C

Cicha: 7 dni, temperatura 20°C

OG: 12°BLG

FG: 2°BLG

Objętość: 23 litry

Rozlew: 2014-04-13 – 45 x 0,5 + 1 x 0.33

Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek

Edytowane przez Voitas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O widzę, że w browarze znowu się dzieje :)

 

Apropos APY, mam zagwózdkę początkującego piwowara.

Poraz pierwszy zrobiłam APA

http://www.piwo.org/topic/13066-browar-domowy-rafikiusz/.

Trochę inne chmiele niż w Twoim przepisie, strasznie wzrosło BLG po chmieleniu.

 

Czy twoja APA po burzliwej też jest tak "przesadnie" nachmielona, tzn ma silny posmak goryczki i czy to jest normalne?. Nie wiem czy chmielić na zimno. Próbowałam korzystać z BT ale IBU raz wychodzi mi ok 50 a raz 79 ( przechmielenie).

Po 4 dniach burzliwej już mało co "bulka" Blg =5.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 dni burzliwej to trochę mało, poczekaj jeszcze parę dni i zmierz BLG.

 

co do chmielenia, to 50g Citry może dać konkretną goryczkę, ale raczej przyswajalną dla tych co lubią dobrze chmielone/goryczkowe piwo :) z czasem się ułoży, ale rodziny świeżym piwem bym nie częstował, bo będą marudzić :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wczoraj w godzinach wieczornych została uwarzona warka #15, Bitter. pierwsze warzenie w tygodniu, a nie w weekend. nie było źle.

 

miał być lekki 11° bitterek, chmielony dosadnie EKG, ale przesadziłem chyba ze słodami i wyszło około 26 litrów brzeczki 12.5° BLG. nie chciałem więcej wody dolewać, bo bałem się, że braknie w fermentorze miejsca na pianę w trakcie fermentacji ;) chyba czas zacząć używać jakiegoś Beersmitha do planowania warek :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeszcze się gazuje, ale poprzednio jak robiłem taką samą (warka #3) albo taki sam zasyp ale inne chmielenie (warki #5, #6, #8), to wychodziły świetnie, dlatego często powtarzam ;)

 

a w ogóle to jest to zestaw Modern Bitter z Centrum Piwowarstwa. doskonała baza do eksperymentów ;)

Edytowane przez Voitas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Voitasie i ja mam pytanie.

Ile cukru wsypujesz miarką do każdej 0,5l butelki. Rozumiem że używasz takiej z biowinu na 0,33/0,5/1l, która mieści odpowiednio 2/4/8g cukru.

Zastosowałam taką miarkę przy zlewaniu nasej APy teraz do butelek gdyż nie miałam wolnego fermentora aby zrobić roztwór i użyłam średnią miarkę dla 0,5l butelek ( pełna miarka równo do brzegów bez kopy). Wydaje mi się to trochę za dużo choć pisze że miarka na 0,5l piwa. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #15 – Bitter 12° BLG

 

Data: 2014-04-07

 

Surowce:

  • Pale Ale Weyerman –5 kg
  • Słód Strzegom Karmel 150 – 0,5 kg
  • Czekoladowy Jasny – 0,1 kg
  • Chmiel EKG – granulat 100g
  • Drożdże Safale S-04

Zacieranie:

  • 15 litrów wody
  • 67-66°C – 60’
  • 78°C –mashout

Wysładzanie:

  • 7 + 5 + 5 = 17 litrów
  • BLG po wysładzaniu X°

Gotowanie:

  • Wrzenie po 45’
  • 60' - 25g
  • 30’ – 25g
  • 20’ – 10g
  • 15' - 10g
  • 10’ – 10g
  • 5' - 10g
  • 0’ – 10g
  • BLG po chmieleniu 15,5°

Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 25’ do 19,5°C

 

Na koniec:

  • Dolano 4,5 litra wody
  • Do fermentacji ~26 litrów

Burzliwa: 8 dni, temperatura 19°C

Cicha: 8 dni, temperatura 19°C

OG: 12°BLG

FG: 3°BLG

Objętość: 23 litry

Rozlew: 2014-04-23 – 42 x 0,5 + 8 x 0.33

Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 – American Wheat 12° BLG

 

Data: 2014-05-12

 

Surowce:

  • Słód Pilzneński Weyerman–3 kg
  • Słód Pszeniczny Strzegom – 3 kg
  • Chmiel Citra – granulat 32g
  • Chmiel Amarillo – granulat 100g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

  • 18 litrów wody
  • 67°C – 60’
  • 78°C – mashout

Wysładzanie:

  • 5 + 5 + 5 = 15 litrów
  • BLG po wysładzaniu 12,5°

Gotowanie:

  • Wrzenie po 45’
  • 60' - Citra 32g
  • 30’ – Amarillo 20g
  • 20’ – Amarillo 20g
  • 15’ – Amarillo 20g
  • 10’ – Amarillo 20g
  • 0’ – Amarillo 20g
  • BLG po chmieleniu 14°

Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 35’ do 22,5°C

 

Na koniec:

  • Dolano 3 litry wody
  • Do fermentacji ~23 litrów

Burzliwa: 9 dni, temperatura 20-22°C

Cicha: 10 dni, temperatura 20-22°C

OG: 12°BLG

FG: 3°BLG

Objętość: 22,5 litry

Rozlew: 2014-05-29 – 45 x 0,5

Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #17 – IPA 14° BLG

 

Data: 2014-05-19

 

Surowce:

  • Słód Pilzneński Weyerman–5kg
  • Monachijski Strzegom – 1 kg
  • Karmelowy Jasny Strzegom 150 – 0,2 kg
  • Chmiel Citra – granulat 32g
  • Chmiel EKG – granulat 50g
  • Chmiel Fuggles – granulat 50g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

  • 18 litrów wody
  • 68°C – 60’
  • 78°C – mashout

Wysładzanie:

  • 5 + 5 + 5 = 15 litrów
  • BLG po wysładzaniu 13°

Gotowanie:

  • Wrzenie po 42’
  • 60' - Citra 32g
  • 30’ – Fuggles 10g, EKG 10g
  • 15’ – Fuggles 20g, EKG 20g
  • 5’ – Fuggles 20g, EKG 20g
  • BLG po chmieleniu 15°

Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 35’ do 18°C

 

Na koniec:

  • Dolano 1,5 litra wody
  • Do fermentacji ~22,5 litra

Burzliwa: 8 dni, temperatura 20-22°C

Cicha: 9 dni, temperatura 20-22°C

OG: 12°BLG

FG: 3°BLG

Objętość: 22,5 litra

Rozlew: 2014-06-06 – 40 x 0,5 + 2 x 0.66

Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sięgając do lodówki w ręce wpadła mi butelka #15 Bitter

Po nalaniu spore wrażenie zrobiła piana - niezbyt wysoka ale bardzo ładna, gęsta, drobnopęcherzykowa, utrzymująca się do samego końca w postaci kożuszka i oblepiająca delikatnie szkło. Piwo ma ładny kolor, coś pomiędzy ciemną miedzią a brązem, silnie opalizujące.

W aromacie głównie słodowość i lekka słodycz. W smaku jest silnie karmelowo-słodkie (właśnie widzę w recepturze, że użyto pół kilo karmelu 150, to pewnie przyczyna), do tego lekka słodowość, trochę jakby czekolady w tle i trochę estrów. Goryczka i smak chmielu bardzo delikatne, ledwo przebijające się przez karmelową bazę. Mimo sporej słodkości wydaje się stosunkowo wytrawne, co w połączeniu z średnio-niskim wysyceniem sprawia, że pije się bardzo przyjemnie i dosyć szybko znika ze szklanki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za reckę. Ogólnie to piwo to lekki eksperyment, zapoznawanie się ze słodami. Miało być słodowo, dla podniebień mniej przyzwyczajonych do goryczki :) Ogólnie jestem zadowolony, chociaż coś słabo czuć te 100g chmielu EKG, albo nie umiem go wyczuć :) Zostawię 2-3 butelki na dłuższe leżakowanie, zobaczę czy się jeszcze jakoś inaczej ułoży.

 

American Wheat #16 jakiś specyficzny wyszedł. Zupełnie inny niż poprzednie warki. Dzisiaj jak piłem, to trochę zbyt ściągająca goryczka, ale to może jeszcze pozostałości w paszczy po próbce świeżej brzeczki po chmieleniu :) Muszę na spokojnie jeszcze zdegustować parę butelek :P

 

IPA #17 zapowiada się całkiem fajnie, bez przegiętej goryczki :)

 

Stout #18 jutro ląduję na cichą. Ostatnie próbki pobrane do zbadania BLG nie wykazują oznak chmielenia Chinookiem na smak i aromat. Może to jeszcze wylezie później, albo to wina zbyt małej ilości szyszek.

 

Warka American Pale Ale #19 przed chwilą przyjęła drożdże :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

American Wheat #16 jakiś specyficzny wyszedł. Zupełnie inny niż poprzednie warki. Dzisiaj jak piłem, to trochę zbyt ściągająca goryczka

 

Na razie jeszcze czeka w "leżakowni", jeszcze nawet do lodówki nie wsadzałem, ale sądząc po tym jak się klaruje i jeszcze jak piszesz ta ściągająca goryczka to można podejrzewać najgorsze. W jednym, czy może nawet dwóch warkach miałem podobne objawy i z czasem niewiele się poprawiało niestety...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.