Rafikius Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Po dwóch pierwszych warkach ( z brewkita i ekstraktów) przyszedł czas na wzmaganie z zacieraniem i wreszcie na zapiski. Ale od początku..... W grudniu pod choinką znalazłam prezent - zestaw do produkcji piwa domowego. Ponieważ brakowało gara zaciernego i doświadczenia zaczęliśmy od dołączonego brewkita. Warka nr 1. " ALE Lager !" (Brewkit Lager Coopersa) Ekstrakt + 1 kg glukozy Drożdze : dołączone do kitu drożdze górnej fermentacji Fermentacja w temp 23-24* ( burzliwa 7 dni i cicha - ok 2 tygodni) Refermentacja z 130 g glukozy /20L otrzymanej warki Ekstrakt 11Blg => 1Blg Zabutelkowane piwo trafiło do piwnicy, wyciągamy za 2-3 miesiące, akurat przyjdzie lato więc jakie by nie było i tak zniknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Czyli jedziemy dalej, zabawa się spodobała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) Już byli u nas na spotkaniach piwowarskich. Edytowane 4 Marca 2014 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 A jakże , muszę uzupełnić zapiski , jedno zacieranie już za nami a i efekty obiecujące:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Warka nr 2. "PrzeinWEStowany" Hefe-weizen Ekstrakt pszeniczny WES (chmielony i niechmielony ) 2x1,7L Drożdze Safbrew WB-06 Fermentacja w temp 23* ( tydzień burzliwej - zebranie gęstwy- kilka dni na cichej). Refermentacja z 160 g glukozy /20L otrzymanej warki Ekstrakt 11Blg => 0Blg Uwagi: Drożdże szybko uporały się z całym cukrem zawartym w ekstraktach, co w efekcie doprowadziło do tego, że piwo jest bardzo wytrawne ( czytaj kwaśne, niesłodkie). W zasadzie moja wina, bo gdybym wczytała się bardziej na forum o tych drożdzach to pewnie zamieniłabym je na inne. Rada dla początkujących piwowarów: zamiast WB-06 koniecznie użyjcie do produkcji Hefe-weizena z ekstraktów drożdży mniej żarłocznych np. Mauribrew Weiss. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Warka nr 3. "Pierwsze Starcie" Hefe-weizen (25.03.2014) Znalazł się w piwnicy u mamy 30L garnek emaliowany (finkiel nówka) i wężyk "kibelkowy" z oplotem więc postanowiliśmy zacierać. Będę zacierać na słodko. Użyję jednak gęstwy WB-06 dla porównania piw otrzymanych z warek nr 3 i nr 2. Zasyp: Słód pilzneński (Bruntal): 2,5 kg Słód pszeniczny (Strzegom): 2,5 kg Słód Carahell (Weyermann): 0,2 kg Słód zakwaszający (Weyermann): 0,1 kg Przerwy: 44°C - 120' 52°C - 10' 68°C - 20' ( negatywna próba jodowa) 72°C - 30' 76°C - filtracja Chmielenie: 45g Hallertauer Tradition (granulat) - 80' Drożdże: Gęstwa WB-06 ( 4 łyżki zgodnie z sugestiami Dr2) Temp. zadania drożdży 23°C Fermentacja burzliwa w temp 23°C ( 10dni ) Ekstrakt 14Blg => 3,5 Blg Refermentacja z 184 g glukozy /24L otrzymanej warki Uwagi: Z powodu nieuwagi przy przerwie ferulikowej zamiast 2,5 kg słodu pszenicznego do gara trafił słód pilzeński , którego pierwotnie miało być 1,6 kg, więc musiałam zmodyfikować pierwotny przepis. Dzięki temu otrzymałam więcej napoju, który bardzo dobrze się zapowiada. Od wczoraj siedzi w butelkach. Jestem ciekawa jak będzie smakowało zimne i nagazowane, bo ciepłe prosto z fermentora też było przepyszne ( nie mogliśmy się powstrzymać, żeby nie spróbować i trochę piwka ubyło w międzyczasie ). EDIT 24.03.2014 Zostały ostatnie butelki piwa i bardzo mi żal że się kończy. Piwko wyszło z dość wysokim ekstraktem ( dużo gośdzików i bananów) co dobrze równoważy goryczkę chmielową. Może gdyby było słabsze chmiel przebijałby się zbytnio. WB-06 to dobre drożdze ale trzeba zacierać na słodko, wtedy jest OK. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Rafikius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 No i będziecie mieć piękne piwka Przy następnej pszeniczce (za przykładem jejskiego) również polecam kangury Mauribrew Weiss. Płycej odfermentowują i produkują jeszcze lepsze piwko Właśnie drugi KEG opróżniam takiej pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 "Pierwsze Starcie" Hefe-weizen zniknęło w tempie światła, ostały się ostatnie butelki Czas na kolejną pszeniczkę tym razem "amerykańską" . Problem w tym , że właśnie nastawiliśmy warkę APA na drożdzach US-05, których gęstwy chcielismy użyć do amerykańskiej pszeniczki. Pytanie - czy da się zebrać trochę drożdzy z powierzchni nastawu ( z tej czapy co się tworzy na początku fermentacj burzliwej) ? Czas goni, bo w połowie kwietnia mamy dwie imprezy urodzinowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 (edytowane) Warka nr 4. "Amerykańska Małpa" APA ( 24.03.2014) Zasyp: Słód Pale Ale (Strzegom): 5 kg Słód pszeniczny (Strzegom): 0,5 kg Słód wiedeński (Strzegom): 0,5 kg Słód Carahell (Weyermann): 0,1 kg Chmiel: Citra 13,4% (granulat) 50g Amarillo 8,2%(granulat) 40g Cascade 7,2% (granulat) 45g Drożdże: US-05 1 saszetka Dodatki: Gips piwowarski 4g Mech irlandzki 4g Zacieranie: (w 18L wody z gipsem piwowarskim, wrzucenie słodów przy temp 68°C): 66-67°C - 60' 77°C - 10' Wysładzanie z użyciem 10l wody (po wysladzaniu Blg=13) Chmielenie: 70' 50g Citra 13,4% (granulat) - 60' 15g Amarillo 8,2%(granulat)- 15' + mech irlandzki 20g Cascade 7,2% (granulat) - 0' Po ok 20 minutach od zakończenia gotowania brzeczkę zlano "na gorąco" do fermentora, który wylądował w wannie się chłodzić. Resztki z gara odfiltrowano na sitku - ok 2-3 litry. Po chmieleniu Blg=18 Chmielenie na cichej: 10g Amarillo + 15g Cascade - 1 tydzień 15g Amarillo + 10g Cascade - 3 ostatnie dni Brzeczkę rozcieńczono dodatkowo 5L wody do uzyskania 24l nastawu , co w efekcie spowodowało spadek Blg do zaledwie 14. Następnego dnia rano uwodniono drożdże i dodano do fermentora w temp 25°C (zdziwiła mnie tak wysoka temperatura fermentora, chłodzonego jeszcze wieczorem w wannie z zimną wodą). Fermentacja: Fermentacja burzliwa w 22-23°C UWAGI: Miała być AIPA ale z powodu rozcieńczenia brzeczki "na oko" spadło Blg. Martwię się zbyt małą ilości ekstraktu i za dużym wychmieleniem. Nastaw jest mętny i chmiel przykrywa słodycz ( choć aromaty chmielowe niesamowite) Nie wiem czy to się ułoży i zastanawiam się czy dawać w ogóle chmiele na cichą. Wszystko pewnie wyjdzie w praniu. I wyszło - smaczki się układają , chmiel w ilości 50g idzie na cichą. EDIT 28.03.2014: Burzliwa powoli cichnie Blg=5, poczekamy jeszcze. Podetknęłam dziś zieloną próbkę małżowinkowi , jest zachwycony. Chyba założę kłódkę na kranik. EDIT 31.03.2014: Piwko zlane na cichą z 10g Amarillo + 15g Cascade EDIT 05.04.2014: Dodano na ostatnie 3 dni cichej 15g Amarillo + 10g Cascade EDIT 08.04.2014: Piwko poszło w butelki ( cukier ok 4g/0,5L wsypany miarką) Wyszło 39but 0,5l + 5 but. 0,33L. Mam nadzieję że nie bedzie granatów EDIT ( jakiś czas pózniej) No i piwko wyszło superowe, pięknie nachmielone ( bez przesady) mocny aromat cytrusowy. Pierwsze bączki pękły już 4 dni po refermentacji. Były moje urodziny, nie wytrzymałam. Efekt mnie powalił. APA stała sie ulubionym stylem mojej drugiej połowki i połowy moich znajomych. Niektórym już przestał smakować zwykły lager i poszukują w co lepszych sklepach. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez Rafikius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Pozwolę sobie odpowiedzieć tutaj, a nie u Voitasa W Beersmithie wychodzi mi jakieś 70 IBU, czyli będzie dosyć konkretnie. Spokojnie wystarczyłoby 25-30g Citry na goryczkę. Na razie podczas kosztowania próbek może wydawać się bardzo silna, wraz z leżakowaniem osłabnie. Na cichą moim zdaniem i tak warto sypnąć, bo to nie zwiększa goryczki (a jeśli to minimalnie), a wzmacnia aromat chmielu. Coś podejrzane te winiki - po wysładzaniu 13°Blg, po chmieleniu 18°Blg. Czy oba były wykonywane w prawidłowej temperaturze, w jakiej wyskalowany jest ballingometr? Chyba, że odparowało naprawdę dużo. A no i jeszcze jedna sprawa - po 4 dniach nie ma co do wiadra zaglądać i pomiarów robić. Lepiej zostawić na minimum 7-10 dni i dopiero wtedy zastanawiać się nad przelewaniem na cichą lub po prostu sypnięciem chmielu bez przelewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Na razie podczas kosztowania próbek może wydawać się bardzo silna, wraz z leżakowaniem osłabnie. Dzięki wielkie za posta. Uspokoiłeś mnie. Faktycznie podczas gotowania dość sporo wody wyparowało. Nie mam szczelnej pokrywy do gara więc trwało zanim całość ( 21l) się porządnie zagotowała. Jeszcze apropos drożdzy. Czytałam o czapie jaką tworzą drożdze US-05 podczas burzliwej, ale u mnie cieniutko było do początku fermentacji nie było co zbierać z powierzchni. Poczekam do cichej, zbiorę gęstwę i faktycznie sypnę chmielu na aromat. Najważniejsze, że drugiej połowie smakuje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Kościak już napisał co trzeba było napisać Pytanie ile masz chmielu do sypania na aromat, bo poniżej 50g moim zdaniem nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Czytałam o czapie jaką tworzą drożdze US-05 podczas burzliwej, ale u mnie cieniutko było do początku fermentacji nie było co zbierać z powierzchni. Chyba nie ma się czym przejmować, u mnie też nie było jakoś specjalnie wielkiej, czy też długo utrzymującej się czapy drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 mam citrę ( 50g), mosaica ( 30g), amarillo (35g) i cascade ( 30g). Na zimno pójdzie amarillo i cascade, sypnę więcej cascady na 3 dni przed końcem cichej , w sumie wyjdzie te 50g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka nr 5. American Wheat 12,5° ( 07.04.2014) Zasyp: Słód pilzeński Bruntal: 1,8 kg Słód pszeniczny (Strzegom): 2,0 kg Słód wiedeński (Strzegom): 0,5 kg Słód Carahell (Weyermann): 0,125 kg ( resztki) Słód zakwaszający (Weyermann) 0,1 kg Chmiel: Citra 13,4% AA (granulat) 50g Mosaic 11,1% AA (granulat) 30g Amarillo 8,2% AA (granulat) 10g Drożdże: US-05 10-dniowa gęstwa z poprzedniej warki ( ok. 0,5L) Zacieranie: (w 15,5 L wody 1: 3,5) 45°C=> 44 °C 20' ( tylko pszeniczny i zakwaszający) ok 55°C wrzucona reszta słodów i przytrzymanie w tej temperaturze ok 5 minut i szybkie grzanie do 66°C 66-67°C - 60 ' 77°C - wygrzew Wysładzanie z użyciem 11,5l wody Chmielenie: 70' 10g Citra + 10g Mosaic - 60' 10g Citra + 10g Mosaic - 15' 30g Citra + 10g Mosaic + 10g Amarillo - 5' Brzeczka zlana do fermentora + przesączone na wysterylizowanym sitku resztki z gara + 4 litry wody. Chłodzenie przez cała noc, następnego dnia dodano gęstwę prosto z lodówki przy temp 24°C. Fermentacja ruszyła prawie od razu. Do fermentacji 20 litrów piwa o 12,5°Blg Burzliwa: 8 dni, temperatura 23°C OG: 12,5° BLG FG: bd. Rozlew: 2014-04-16, Refermentacja:158 g glukozy/23L warki Edytowane 7 Grudnia 2014 przez Rafikius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Mimo sporych braków w prowadzeniu zapisów nasz browarek od czasu do czasu coś splodzi. Lato wygnało nas na działkę ( remont altany) a jesień przyniosła małe komplikacje rodzinne. Mimo wszystko postaram sie to jakoś uzupełnić ( pomocny bedzie kajecik z bierz ącymi notatkami). No to jedziemy dalej..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Warka nr 6. Czeskie Ale 12,5° ( 07.05.2014) W założeniu proste i lekkie piwko na ciepłe dni. Zasyp: Słód pilzeński Bruntal: 4,5 kg Słód karmelowy Bohemian - 50g Chmiel: Premiant 8,5% AA (granulat) 30g Zatecki 3,53 % AA (granulat) 50g Drożdże: US-05 gęstwa ( ok. 0,5L) Zacieranie: (w 15,0 L wody ) na lenia 66-67°C - 60 ' 77°C - wygrzew Wysładzanie z użyciem 14 l wody Uzyskano 25L roztworu do chmielenia. Chmielenie: 70' 30g Premiant - 60' 25g Żatecki - 15' 25g Żatecki - 5' Po chmieleniu uzyskano 20L brzeczki 14°Blg Po dodaniu dodatkowych 2L wody uzyskano do fermentacji 22 litrów brzeczki o gęstości 12,5°Blg Burzliwa: 5 dni, temperatura fermentacji 24°C Cicha: 9 dni 21.05.2014 Piwo zlano do butelek ( 41 x 0,5 L) Refermentacja cukrem miarką do butelki OG: 12,5° BLG FG: 2,5° BLG Uwagi: Wyszło bardzo przyjemne lekkie piwko, właśnie takie czeskie:) Dodatek słodu karmelowego zmienił barwę piwa na ciemniejszy co oczywiście nie wpłynęło na smak ale następnym razem dam Carapils lub inny jasny. Ponieważ zrobiło się cieplo piwo znikało w tempie światła. Czas robić nowe piwo. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez Rafikius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Warka nr 7. Waimea APA 12,0° ( 12.05.2014) Zasyp: Słód pilzeński Bruntal: 3,0 kg Słód pszeniczny (Strzegom): 1,0 kg Słód monachijski II(Strzegom): 0,5 kg Słód Carared (Weyermann): 0,225 kg Słód Carabohemian:0,233 kg Chmiel: Waimea NZ 16,9% AA (granulat) 50g Drożdże: US-05 gęstwa Zacieranie: (w 15,0 L wody ) 66-67°C - 60 ' 77°C - wygrzew Wysładzanie z użyciem 15 L wody Uzyskano 25L roztworu do chmielenia + dodatkowe 4 litry dodawane stopniowo podczas chmielenia Chmielenie: 70' 20g Waimea - 60' 10g Waimea - 15' 20g Waimea - 5' Po chmieleniu uzyskano ok 25L brzeczki do fermentacji. Burzliwa: 13 dni, temperatura 23°C 25.05. piwo zlano na cichą fermentację. Ponieważ po skosztowaniu piwo było mocno gorzkawe odstąpiono od chmielenia na zimno. OG: 12,0° BLG FG: 3,0° BLG Uwagi: brak zapisów dot refermentacji. Piwo złapało chyba infekcję. Z braku laku dało się wypić, choć druga połowa odmawiała jego spozycia. Myslę że brak szybkiego schłodzenia brzeczki przed zadaniem drożdzy, późne zlanie na cichą a może zakażona gęstwa mogly być przyczyną infekcji. Co do chmielu Waimea, następnym razem użyłabym go tylko na goryczkę, bo nie daje takiego efektu jak chmiele amerykańskie. Jest bardziej kwiatowy , cytrusów nie wyczułam. Jedno ze słabszych moich piw. na szczęście szybko się skończyło. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez Rafikius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Warka nr 8. Citra APA 13,0° ( 13.05.2014) Zasyp ( jak w poprzedniej warce) Słód pilzeński Bruntal: 3,0 kg Słód pszeniczny (Strzegom): 1,0 kg Słód monachijski II (Strzegom): 0,5 kg Słód Carared (Weyermann): 0,225 kg Słód Carabohemian:0,233 kg Chmiel: Citra 12,1% AA (granulat) 100g Drożdże: US-05 gęstwa Zacieranie: (w 15,0 L wody ) 66-67°C - 60 ' 77°C - wygrzew Wysładzanie z użyciem 15 L wody Uzyskano 25L roztworu do chmielenia + dodatkowe 3 litry dodawane stopniowo podczas chmielenia Chmielenie: 70' 20g Citra - 60' 10g Citra - 15' 20g Citra - 5' Po chmieleniu uzyskano ok 23L brzeczki do fermentacji. Burzliwa: 7 dni Cicha: 8 dni ( dodano 50g Citry do chmielenia na zimno) OG: 13,0° BLG FG: 2,5° BLG 29.05 Piwo zlano do butelek ( 41 x 0,5 L + 4x 0,33L) Refermentacja cukrem miarką do butelki. Uwagi: Wyszło pyszne piwko z cytrusową nutą. Bałam się że zbyt wysoka temperatura fermentacji może zepsuć piwo, ale nic złego z piwem się nie stało. Drożdze użyte także do warki nr 7 były ok zatem drożdze nie były przyczyną infekcji mojej siódemki Edytowane 7 Grudnia 2014 przez Rafikius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 jednak żyjecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Warka nr 8. Citra APA 13,0° A u mnie warka nr 9 Mosaic APA 12 blg... Do zobaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) Warka nr 9. MUNICH DARK ALE "a la Guinness"( 01.06.2014)Zasyp:Słód monachijski (Strzegom): 3,5 kgSłód pszeniczny (Strzegom): 0,5 kgSłód pilzeński Weyermann : 0,1kg ( resztka)Słód Caramunich II (Weyermann): 0,5 kg Słod Carafa II Specjal Weyermann : 0,25 kg Chmiel:Perle ( szyszki) AA 5,0% - 65gDrożdże: US-05 1 saszetkaDodatki:Mech irlandzki 4gZacieranie: (w 15L wody) 50-52 °C - 15' 67-69 °C - 60'77°C - 10' Caramunich dodano przy temp 65°C, Carafa II po uzyskaniu negatywnej proby jodowej (NPJ) Wysładzanie z użyciem 19,5l wody o temp 78°C. Uzyskano 25L płynu do chmielenia o BLG 11° Smak słodki, czuć lekką paloność i nuty czekoladowe. Kolor ciemnobordowy.Chmielenie: 70'25g Perle - 60'20g Perle - 20' + uwodniony mech irlandzki na ostatnie 10 min gotowania20g Perle - 5'Brzeczkę zlano "na gorąco" do fermentora, który wylądował w wannie się chłodzić. Następnego ranka zadano drożdze przy temp 23°C ( gestwa US-05) Fermentacja:Fermentacja burzliwa w 22-23°C ( 7 dni) 07.06.2014 Piwo zlano na "cichą" ( 14 dni) 21.06.2014 Piwo zlane do butelek. Refermentacja - cukier miarką do butelek) Otrzymano : 387x0,5l + 1x0,33l. OG = 13°BLG FG = 4°BLG Uwagi: Piwo mocno treściwe i gorzkie. Czuć paloność. Małżowinkowi nie podeszło. Smakiem - ku mojej radości - mocno przypominało Guinnessa, którego lubię. Warka nr 10. AIPA 15°BLG ( 14.07.2014)Zasyp:Słód Pale Ale (Strzegom): 4 kgSłód pszeniczny (Strzegom): 0,5 kgSłód wiedeński (Strzegom): 0,5 kgSłód Carahell (Weyermann): 0,1 kgChmiel:Citra 13,4% (granulat) 25gAmarillo 8,2%(granulat) 40gCascade 7,2% (granulat) 50gDrożdże: US-05 1 saszetkaDodatki:Gips piwowarski 4gMech irlandzki 4gZacieranie: (w 15L wody z gipsem piwowarskim, wrzucenie słodów przy temp 68°C): 67-69°C - 60' 77°C - 10'Wysładzanie z użyciem 10l wody Chmielenie: 70'25g Citra 13,4% (granulat) - 60'15g Amarillo 8,2%(granulat) + uwodniony mech irlandzki - 15'20g Cascade 7,2% (granulat) - 0' Po ok 20 minutach od zakończenia gotowania brzeczkę zlano "na gorąco" do fermentora, który wylądował w wannie się chłodzić. Następnego ranka zadano drożdze przy temp 23°C Uzyskano ok 20l brzeczki Fermentacja:Fermentacja burzliwa w 22-23°C ( 14 dni) 29.07.2014 Piwo zlano na "cichą" ( 14 dni)Chmielenie na cichej: 10g Amarillo + 15g Cascade - 1 tydzień 15g Amarillo + 15g Cascade - 3 ostatnie dni 12.08.2014 Piwo zlane do butelek. Refermentacja - cukier miarką do butelek) Otrzymano : 37x0,5l + 3x0,3l. OG = 15°BLG FG = 3,5°BLG UWAGI: piwko długo oczekiwane przez małżowinka zeszło na pniu, wiadomo- lato!!. Edytowane 22 Maja 2015 przez Rafikius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się