Rafikius Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Coś się kolego Voitasie obijacie z tymi zapiskami . Obiecaliście uzupełnić wpis odnoście American Wheata i nic.... Jutro warzę AIPA ale potem to tę ostatnią pszeniczkę wg Twojego przepisu bym uwarzyła, bo bardzo mi smakowała . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 no trochę się ociągam postaram się dzisiaj wrzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 fajno! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Warka #12 – American Wheat 12° BLG Data: 2014-01-12 Surowce: Słód Pilzneński Weyerman–3 kg Słód Pszeniczny Strzegom – 2 kg Chmiel Citra – granulat 100g Chmiel Cascade – granulat 50g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 15 litrów wody 68-67°C – 60’ 76°C – 5’ Wysładzanie: 5 + 5 + 5 = 15 litrów BLG po wysładzaniu 9° Gotowanie: Wrzenie po 45’ 60' - Citra 30g 25' - Citra 20g, Cascade 20g 15’ – Citra 20g, Cascade 10g 10’ – Citra 20g, Cascade 10g 0’ – Citra 10g, Cascade 10g BLG po chmieleniu 13° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 40’ do 21°C Na koniec: Dolano 1,5 litra wody Do fermentacji ~21,5 litra Burzliwa: 9 dni, temperatura 20-22°C Cicha: 9 dni, temperatura 18-20°C OG: 12°BLG FG: 4°BLG Objętość: 19,5 litry Rozlew: 2014-01-30 – 39 x 0,5 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) Warka #13 – APA (Citra & Cascade) 12° BLG Data: 2014-03-16 Surowce: Słód Pilzneński –2,2 kg Słód Wiedeński – 1,5 kg Słód Karamel Pils – 0,5 kg Chmiel Cascade – granulat 50g Chmiel Citra – granulat 25g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 13 litrów wody 55°C – 10’ 62°C – 30’ 72°C – 30’ 78°C - mashout Wysładzanie: 6 + 6 = 12 litrów BLG po wysładzaniu 13° Gotowanie: Wrzenie po 37’ 60' - Citra 25g 30' - Cascade 20g 5’ – Cascade 30g BLG po chmieleniu 15° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 35’ do 21°C Na koniec: Dolane 4 litry wody Do fermentacji 21,5 litra Burzliwa: 10 dni, temperatura 18°C Cicha: 7 dni, temperatura 18°C OG: 12° BLG FG: 2° BLG Objętość: 20,5 litra Rozlew: 2014-04-02, 41 x 0,5 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Uwagi: Pierwszy raz zebrałem gęstwę. Po suchych, bo po suchych, ale lepiej na takich się uczyć niż na płynnych. Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez Voitas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) Warka #14 – Jakieś Ale 12° BLG Data: 2014-03-29 Surowce: Słód Pilzneński Weyerman –4 kg Słód Wiedeński Strzegom – 1 kg Słód Strzegom Karmel 150 – 0,2 kg Chmiel Hallertau Mittelfruh – granulat 50g Drożdże Safale US-05 (gęstwa) Zacieranie: 15 litrów wody 68-67°C – 60’ 76°C – 5’ mashout Wysładzanie: 5 + 5 + 5 = 15 litrów BLG po wysładzaniu 13° Gotowanie: Wrzenie po 50’ 60' - 15g 15' - 20g + mech irlandzki 5g 5' - 15g BLG po chmieleniu 14° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 25’ do 21°C Na koniec: Dolano 3 litry wody Do fermentacji ~25 litrów Burzliwa: 8 dni, temperatura 20°C Cicha: 7 dni, temperatura 20°C OG: 12°BLG FG: 2°BLG Objętość: 23 litry Rozlew: 2014-04-13 – 45 x 0,5 + 1 x 0.33 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Edytowane 9 Czerwca 2014 przez Voitas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Widzę, że mały rebranding nastąpił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Ano :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 O widzę, że w browarze znowu się dzieje Apropos APY, mam zagwózdkę początkującego piwowara. Poraz pierwszy zrobiłam APA http://www.piwo.org/topic/13066-browar-domowy-rafikiusz/. Trochę inne chmiele niż w Twoim przepisie, strasznie wzrosło BLG po chmieleniu. Czy twoja APA po burzliwej też jest tak "przesadnie" nachmielona, tzn ma silny posmak goryczki i czy to jest normalne?. Nie wiem czy chmielić na zimno. Próbowałam korzystać z BT ale IBU raz wychodzi mi ok 50 a raz 79 ( przechmielenie). Po 4 dniach burzliwej już mało co "bulka" Blg =5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 4 dni burzliwej to trochę mało, poczekaj jeszcze parę dni i zmierz BLG. co do chmielenia, to 50g Citry może dać konkretną goryczkę, ale raczej przyswajalną dla tych co lubią dobrze chmielone/goryczkowe piwo z czasem się ułoży, ale rodziny świeżym piwem bym nie częstował, bo będą marudzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Warka #13 rozlana do butelek. Pierwszy raz kapslowane nową kapslownicą Grifo (nie HD, bo nie podoba mi się kręcioł). Kapslowanie rewelacja, zwłaszcza jak żona pomaga sypać cukier w butle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 wczoraj w godzinach wieczornych została uwarzona warka #15, Bitter. pierwsze warzenie w tygodniu, a nie w weekend. nie było źle. miał być lekki 11° bitterek, chmielony dosadnie EKG, ale przesadziłem chyba ze słodami i wyszło około 26 litrów brzeczki 12.5° BLG. nie chciałem więcej wody dolewać, bo bałem się, że braknie w fermentorze miejsca na pianę w trakcie fermentacji chyba czas zacząć używać jakiegoś Beersmitha do planowania warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Jak Ci wyszła ta APA? Jesteś zadowolony ze smaku/aromatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) jeszcze się gazuje, ale poprzednio jak robiłem taką samą (warka #3) albo taki sam zasyp ale inne chmielenie (warki #5, #6, #8), to wychodziły świetnie, dlatego często powtarzam a w ogóle to jest to zestaw Modern Bitter z Centrum Piwowarstwa. doskonała baza do eksperymentów Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez Voitas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Voitasie i ja mam pytanie. Ile cukru wsypujesz miarką do każdej 0,5l butelki. Rozumiem że używasz takiej z biowinu na 0,33/0,5/1l, która mieści odpowiednio 2/4/8g cukru. Zastosowałam taką miarkę przy zlewaniu nasej APy teraz do butelek gdyż nie miałam wolnego fermentora aby zrobić roztwór i użyłam średnią miarkę dla 0,5l butelek ( pełna miarka równo do brzegów bez kopy). Wydaje mi się to trochę za dużo choć pisze że miarka na 0,5l piwa. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 właśnie tej miarki używam i przeważnie nagazowanie było idealne. nie za słabe, nie za duże, w sam raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Warka #15 – Bitter 12° BLG Data: 2014-04-07 Surowce: Pale Ale Weyerman –5 kg Słód Strzegom Karmel 150 – 0,5 kg Czekoladowy Jasny – 0,1 kg Chmiel EKG – granulat 100g Drożdże Safale S-04 Zacieranie: 15 litrów wody 67-66°C – 60’ 78°C –mashout Wysładzanie: 7 + 5 + 5 = 17 litrów BLG po wysładzaniu X° Gotowanie: Wrzenie po 45’ 60' - 25g 30’ – 25g 20’ – 10g 15' - 10g 10’ – 10g 5' - 10g 0’ – 10g BLG po chmieleniu 15,5° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 25’ do 19,5°C Na koniec: Dolano 4,5 litra wody Do fermentacji ~26 litrów Burzliwa: 8 dni, temperatura 19°C Cicha: 8 dni, temperatura 19°C OG: 12°BLG FG: 3°BLG Objętość: 23 litry Rozlew: 2014-04-23 – 42 x 0,5 + 8 x 0.33 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Warka #16 – American Wheat 12° BLG Data: 2014-05-12 Surowce: Słód Pilzneński Weyerman–3 kg Słód Pszeniczny Strzegom – 3 kg Chmiel Citra – granulat 32g Chmiel Amarillo – granulat 100g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 18 litrów wody 67°C – 60’ 78°C – mashout Wysładzanie: 5 + 5 + 5 = 15 litrów BLG po wysładzaniu 12,5° Gotowanie: Wrzenie po 45’ 60' - Citra 32g 30’ – Amarillo 20g 20’ – Amarillo 20g 15’ – Amarillo 20g 10’ – Amarillo 20g 0’ – Amarillo 20g BLG po chmieleniu 14° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 35’ do 22,5°C Na koniec: Dolano 3 litry wody Do fermentacji ~23 litrów Burzliwa: 9 dni, temperatura 20-22°C Cicha: 10 dni, temperatura 20-22°C OG: 12°BLG FG: 3°BLG Objętość: 22,5 litry Rozlew: 2014-05-29 – 45 x 0,5 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Warka #17 – IPA 14° BLG Data: 2014-05-19 Surowce: Słód Pilzneński Weyerman–5kg Monachijski Strzegom – 1 kg Karmelowy Jasny Strzegom 150 – 0,2 kg Chmiel Citra – granulat 32g Chmiel EKG – granulat 50g Chmiel Fuggles – granulat 50g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 18 litrów wody 68°C – 60’ 78°C – mashout Wysładzanie: 5 + 5 + 5 = 15 litrów BLG po wysładzaniu 13° Gotowanie: Wrzenie po 42’ 60' - Citra 32g 30’ – Fuggles 10g, EKG 10g 15’ – Fuggles 20g, EKG 20g 5’ – Fuggles 20g, EKG 20g BLG po chmieleniu 15° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 35’ do 18°C Na koniec: Dolano 1,5 litra wody Do fermentacji ~22,5 litra Burzliwa: 8 dni, temperatura 20-22°C Cicha: 9 dni, temperatura 20-22°C OG: 12°BLG FG: 3°BLG Objętość: 22,5 litra Rozlew: 2014-06-06 – 40 x 0,5 + 2 x 0.66 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieprzem Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Jak długo robisz mashout? Dochodzisz tylko do tej temp. czy trzymasz jakiś czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 przeważnie po prostu doprowadzam do tej temperatury. wydaje mi się, że wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zapraszam na FejsBuka, gdzie pojawiają się co jakiś czas foty związane z moim "browarem" https://www.facebook.com/browar.centrum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Sięgając do lodówki w ręce wpadła mi butelka #15 Bitter Po nalaniu spore wrażenie zrobiła piana - niezbyt wysoka ale bardzo ładna, gęsta, drobnopęcherzykowa, utrzymująca się do samego końca w postaci kożuszka i oblepiająca delikatnie szkło. Piwo ma ładny kolor, coś pomiędzy ciemną miedzią a brązem, silnie opalizujące. W aromacie głównie słodowość i lekka słodycz. W smaku jest silnie karmelowo-słodkie (właśnie widzę w recepturze, że użyto pół kilo karmelu 150, to pewnie przyczyna), do tego lekka słodowość, trochę jakby czekolady w tle i trochę estrów. Goryczka i smak chmielu bardzo delikatne, ledwo przebijające się przez karmelową bazę. Mimo sporej słodkości wydaje się stosunkowo wytrawne, co w połączeniu z średnio-niskim wysyceniem sprawia, że pije się bardzo przyjemnie i dosyć szybko znika ze szklanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Dzięki za reckę. Ogólnie to piwo to lekki eksperyment, zapoznawanie się ze słodami. Miało być słodowo, dla podniebień mniej przyzwyczajonych do goryczki Ogólnie jestem zadowolony, chociaż coś słabo czuć te 100g chmielu EKG, albo nie umiem go wyczuć Zostawię 2-3 butelki na dłuższe leżakowanie, zobaczę czy się jeszcze jakoś inaczej ułoży. American Wheat #16 jakiś specyficzny wyszedł. Zupełnie inny niż poprzednie warki. Dzisiaj jak piłem, to trochę zbyt ściągająca goryczka, ale to może jeszcze pozostałości w paszczy po próbce świeżej brzeczki po chmieleniu Muszę na spokojnie jeszcze zdegustować parę butelek IPA #17 zapowiada się całkiem fajnie, bez przegiętej goryczki Stout #18 jutro ląduję na cichą. Ostatnie próbki pobrane do zbadania BLG nie wykazują oznak chmielenia Chinookiem na smak i aromat. Może to jeszcze wylezie później, albo to wina zbyt małej ilości szyszek. Warka American Pale Ale #19 przed chwilą przyjęła drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 American Wheat #16 jakiś specyficzny wyszedł. Zupełnie inny niż poprzednie warki. Dzisiaj jak piłem, to trochę zbyt ściągająca goryczka Na razie jeszcze czeka w "leżakowni", jeszcze nawet do lodówki nie wsadzałem, ale sądząc po tym jak się klaruje i jeszcze jak piszesz ta ściągająca goryczka to można podejrzewać najgorsze. W jednym, czy może nawet dwóch warkach miałem podobne objawy i z czasem niewiele się poprawiało niestety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się