kubisiemce Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Może się podepnę pod temat drożdży, chcę kupić drożdże do cydru, konieczna jest pożywka do nich? Ciężko mi będzie znaleźć a w sklepie w Chorzowie nie widzę na stronie, a gdzieś doczytałem że bez pożywki też ruszą, choć w opisie drożdży pisze że konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 pożywkę dostaniesz też w Brico Marche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubisiemce Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Brico troche daleko z tego co widze na mapie, Już Inter Marche mam kawałek do Dąbrowy Górniczej, chyba że to to samo lub podobne asortymenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 inter, to spożywka, brico, to ogrodnictwo-budowlanka. w inter na 90% nie ma, w brico na 90% jest. nie wiem jak w tesco i auchan, musiałbyś sprawdzić. Jakbyś dzisiaj zakupy zrobił w necie, to jutro byś miał w skrzynce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) Do cydru pożywka konieczna. Nie żałuj jej, daj ciutek więcej niż zalecenia producenta. I tak pewnie będzie walić siarkowodorem, ale nie tak intensywnie jak przy braku pożywki. Zwłaszcza jeżeli planujesz kartoncydr, a o tej porze roku chyba innej opcji nie ma. W Obi też są stanowiska biowinowskie. Edytowane 8 Lipca 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubisiemce Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Marketów wokół mi nie brakuje, trzeba się przejechać i poszukać, dam więcej jak zalecasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 U mnie drożdże tokaj wlane bezpośrednio do soku z kartonu ruszyły po dwóch dniach, tokaj rozmnożone w butelce ruszyły następnego dnia. Jak będą smakować - jeszcze nie wiem, ale bez pożywki powinny i tak ruszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Niby dlaczego miały by nie ruszyć? Przecież w jabłkach jest cukier a drożdże żywią się nimi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Ale sok jabłkowy ma odczyn kwaśny i nie zawiera tyle substancji odżywczych dla drożdży dlatego lepiej jak jest pożywka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 (edytowane) Zrobiłem jeden cydr bez pożywki wyszedł super (Cydr Kartonikowy) teraz mam nastawione 2 cydry oczywiście też bez żadnej pożywki po jednym dniu wystartowały , burzliwa w pełnym tego słowa znaczeniu bulka bez przerwy Dodatkowo robiłem to na 100% lenia bez żadnego startera czy re-hydratyzacji po prostu wsypałem drożdże do fermentora zamieszałem i Bulka Edytowane 10 Czerwca 2014 przez Forest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Maven Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Robiłem cydr kilukrotnie (na drożdżach winnych i piwnych). Tylko za drugim razem dodałem pożywkę. Nie zaóważyłem, żadnych negatywnych skutków nie dodawania pożywki, więc wg mnie nie jest to konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Czy jeśli dodamy drożdże czy też pożywkę czy to już czasem mamy do czynienia z winem? Czytałem, że prawdziwy cydr powinno się robić bez udziału obcych drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Czy jeśli dodamy drożdże czy też pożywkę czy to już czasem mamy do czynienia z winem?Czytałem, że prawdziwy cydr powinno się robić bez udziału obcych drożdży Jak dodajesz pożywkę do piwa to robi się z tego wino? Nie wiem czy druga część posta dotyczy pierwszej, ale jeżeli tak to wg mojej wiedzy pożywka nie zawiera "obcych drożdży". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się