Wendiego Posted July 10, 2013 Share Posted July 10, 2013 Witam, Po 1 witam na forum. ucze sie robic piwa z kita, zrobilem juz draught, w piwnicy lezy lager, bede jeszcze robil scout'a. Mam tez puszke brewmastera pilsener. I tutaj moje pytanie, poniewaz wyczytalem, ze fermentuje w dolnej. Co sie stanie jak zrobie to w gornej? nie wyjdzie? mam opcje zrobienia fermentacji w piwnicy, jednak nie widzi mi sie noszenia 20l na 3 pietro . Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 10, 2013 Share Posted July 10, 2013 Co sie stanie jak zrobie to w gornej? nie wyjdzie? IMO nic się nie stanie, wyjdzie Ale zamiast Pilsener'a. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wendiego Posted July 10, 2013 Author Share Posted July 10, 2013 Dzieki za informacje. bede tu wpadal czesciej, glownie czytac infrmacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe11 Posted July 10, 2013 Share Posted July 10, 2013 Gdybyś miał nosić 200l na 10 pietro to rozumiem ale 20 na trzecie i poddajesz się ? daj lagerowe drożdże i do piwnicy , różnica bedzie warta zachodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piwosz Posted July 10, 2013 Share Posted July 10, 2013 20l to ja targam z 4 piętra, złap za spód fermentora i targaj :-D Do puch z nazwą "Lager" i tak najczęściej są dołączone drożdże do górnej fermentacji. Po prostu piwo wyjdzie bardziej estrowe/owocowe niż czyste, jak to ma zwyczaj w lagerach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now