Wendiego Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Witam, Po 1 witam na forum. ucze sie robic piwa z kita, zrobilem juz draught, w piwnicy lezy lager, bede jeszcze robil scout'a. Mam tez puszke brewmastera pilsener. I tutaj moje pytanie, poniewaz wyczytalem, ze fermentuje w dolnej. Co sie stanie jak zrobie to w gornej? nie wyjdzie? mam opcje zrobienia fermentacji w piwnicy, jednak nie widzi mi sie noszenia 20l na 3 pietro . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Co sie stanie jak zrobie to w gornej? nie wyjdzie? IMO nic się nie stanie, wyjdzie Ale zamiast Pilsener'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wendiego Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Dzieki za informacje. bede tu wpadal czesciej, glownie czytac infrmacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Gdybyś miał nosić 200l na 10 pietro to rozumiem ale 20 na trzecie i poddajesz się ? daj lagerowe drożdże i do piwnicy , różnica bedzie warta zachodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 20l to ja targam z 4 piętra, złap za spód fermentora i targaj :-D Do puch z nazwą "Lager" i tak najczęściej są dołączone drożdże do górnej fermentacji. Po prostu piwo wyjdzie bardziej estrowe/owocowe niż czyste, jak to ma zwyczaj w lagerach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi