Makaron Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Ciekawy wątek. Alternatywa do turbo cydru. czyli szybki łatwy i tani sposób na alkohol. http://www.thehomebrewforum.co.uk/viewtopic.php?t=14965 wassyl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astrobus Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Robiłem kilka warek "paliwa do kosiarki" w taki sposób np. 1,5 kg ekstraktu słodowego jasnego WES 4 butelki syropu (malinowy, wiśniowy ostatnio pomarańczowy), woda - rozcieńczone do 10-11 Blg lekkie chmielenie np 30g marynki na 30 minut. butelkowanie standard: 5ml syropu plus 1-2 tabl słodzika. wychodzi wynalazek radlerowaty często nazywany "czarem PGR-u) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubisiemce Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Ciekawa rzecz, zrobię dziś 4 litry w butelce, może spasuje mojej dziewczynie, coś a'la breezer z biedronki. Może to dobre miejsce na temat o tego typu wyrobach. Na pierwszy raz spróbuję z drożdży winnych lub do tokaju, a potem po tabletce słodzika do butelki. Ma ktoś jeszcze jakieś ciekawe pomysły na letnie drinki własnej roboty? Ino nie sok z wódką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Polecam temat: http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ Malinowe według opisu z tematu, jest bardzo fajne. Kombinowałem z cytrynowym (sok cytrynowy Herbapol) i trochę mocno wyczuwalny jest w nim słodzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubisiemce Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 W czwartek nastawiłem sok malinowy z wodą i cukrem 4 litry, wyszło ok.12 BLG z drożdżami, dziś jest sobota i nie ruszyło, słychać tylko jak syczy w środku i bąbelki lekko tworzą minimalnie się na górze, drożdże do wina uniwersalne. Mam jeszcze połowę opakowania, ale widzę że będę musiał skoczyć dla pewności po pożywkę i rozrobić z resztą drożdży, szkoda trunku na wylanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playand1 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 W czwartek nastawiłem sok malinowy z wodą i cukrem 4 litry, wyszło ok.12 BLG z drożdżami, dziś jest sobota i nie ruszyło, słychać tylko jak syczy w środku i bąbelki lekko tworzą minimalnie się na górze, drożdże do wina uniwersalne. Mam jeszcze połowę opakowania, ale widzę że będę musiał skoczyć dla pewności po pożywkę i rozrobić z resztą drożdży, szkoda trunku na wylanie Może to wina benzoesanu sodu albo innych konserwantów z 'soku'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubisiemce Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Nie ma informacji o żadnych konserwantach w składzie lub opakowaniu, soki z biedronki,20% malinowego i syrop więc chyba dobrze. Regulator kwasowości ale to chyba normalne, lecę po pożywkę i jeszcze raz zaszczepię drożdżami popołudniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Polecam temat: http://www.piwo.org/...-doswiadczenia/ Malinowe według opisu z tematu, jest bardzo fajne. Popieram. Nie ma co "wyważać otwartych drzwi", takie "piwo" wychodzi niezłe (przynajmniej wg zainteresowanych ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Zamiast słodzika lepiej dać ksylitol - cukier brzozowy. Słodzik daje nieprzyjemny posmak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Słodzik daje nieprzyjemny posmak Większość tak, ale są takie, które nie mają tej właściwości. Nie cierpię słodzików, ale znalazłem "akceptowalny". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi