Browariat Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Witam, to mój pierwszy post, witam wszystkich serdecznie z Poznania. Nawarzyłem swoją 3 warkę i mam zgryz. Z pewnych losowych względów nastawiłem wczoraj warkę z 18Blg. Ma to być Rauchbock. Planowałem 16Blg czyli 2 mniej. Obecnie drożdze już szaleją i zastanawiam się czy po prostu dolać wody? A może później dolać wody, przy przelewaniu na cichą? Chodzi o to że nie przepadam za bardzo mocnymi piwami a to może takie się stać. Planem było cos podobnego do Miłosław Koźlak. Parametry mojej warki: - ekstrakt słodowy weyermann Vienna red 4kg - słód weyermann wędzony 0,5kg - słód weyermann melanoidynowy 0,5kd - chmiel Hallertau 30g - 2x 11,5g Saflager W34/70 - nastaw ma 18l i 18Blg (zmierzone przy 19,5st.C) warkę robiłem na zasadzie częściowego zacierania, najpierw zacierałem by potem powstałą "zupkę" uzupełnić ekstraktem. W porównaniu do poprzednich moich piw zacier przy zadawaniu drożdzy był bardzo słodki. Do cichej planuję jeszcze dodać 60g chmielu Lubelskiego (chmielenie na zimno) wraz z płatkami dębowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 teraz dolej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Ja lubię mocne piwa, nie dolewaj wody tylko prześlij mi tą warkę PS. Dolej teraz, jak radzi Jacer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Dziekuje, dolewam 2 litry. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Ma to być Rauchbock. Planem było cos podobnego do Miłosław Koźlak. ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 W stylu rauchbock, ale niemocniejszy od koźlaka Miłosław, tak to odebrałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Gąska, dokładnie miałem na myśli to co napisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Witam mam podobny problem po wystudzeniu brzeczki i zamknięciu jej mam 20blg dodane drożdże to S05, problem w tym ze nie pomyślałem odrazu z tym i teraz dopiero będę w domu po tygodniu. Bede w domu po tygodniu cxyli w sam raz na cicha dolać w tedy mineralki? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 A 20Blg to problem? Ja bym zostawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Witam mam podobny problem po wystudzeniu brzeczki i zamknięciu jej mam 20blg dodane drożdże to S05, problem w tym ze nie pomyślałem odrazu z tym i teraz dopiero będę w domu po tygodniu. Bede w domu po tygodniu cxyli w sam raz na cicha dolać w tedy mineralki? Pozdr Rozumiem, że drożdże to US-05, bo samo S to 04? Ile tej brzeczki 20°Blg? Ile drożdży zadałeś? Czy dokonałeś rehydracji? Czy napowietrzyłeś brzeczkę i w jaki sposób? I kto Ci powiedział, że przy brzeczce o gęstości 20°Blg będziesz mógł po tygodniu przelewać? Dokonuj pomiarów, ale dopiero jak fermentacja zwolni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się