kantor Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Król Artur (Angielskie IPA) - Meriadock Kolor ciemny bursztyn, mętne. Piana bardzo wysoka, lekko kremowa, drobnopęcherzykowa, bardzo trwała. Aromat dość mocne estry(owocowość), tostowa słodowość, karmel, lekki korzenny chmiel, lekki papier, minimalny alkohol, może minimalne liście czarnej porzeczki. Smak mocna słodowosć, karmel, dość mocne estry, lekki chmiel. Goryczka średnia, trochę szorstka. Odczucie w ustach pełnia średnio-wysoka, wysycenie średnio-wysokie, trochę wylepiające. Dobre, może jak dla mnie bardziej w stylu ESB niż EIPA. I trochę podejrzanie mętne jak na S-04. Edytowane 31 Marca 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meriadock Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Dzięki za recenzję. Mętnością jak narazie nie zawracałem sobie zbytnio głowy. Z drożdżami wydaje się być wszystko w porządku, bo 3 warki potem jeszcze na nich zrobiłem. Jednak już przy trzeciej chyba zapomniały trochę jak się flokuluje, bo zdecydowanie były bardziej lejne niż zbite po burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meriadock Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Skuszony informacją o RISie odwiedziłem dziś depozyt i dokonałem podmiany: doszło: 2x Incitatus - stout owsiany zabrałem: 1x "42" R.I.S - koogoot 1x Munich Dunkel - kantor PS. Wybiera się ktoś 6.IV do House of Beer na Warsztaty Piwowarskie? Po ostatnich słyszałem głosy, że szkoda, że się nie zgraliśmy, dlatego pytam z wyprzedzeniem. Ja raczej się pojawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Ja raczej będę ale raczej na pewno nie od 15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Ja podobnie... Wybieram się, ale nie sądzę żebym się zerwał tak wcześnie rano w niedzielę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Ktoś musi was uczyć kultury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 New Zealand India Pale Ale - Baradnor Kolor jasny bursztyn, klarowne. Piana niska, biała, bardzo nietrwała. Aromat średnio-niskie owoce tropikalne, trochę chyba agrestu, trochę też papieru i lekko winny, minimalny słód. Smak średnia słodowość, delikatne owoce tropikalne, lekkie estry, lekki papier. Goryczka średnia, czysta. Odczucie w ustach pełnia średnio-niska, wysycenie niskie do średnio-niskiego, smukłe. Dobre, pijalne ale już nadgryzione przez ząb czasu, aromaty chmielowe nikłe, lekkie utlenienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Cieszę się, że dało się wypić. Niestety piwo się utlenia i nic nie można na to poradzić poza szybkim wypiciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Ja w niedziele się planuje pojawić na warsztatach , postaram się być na 15. Może chwile wcześniej. Do moderatorów : może lepiej by było przesunąć posty o warsztatach do odpowiedniego wątku w imprezach żeby nie zaśmiecać tego tematu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Czarny Łabędź (American Stout 13 Blg) - Playand1 13°Blg, 5%alk, 70IBU Kolor ciemnobrązowy/czarny. Piana dość wysoka, drobnopęcherzykowa, brązowa, bardzo trwała. Aromat uderzenie żywicznych chmieli, zaraz po tym intensywna czekolada, prażony słonecznik, trochę słodowości i chyba lekka owsianka. Smak żywiczne chmiele, czekolada, paloność lekko podniesiona kwaśność, finisz czekoladowo-owsiankowy. Goryczka średnio-wysoka, trochę szorstka i pozostająca, lekko trawiasta Odczucie w ustach pełnia średnia, wysycenie średnio-niskie, nawet trochę kremowe. Bardzo dobre, złożone, bezkompromisowe. Ogólnie to nie przepadam za tym stylem ale to piwo wypiłem z przyjemnością (pewnie dlatego że chyba bardziej przypomina robust porter Wysyłałeś może do Szczecina? Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) RIS - Koogoot 19,5°Blg, 7% alk, 11 miesięcy po zabutelkowaniu Kolor ciemnobrązowy/czarny. Piana niska, średnio-pęcherzykowa, brązowa, średnio trwała. Aromat średnia czekolada, praliny, dość mocne wiśnie, trochę winny, lekki rozpuszczalnik, lekki alkohol. Smak mocna słodowość, czekolada, paloność, lekka owocowość, trochę podniesiona kwaśność, lekki alkohol, lekki rozpuszczalnik, finisz czekoladowo-kawowy. Goryczka średnio-niska, w miarę czysta, może minimalnie trawiasta Odczucie w ustach pełnia średnia do średnio-wysokiej, wysycenie średnio-niskie, minimalnie szorstkie, rozgrzewające. Dobre, całkiem pijalne mimo mocy, dość winnie się utlenił jak na RISa i trochę ten rozpuszczalnik psuje efekt. Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playand1 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Wysyłałeś może do Szczecina? Uwarzyliśmy piwo z myślą o konkursie w Szczecinie, ale niestety nie wysłaliśmy. Następnym razem zdążymy Dzięki za obszerną recenzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 To jak , kto się wybiera na warsztaty jutro i o której planujecie być ? Przydałyby się te koszulki z nickami i logo forum Ja zamierzam być tak jak pisałem na 15 lub chwilę wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meriadock Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Pewnie też będę od początku. Koszulki z nickiem nie mam, ale coś wymyślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Coffee Milk Stout - heman Wreszcie przyszedł czas na piwo z depozytu. Na pierwszy ogień poszedł Coffee Milk Stout od hemana. Piwo po otwarciu ma aromat cukierków kawowych. Piana jak na Guinnessie i w dodatku można ją nożem pokroić. W smaku dominuje delikatna kawa ze śmietanką. Kawowość jest szalenie przyjemna, ale nie tłumi zarówno słodkości jak i paloności od słodów. Piwo zniknęło ze szklanki ekspresowo. Jakbym miał drugie to bym wypił na śniadanie Hera wypada bladziutko przy Twoim wypuście. Dwa pytania: Jaką dodawałeś kawę, w jakiej ilości i w którym momencie warzenia? Czy w zasypie są płatki owsiane? Nie wiem czy aksamitność była właśnie od nich czy od laktozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Jak masz jeszcze moją Kalafiorową, to otwieraj nad zlewem, bo piwo było do szybkiego wypicia (do dziś może być już lekko przegazowane) i ze sporą dawką chmielu - może się pojawiać gushing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon M. Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) baradnor dzięki za taką reckę! To była moja trzecia warka w życiu Mi osobiście wydawało się trochę za kwaśne - prawdopodobnie kawa dodatkowo podbiła ten smak. Przy powtórzeniu dałbym jej trochę mniej, albo w innej konfiguracji. Ziarno w całości, 100% arabica - 200g. Dodawałem na ostatnie 3 minuty gotowania, wyciągnięta została dopiero po schłodzeniu brzeczki do temp. zadania drożdży. Chłodzenie przy tej warce nie szło za dobrze i trwało jakąś 1 godz. 20 min. W zasypie są płatki owsiane. Pozdro Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez heman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 wrzuciłem 3 x EuroIPA zabrałem: - 100% peated - kantor - Król Artur - Meriadock - brown porter - kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 wrzuciłem: 3x brown porter zabrałem 1x brown porter - kantor 1x munich dunkel - kantor 1x R.I.S. - koogoot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Satyr (Polskie Pale Ale na samej Sybilli) - Meriadock Kolor ciemny bursztyn, klarowne. Piana biała, średnio-wysoka, drobno-pęcherzykowa, bardzo trwała. Aromat mocno estrowy, lekki chmiel, lekki karmel, lekko winny i dość mocny alkoholowy (zwłaszcza jak na 5%, więc raczej jakieś fuzle) i może minimalny rozpuszczalnik. Smak estrowy, chmiel już większy, trochę trawiasty, średnia słodowość. Goryczka średnia, trochę szorstka i pozostająca. Odczucie w ustach pełnia średnia do średnio-wysokiej, wysycenie średnio-niskie, trochę szorstkie. OK, trochę chmiel słabo wyczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meriadock Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Munich Dunkel #42 - kantor wysycenie: wysokie; lekki gushing piana: obfita; kremowa; średnia i drobna; niezbyt trwała aromat: bardzo czysty(brat stwierdził: "bez zapachu" ); da się wyczuć lekko słodkie nuty melanoidynowe; smak: niska goryczka(nie zabardzo potrafię odnieść do stylu, bo nie mam porównania); średnia pełnia; wyczuwalny smak chmielowy?; coś w okolicach spodu od ciasta(niezbyt słodkiego) ; stosunkowo czyste piwo; wysycenie poszło w pianę i się zredukowało; gdybym schłodził lepiej to myślę, że wyszło by coś bardzo dobrze pijalnego R.I.S - koogoot wysycenie: średnie piana: ciemnobeżowa; drobna/średnia aromat: głównie alkoholowy smak: niska/średnia goryczka, średnia paloność, bardzo smukłe/aksamitne; lekko rozgrzewające(w porównaniu do aromatu, to mało wyczuwalny alkohol); kawa; W sumie to mój pierwszy RIS, ale już wiem, że polubię ten styl. Niby taki alkohol w aromacie, ale jednak to drugorzędna sprawa, przy świetnie aksamitnym odczuciu. Wysycenie akurat. Satyr (Polskie Pale Ale na samej Sybilli) - Meriadock Kolor ciemny bursztyn, klarowne. Piana biała, średnio-wysoka, drobno-pęcherzykowa, bardzo trwała. Aromat mocno estrowy, lekki chmiel, lekki karmel, lekko winny i dość mocny alkoholowy (zwłaszcza jak na 5%, więc raczej jakieś fuzle) i może minimalny rozpuszczalnik. Smak estrowy, chmiel już większy, trochę trawiasty, średnia słodowość. Goryczka średnia, trochę szorstka i pozostająca. Odczucie w ustach pełnia średnia do średnio-wysokiej, wysycenie średnio-niskie, trochę szorstkie. OK, trochę chmiel słabo wyczuwalny. Nie wyczułem u siebie tych rozpuszczalnikwo-fuzlowych nut. Pewnie zatrzymałem się na owocowych estrach. Cały ten zestaw przez to raczej, że fermentuję w dość ciepłej piwnicy. Może też najwyzszy czas na zainwestowanie w chłodnicę, bo S-04 stosunkowo szybko ruszają i kończą i temperatura nie zdąży spaść znacząco, jeśli się do tych 20C porządnie nie schłodzi od razu. Chyba, że pudełko styropianowe zmajstrować, żeby nieco zbić temperaturę. Jak wy sobie radzicie? Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez Meriadock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) A ile stopni masz w piwnicy? I przy jakiej temperaturze zadajesz drożdże? Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Munich Dunkel #42 - kantor w sumie zgodził bym się z tym co napisał powyżej Meriadock, od siebie dorzucę że w smaku bardzo wyraźnie czuć biszkopt. Też był to mój pierwszy Munich dunkel i ciężko mi się odnieś do stylu ale jak dla mnie piwo dobre chodź za słodkie. Bardzo smakowało mojej LP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meriadock Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 A ile stopni masz w piwnicy? I przy jakiej temperaturze zadajesz drożdże? Właśnie zmierzyłem 19-21C. Od podłogi to wiadomo chłód trzyma, więc troszkę zimniej. Drożdże zazwyczaj zadawałem w ok. 23-28C. W każdym piwie inaczej, bo czasem krócej, czasem dłużej chłodziłem, a ostatnie stopnie wolno opadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Duży rozrzut bo 19°C to bardzo dobra temperatura ale 21°C już nie Ja też nie mam chłodnicy, chłodzę w wannie, przy tej temperaturze wody w kranie, co teraz, to nie mam problemu, w 80-100min chłodzi się do 20°C. A Ty jak chłodzisz? Raczej staraj się do tych 22°C zejść, chyba przyjmuje się że temperatura brzeczki w fermentorze spada o 1°C co godzinę, więc jak zadasz w 28°C a drożdże są w dobrej kondycji i ruszą Ci w 4h to fermentację będziesz miał w 24°C i więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się