baradnor Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Dzięki za dobre słowo. Generalnie piwo ma bardzo dużo laktozy (500 g/12 litrów), a wanilii dawałem trzy laski na cichą. Raz mi się wydaje, że ją czuję, a raz, ze nie. Na przyszłość spróbuje innych wariantów użycia wanili: (i) zrobienie nalewu i dodanie na cichą lub (ii) dodanie wanilii do jasnego piwa, bo tutaj mogły ją przytłumić nuty palone. Jeszcze raz dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Żytnia IPA od Przem0 Na wstępie muszę napisać że nie miałem wcześniej okazji pić piwa z tego stylu więc opisze co czuję natomiast co do żyta to się nie będę wypowiadał bo po co mam pisać jakieś bzdury Kolor: Jasny bursztynowy no może hmm pomarańczowy piwo mgliste. Piana: Ładna, średnio i grubo pęcherzykowa opada dość szybko redukując się do obrączki oraz delikatnie oblepia szkło. Zapach: Pierwszy plan chmiele, następnie sam nie wiem coś słodkiego trudno mi opisać ale podoba mi się Smak: Goryczka średnia w kierunku wysokiej, alkohol ładnie przykryty nie wyczuwałem, po ogrzaniu jest ale nadal w minimalnym stopniu. Piwo w kierunku wytrawnym, jest jeden posmak ale hmm wydaje mi się że może to jest to RYE:) w następnym będę miał już skalę do porównania. Czuć bardzo fajnie chmiele Ogólnie: Średnie wysycenie, dobra pijalność. Mi smakowało Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Weizenbock od rysmis Kolor: Piękny bursztynowy ciemny Piana: Obfita, średnio pęcherzykowa ładny żółty kolor niestety bardzo szybko opada do zera i nie oblepia szkła Zapach: Aromaty typowe dla koźlaka słodowe brakuje mi aromatów tj. wanilia, goździk czy banan ja przynajmniej nie wyczuwam. Smak: Słodowy, delikatna słodkość, brak chmielu zgodnie ze stylem, wysycenie mi odpowiada, delikatny alkohol, gładkie w smaku. Brakuje mi natomiast akcentów bananowych waniliowych, nie wiem może za wcześnie otwarte. Gdybym nie widział opisu to bym myślał o typowym koźlaku. Ogólnie: Piwo bardzo fajne przyjemnie się pije do polecenia. Pzdr Dziękuję za ocenę i cieszę się, że smakowało. Co do piany to nie mam pojęcia dlaczego tak szybko opada. Może coś z zacieraniem (było uproszczone) bądź jakaś mała infekcja (tylko nic nie czuć). Jeśli chodzi o aromaty weizena a raczej ich brak o to po wina leży w większości po stronie drożdży. WB-06 sam z siebie nie dają zbyt wielu goździków dodatkowo do tego to brak w zacieraniu długiej przerwy ferulikowej. Bananów nie ma pewnie przez zbyt niską temperaturę fermentacji w ok. 18 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playand1 Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 in: Czarny Łabędź (American Stout 13 Blg) x2 out: Weizenbock od Rysmis Grodzilla (nasze, piwo straciło walory degustacyjne więc wraca do właścicieli ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meriadock Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) Dziś do depozytu trafiły: 2x Król Artur (Angielskie IPA) 3x Satyr (Polskie Pale Ale na samej Sybilli) Pobrałem: 1x Chmielowa Bombka - lutek 1x Czarny Łabędź - Ósme piętro 1x Pumpkin Ale - baradnor 1x Oatmeal stout tarnowski- west 11 piętro Wycofałem: 1x lekkie pszeniczne (zostały jeszcze 2) Zdecydowałem się usunąć ze względu na to, iż leży już sobie jakiś czas bez zainteresowania. Próbowałem je dziś i mogę powiedzieć, że wychodzi z butelki i całkiem niezłe jest z plasterkiem cytryny, bo właśnie kwaśności chyba mu brakowało. Edytowane 11 Marca 2014 przez Meriadock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Stout Usa od Przem0 & Pepek Kolor: Bardzo ciemny brąz czarne praktycznie nieprzejrzyste Piana: Wysoka obfita średnio pęcherzykowa koloru brązowego, ładnie oblepia szkło, redukuje się do warstwy kilku mm. Zapach: Palone słody przede wszystkim, delikatny aromat gorzkiej czekolady Smak: Pierwszy plan intensywne smaki palone, następnie delikatna gorzka czekolada. Goryczka średnia, chmiele niewyczuwalne, ALK. 6.3% niewyczuwalny Ogólnie: Piwo bardzo dobre ja w następnej warce dodałbym więcej chmielu na aromat oczywiście minimum żeby być w stylu. Wypiłbym jeszcze Pzdr dla piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Korzystając z tego że nam coraz mocniej piwa rotują, przypominam o tym żeby zamieszczać recenzje pobranych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Proszę! Kalafiorowa od Adamsky Po otwarciu niestety gushing:/ .Dalej już było lepiej!! Kolor: bursztynowe, mętne(gushing) Zapach: cytrusy (grejpfrut, cytryna), owoce egzotyczne i żywica. Po ogrzaniu cytryna na pierwszym miejscu w tle owoce egzotyczne. Smak: na początku czuć słodkość zaraz po tym dochodzi konkretna goryczka:) krótka, wysoka. Dobry balans. Lekko wyczuwalny alkohol. Ogólnie: Dobre!! Oryginalna IIPA poprzez aromat zdecydowanie cytrynowy. Nie próbowałem wcześniej chmielu sorachi ace, przynajmniej nie w takich ilościach Osobiście użył bo go w mniejszej ilości. Piwo PoLeCaM!! Edytowane 12 Marca 2014 przez Przem0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meriadock Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) Zamieszczam wrażenia z 3 piwek, które ostatnio pobrałem z depozytu: 1. Oatmeal stout tranowski - West 11 piętro: piana: obfita, kremowa, drobna i oblepiająca szkło wysycenie: wysokie, nawet zbyt jak dla mnie w owsianym stoucie barwa: czarna/bardzo ciemno brązowa aromat: kawa, orzechy smak: średnia pełnia, przjemnie palone, jak dla mnie zbyt wytrawne, przez co brakuje mu aksamitności, tego owsa jakoś mało. ogólnie: dobre piwo, ale za bardzo dry, a za mało owsiane - oczywiście subiektywnie. 2. Pumpkin Ale - baradnor piana obfita, drobna i średnia wysycenie: wysokie, aż za nad to barwa: brązowa aromat: słaby przyprawowy(nie potrafię zidenyfikować) smak: zbyt wytrawne jak na ten ekstrakt, przez co lekko alkoholowe(nie miało go co przykryć) ogólnie: chyba zbyt długo leżało, albo od początku było mało przypraw, no i zwiększyłbym pełnię 3. "12" bodajże "bomka chmielowa" piana, drobna wysycenie: średnie->wysokie barwa: ciemny bursztyn->brąz aromat:trawiasty?(cięzko mi ocenić, coś podobego było też w Pupkin ale, ale mniej) smak: niska pełnia ogólnie: tak jak powyżej albo coś nie dokońca z proporcjami, albo po prostu zbyt długo już "leżakuje" ;P Edytowane 20 Marca 2014 przez Meriadock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 In: 1x Pale Ale (ZIO) 1x Coffee Milk Stout (Tetris) Out: 1x New Zealand IPA (baradnor) 1x Oatmeal Stout Tarnowski (browar west 11 pietro) degustacja wkróce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 1. Oatmeal stout tranowski - West 11 piętro: piana: obfita, kremowa, drobna i oblepiająca szkło wysycenie: wysokie, nawet zbyt jak dla mnie w owsianym stoucie barwa: czarna/bardzo ciemno brązowa aromat: kawa, orzechy smak: średnia pełnia, przjemnie palone, jak dla mnie zbyt wytrawne, przez co brakuje mu aksamitności, tego owsa jakoś mało. ogólnie: dobre piwo, ale za bardzo dry, a za mało owsiane - oczywiście subiektywnie. Witam Meriadock dziękuję za opinie. Co do nagazowania zgadzam się jest minimalnie za wysokie, następna warka z korektą cukru do refermentacji pare gr mniej . Co do owsa to w następnej może zwiększę zasyp tu było 0,4kg więc nie tak mało. Jeszcze raz dzięki i cieszę się że piwo smakowało. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 2. Pumpkin Ale - baradnor piana obfita, drobna i średnia wysycenie: wysokie, aż za nad to barwa: brązowa aromat: słaby przyprawowy(nie potrafię zidenyfikować) smak: zbyt wytrawne jak na ten ekstrakt, przez co lekko alkoholowe(nie miało go co przykryć) ogólnie: chyba zbyt długo leżało, albo od początku było mało przypraw, no i zwiększyłbym pełnię Dzięki za opinie. Użyte przyprawy to cynamon, imbir, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Jeśli chodzi o wytrawność to z 16,6 BLG zeszło do 3,8. Piwo zajęło III miejsce w Szczecińskim Konkursie Piw Domowych w kategorii Pumpkin Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meriadock Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Dzięki za opinie. Użyte przyprawy to cynamon, imbir, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Jeśli chodzi o wytrawność to z 16,6 BLG zeszło do 3,8. Piwo zajęło III miejsce w Szczecińskim Konkursie Piw Domowych w kategorii Pumpkin Ale W takim razie gratuluję! Z dyniowymi miałem mało styczności, bo piłem tylko jedno wcześniej, mianowicie Dyniamit z Pitny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Dzięki Pamiętaj, że ocena sędziów jest dość subiektywna, bo każdy wyczuwa aromaty na innym poziomie. Mimo, że mój Pumpkin mi smakuje to faktycznie pierwsza warka Dyniamitu jest od niego lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meriadock Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Czarny Łabędź - Browar ósme piętro piana: kremowa, drobna i bardzo obfita barwa: czarna praktycznie nie przejrzysta aromat: amerykańskie chmiele (ale jakieś takie przygaszone, tak jakby coś je ograniczało, troszkę inaczej niż w AIPA)- głównie grejpfrut lub jakiś inny niezbyt słodki owoc. smak: na samym początku atakuję paloność, ale to tylko w pierwszym łyku, potem już czekolada. pełnia średnia i dość aksamitnie wyszło. wysycenie: niskie->średnie, które bardzo tu pasuje ogólnie: bardzo dobre piwko, ale nie wiem czy sam się zdecyduję na amerykańskiego stouta, jakoś te chmiele nie rozwijają pełni skrzydeł, za to trochę się nawzajem z palonością przykrywają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 (edytowane) Przy okazji derbów Manchesteru przyszedł czas na degustacje piw z depozytu. I-połowa: New Zealand IPA (baradnor) piana obfita średnio pęcherzykowa utrzymująca się do końca, wysycenie ciut za wysokie kolor bursztynowy w aromacie na pierwszy plan wychodzą owoce, tropiki (i kurczę czuję tam banany ) oraz aromaty ziołowe/iglaste. smak: słodowość i słodycz. Czuć wyraźnie chmiel i tropiki z niego pochodzące. Goryczka nawet, nawet. Spodziewałem się więcej jak na 67 IBU (wyliczenia jedno, rzeczywistość drugie i do tego dochodzi czas: butelkowane w połowie grudnia 2013r.) Piwko generalnie udane , chętnie uwarzę podobne w moim browarku. II-połowa: Oatmeal Stout Tarnowski (West 11 Piętro) już w pierwszych słowach pojawia się negatyw: za duże wysycenie, bąbelki w ustach a przy otwieraniu dźwięk jak przy korku z szampana. Teraz plusy: w smaku wyczuwalna czekolada, kakao oraz dodatek płatków owsianych (na małym poziomie). Aksamitność też się pojawiła tylko została zaburzona wysyceniem. Piana szybko zniknęła, barwa czarna wzorowa. Sądzę że trochę mniej surowca do refermentacji i było by super. Dzięki za możliwość degustacji waszych wyrobów P.S. United 0:3 City I ja tam byłem.. piwo i piwo piłem Edytowane 25 Marca 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Proszę! Kalafiorowa od Adamsky Po otwarciu niestety gushing:/ .Dalej już było lepiej!! Kolor: bursztynowe, mętne(gushing) Zapomniałem wcześniej zapytać... ten gushing to miałeś taki po całości z wychodzeniem z butelki? Czy wzburzyło się przy otwieraniu? Rzeczywiście przy otwieraniu drożdże mocno się podnosiły (chyba zostało zbyt dużo drobinek z chmielenia na zimno). Jeśli wychodziło z butelki, to pech, bo to chyba jedyna taka butelka w całej warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 II-połowa: Oatmeal Stout Tarnowski (West 11 Piętro) już w pierwszych słowach pojawia się negatyw: za duże wysycenie, bąbelki w ustach a przy otwieraniu dźwięk jak przy korku z szampana. Teraz plusy: w smaku wyczuwalna czekolada, kakao oraz dodatek płatków owsianych (na małym poziomie). Aksamitność też się pojawiła tylko została zaburzona wysyceniem. Piana szybko zniknęła, barwa czarna wzorowa. Sądzę że trochę mniej surowca do refermentacji i było by super. Dziękuję za opinię z tym wysyceniem potwierdzam jest za wysokie ale kolejny stout będzie z mniejszą ilością surowca. Cieszę się że oprócz tego reszta ok. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 I-połowa: New Zealand IPA (baradnor) piana obfita średnio pęcherzykowa utrzymująca się do końca, wysycenie ciut za wysokie kolor bursztynowy w aromacie na pierwszy plan wychodzą owoce, tropiki (i kurczę czuję tam banany ) oraz aromaty ziołowe/iglaste. smak: słodowość i słodycz. Czuć wyraźnie chmiel i tropiki z niego pochodzące. Goryczka nawet, nawet. Spodziewałem się więcej jak na 67 IBU (wyliczenia jedno, rzeczywistość drugie i do tego dochodzi czas: butelkowane w połowie grudnia 2013r.) Piwko generalnie udane , chętnie uwarzę podobne w moim browarku. Dziękuję za miłe słowo. Osobiście uważam, że to najlepsze piwo jakie uwarzyłem. Spijałem je jeszcze wczoraj i faktycznie aromat się zmienia, bo teraz czuję tropiki+winogrono (Nelson Sauvin), a wcześniej nuta NS była jak dla mnie zakryta. Co do goryczki to sam nie wierze, że ma 67 IBU, bo smakuje na maks 40. Będę to piwo powtarzał w następnym sezonie i wówczas jeszcze nachmielę je na zimno. Nie wiem do końca jak jest z tym wysyceniem, bo jak dla mnie jest za niskie - może wstrząsnąłeś butelką przy otwieraniu jak Dżeko strzelał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) Proszę! Kalafiorowa od Adamsky Po otwarciu niestety gushing:/ .Dalej już było lepiej!! Kolor: bursztynowe, mętne(gushing) Zapomniałem wcześniej zapytać... ten gushing to miałeś taki po całości z wychodzeniem z butelki? Czy wzburzyło się przy otwieraniu? Rzeczywiście przy otwieraniu drożdże mocno się podnosiły (chyba zostało zbyt dużo drobinek z chmielenia na zimno). Jeśli wychodziło z butelki, to pech, bo to chyba jedyna taka butelka w całej warce. Możliwe że to ma związek z transportem. Przybyłem z piwem kawał drogi na rowerze. Piłem chyba w ten sam dzień. Edytowane 26 Marca 2014 przez Przem0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koogoot Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Przyniosłem 3x RIS Jeśli ktoś chce sprawdzić jak smakuje piwo, które ma blisko rok w butelce to zapraszam. Zabrałem 3 piwa ale jutro napiszę jakie, bo zostały w bagażniku. Czerwony kapsel z numerem 42. Zabrałem: Bitter angielski - Browar West 11 Piętro Coffe Milk Stout - Browar Pod Skałą Coffe Milk Stout - heman Edytowane 29 Marca 2014 przez koogoot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Przyniosłem: 2 x Munich Dunkel (rozlew 18.02.2014, 12,3°Blg, chyba pierwszy lager w depozycie 2 x 100% Peated (rozlew 14.03.2014, 12,5°Blg, 100% słodu dymionego torfem, kable, guma, smar i te sprawy żartuję nawet nie jest zły, trochę podobny do Smokey George tylko sporo jaśniejszy) 1 x Brown Porter ver. A (rozlew 22.01.2014, 12,1°Blg, na S-04, trochę przegazowany jak to często u mnie na S-04, polecam otwierać nad zlewem) 1 x Brown Porter ver. B (rozlew 24.01.2014, 12,1°Blg, na Wyeast 1728) A wziąłem: 1 x RIS - Koogoot 1 x Satyr (Polskie Pale Ale na samej Sybilli) - Meriadock 1 x Czarny Łabędź (American Stout 13 Blg) - Playand1 1 x Angielski Bitter 9BLG - Browar West 11 Piętro (Mrzon) 1 x Król Artur (Angielskie IPA) - Meriadoc1 1 x New Zealand India Pale Ale - Baradnor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Angielski Bitter 9BLG - Browar West 11 Piętro (Mrzon) Kolor jasno-miedziany, klarowne. Piana niska, lekko przybrudzona, drobnopęcherzykowa, średnio-trwała. Aromat tostowa słodowość, średnie estry, lekki chmiel, minimalny papier, minimalnie winny. Smak tostowa słodowość, lekki karmel, lekka chmielowosć, średnie estry. Goryczka średnio-niska, w zasadzie czysta, może minimalnie pozostająca. Odczucie w ustach pełnia średnio-niska, wysycenie średnio-niskie do niskiego, smukłe. Pijalne, poprawne stylowe, nie wodniste, minimalnie utlenione. Jak na drugą warkę to naprawdę bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playand1 Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Weizenbock - Michał Walas (rysmis) Wygląd: Kolor ciemnobursztynowy. Piana obfita, kremowa, drobnopęcherzykowa, trwała. Aromat: Bardzo przyjemny - wanilia, lekki banan, goździki, nuty chlebowe, rodzynki. Mocno wyczuwalny alkohol. Smak: Banany, wanilia, ciemne owoce, nuty słodowe, lekka karmelowość w tle, końcówka rozgrzewająca (alkohol). Wysokie wysycenie. Bardzo dobre piwo, dobra interpretacja stylu, dzięki za możliwość degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Angielski Bitter 9BLG - Browar West 11 Piętro (Mrzon) Kolor jasno-miedziany, klarowne. Piana niska, lekko przybrudzona, drobnopęcherzykowa, średnio-trwała. Aromat tostowa słodowość, średnie estry, lekki chmiel, minimalny papier, minimalnie winny. Smak tostowa słodowość, lekki karmel, lekka chmielowosć, średnie estry. Goryczka średnio-niska, w zasadzie czysta, może minimalnie pozostająca. Odczucie w ustach pełnia średnio-niska, wysycenie średnio-niskie do niskiego, smukłe. Pijalne, poprawne stylowe, nie wodniste, minimalnie utlenione. Jak na drugą warkę to naprawdę bardzo dobrze Witam, Dziękuję za opinie kurde nie sądziłem że aż tyle można o tym piwie opisać Cieszę się że smakowało a opinia skłania tylko do dalszego warzenia. Dzięki kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się