drmuto Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Do tej pory zrobione 8 warek, wszystkie z zacieraniem: schwarzbier 12, lager wiedeński 12, pils 11, pils 10, dark lager 12, cascadian dark ale 16; pszeniczne 11 Blg. Teraz po zapoznaniu się wstępnym z produkcją i załadowaniu pod wpływem wpisów na forum BeerSmith2 browar biegacza wchodzi w nowy etap. Logo się tworzy, od tej pory też każde piwo będzie miało swoją nazwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drmuto Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Dziś cały dzień poświęcam browarowi. Miałem zaczać od rozlania pszenicznego do butelek (5 dni na burzliwej i 9 dni na cichej) ale gdy zbliżałem się do niego z butelkami bulgnęło na mnie. Zmierzyłem więc blg i odłożyłem rozlewanie na weekend. Sterylizuję więc butelki i zabieram się do warzenia piwa Joss Naylor w stylu oatmeal stout. Joss Naylor jest hodowcą owiec z północno-zachodniej Anglii (Lake District), który jest jednocześnie jednym z najlepszych biegaczy górskich w stylu anglosaskim. W latach 70 ustanowił wiele rekordów, poprawił czas słynnego Bob Graham Round, a następnie zwiększał ilość szczytów góskich zdobywanych w ciągu 24 h, by w 75' zdobyć w ciągu doby 72 szczyty, który to rekord pozostał niepobity przez 13 lat. Ostatnio Joss startując w wieku 76 lat w biegu z okazji jubileusz angielskiej królowej wspomniał, że bez oleju z wątroby dorsza i owsianki na śniadanie nigdy nie osiągnął by tak wspaniałych wyników. O piwnie na oleju dorsza nie słyszałem, ale o takim robionym z owsianki tak: Joss Naylor Oatmeal Stout Type: All Grain Date: 2013-07-08 Batch Size (fermenter): 45,00 l Brewer: Browar Biegacza Boil Size: 53,74 l Asst Brewer: Boil Time: 60 min Equipment: garnek aluminiowy End of Boil Volume 50,74 l Brewhouse Efficiency: 80,00 % Final Bottling Volume: 50,00 l Est Mash Efficiency 86,7 % Fermentation: Ale, Three Stage Taste Rating(out of 50): 30,0 Taste Notes: Ingredients Ingredients Amt Name Type # %/IBU 21,13 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 - 7,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 2 78,2 % 0,60 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 3 6,7 % 0,45 kg Black Barley (Stout) (985,0 EBC) Grain 4 5,0 % 0,45 kg Carafa II (811,6 EBC) Grain 5 5,0 % 0,45 kg Carafa III (1034,3 EBC) Grain 6 5,0 % 40,00 g Chinook [11,20 %] - Boil 60,0 min Hop 7 24,5 IBUs 10,00 g Styrian Goldings [3,74 %] - Boil 15,0 min Hop 8 1,0 IBUs 1,0 pkg Whitbread Ale (Wyeast Labs #1099) [124,21 ml] Yeast 9 - Beer Profile Est Original Gravity: 1,049 SG Measured Original Gravity: 0,000 SG Est Final Gravity: 1,016 SG Measured Final Gravity: 0,000 SG Estimated Alcohol by Vol: 4,3 % Actual Alcohol by Vol: 0,0 % Bitterness: 25,5 IBUs Calories: 0,0 kcal/l Est Color: 75,8 EBC Mash Profile Mash Name: Temperature Mash, 2 Step, Full Body Total Grain Weight: 8,95 kg Sparge Water: 13,55 l Grain Temperature: 22,2 C Sparge Temperature: 75,6 C Tun Temperature: 22,2 C Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5,20 Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Protein Rest Add 22,94 l of water at 54,1 C 50,0 C 30 min Saccharification Heat to 68,9 C over 15 min 68,9 C 30 min Mash Out Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C 10 min Sparge Step: Fly sparge with 13,55 l water at 75,6 C Mash Notes: Two step profile with a protein rest for mashes with unmodified grains or adjuncts. Temperature mash for use when mashing in a brew pot over a heat source such as the stove. Use heat to maintain desired temperature during the mash. Carbonation and Storage Carbonation Type: Bottle Volumes of CO2: 2,3 Pressure/Weight: 452,46 g Carbonation Used: Bottle with 452,46 g Dry Malt Extract Keg/Bottling Temperature: 21,1 C Age for: 30,00 days Fermentation: Ale, Three Stage Storage Temperature: 18,3 C Created with BeerSmith a o Jossie poczytać można tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Joss_Naylor piwo już się filtruje i wkrótce będę uzupełniał wpis o pomiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drmuto Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Dzień w browarze się kończy. Ostatecznie wybicie Joss Naylor wyniosło 43 l, Blg ok 11. Piwo w smaku jest miło cierpkie, bez posmaków słodowych. Z Beersmith wynika, że wydajność oscyluje koło 70%. Dodatkowo powstało 17 l. ciemnego podpiwku Blg koło 4 - chmielony 15 g Marynki w na 45 minut, 30 minut i 15 min po 1,5 h karmelizacji. W nagrodę otworzyłem podpiwek pszeniczny. Jest lekko kwaskowaty, a po dodaniu plasterka cytryny zamienia się w rześki napój na upały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drmuto Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Dzisiaj rozlanie Katrin Ullrich czyli piwa w stylu Hefeweizen. Ostatecznie do refermentacji na słodzie (z domieszką pszenicznego) poszło 66 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Ostatecznie do refermentacji na słodzie (z domieszką pszenicznego) poszło 66 butelek. Yyyy...co to znaczy? Jakoś nie bardzo rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drmuto Opublikowano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 do refermentacji dałem ekstrakt słodowy jasny i ekstrakt słodowy muttona który nazywa się pszeniczny - w rzeczywistości ma tylko część ekstraktu słodu pszenicznego Ostatecznie do refermentacji na słodzie (z domieszką pszenicznego) poszło 66 butelek. Yyyy...co to znaczy? Jakoś nie bardzo rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drmuto Opublikowano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Joss Naylor zlany 5 dni temu na cichą. Po powrocie z puszczy jak się okazało w mieszkaniu zrobiło się za ciepło nawet na górną fermentację, więc - co i tak było w planach - fermentory poszły do piwnicy. Oczywiście nie wytrzymałem i spróbowałem pszenicznego - jest w porządku, chociaż głowy nie urywa. Nadal przyda się kilka dni refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się