Sizla Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Drożdze dolane i beczka zamknieta : 15.7.13 składniki użyte : Irish Stout http://allegro.pl/piwo-za-1zl-coopers-irish-stout-domowe-23l-i3398622637.html Maltoza Znalec http://allegro.pl/maltoza-znalec-suchy-ekstrakt-slodowy-bardzociemny-i3314157585.html 1kg glukozy 70 g chmielu lubelskiego ( 3,5% ) uzyskalem BLG 12,1 wg mojego badziewia do pomiarów dziś 22.7.13 wg tego samego sprzęt mam blg 6 , piwko sporadycznie bombelkuje przez rurke w smaku jest mocno gorzkie ( duzo chmielu dalem ) ale znośne do picia :] wo gule nie jest słodkie ( przy blg 6 powinno ? ) co robić dalej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 powinno zejść do 4 blg tym bardziej że mówisz ze jeszcze bulga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 (edytowane) Kupiłeś puszkę, która ma Guinnessa udawać, nie wiedząc jak Guinness smakuje? I dobrze, od czegoś zacząć trzeba Guinness nie jest ani trochę słodki, w tym jego siła. Edytowane 22 Lipca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Kupiłeś puszkę, która ma Guinnessa udawać, nie wiedząc jak Guinness smakuje? I dobrze, od czegoś zacząć trzeba Guinness nie jest ani trochę słodki, w tym jego siła. uwiez mi ze wiem jak gines smakuje a co do słodkości to do czegoś innego się odnosiłem a mianowicie do blg ..... pytanie brzmiało czy przy blg 6 nie powinno być słodkie .... bo przy 12 było ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyP Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 (edytowane) Ja na twoim miejscu poczekał bym jeszcze 2-3 dni aż od fermentuje do końca burzliwej to raz, dwa te piwa tak mają z racji użytych słodów ciemnych (karmelowy ciemny jęczmień palony itd.) i trzy na finalny efekt jednak musisz poczekać piwko zwłaszcza ciemne musi się porządnie ułożyć (czyt. długie leżakowanie w butelce) a jeśli nie lubisz takiej goryczki pochodzącej od słodów to przed butelkowaniem słodzik i będzie git (tak wiem połowa osób teraz mnie będzie chciała zlinczować za to że chce do piwa dodać coś sztucznego) p.s piłem zielone piwo które przy początkowym blg 14 było słodkie a przy 8 nie było czuć ani grama słodkości wiec raczej bym się do tego nie odnosił Edytowane 22 Lipca 2013 przez MlodyP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 powinno zejść do 4 blg tym bardziej że mówisz ze jeszcze bulga A czemu nie do 3, albo 2, albo do 5, skąd w ogóle biorą się takie posty? Slonx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 po pierwsze , panowie - rozmawiacie z noobem - to moje pierwsze piwo :] wiec za kazdą radę dziękuje ale piszcie tak abym miał z niej jakis pozytek po 2 - goryczkę lubie i to bardzo , poprostu myślałem ze piwo przy blg 6 bedize slodkie a nie wytrawne w smaku - ztąd pytanie się wzieło :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 A czemu nie do 3, albo 2, albo do 5, skąd w ogóle biorą się takie posty Też się właśnie nad tym zastanawiam - czasami powtórka tego samego piwa, będącego w założeniu klonem jakiejś poprzedniej warki, daje inne wyniki, więc jak tu ocenić poziom odfermentowania to ja nie wiem. Ale uważam, że 6°Blg dla piwa z puchy to zdecydowanie za dużo (stopień odfermentowania koło 50%), no i pozostaje jeszcze niewyjaśniona kwestia użytych drożdży. piwko sporadycznie bombelkuje przez rurke Oznacza to jedynie że coś tam się dzieje, ale nie koniecznie fermentacja, może się także odgazowywać z powodu podniesienia temperatury w fermentorze. Należy więc wykonać dwa, trzy pomiary (raczej dość dokładnie) co kilka dni, w celu kontroli zmiany/niezmiany °Blg, inne metody są równie skuteczne co wróżenie z fusów. Zmiana °Blg=czekanie, brak zmiany °Blg=butelkowanie (cichej chyba nie warto robić pomimo dochmielania Lubelskim), ale nie spieszyłbym się z tym butelkowaniem; tak to dwóch tygodni (w sumie) to dobry czas do butelkowania, oczywiście pod warunkiem niezmienności °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 drożdże użyłem te co były w puszce dostarczone przez producenta nie mam juz opakowania zeby z niego dokladnie przepisać ale link do aukcji podałem w pierwszym poście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Nie mam żadnego, osobistego doświadczenia w puchach, ale czytając posty innych można wyciągnąć wniosek, że 14 dni i można butelkować, nie powinno to dłużej trwać, no chyba że fermentujesz w niskich temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 mam kolo 24 wiec górny pułap ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Więc wszystko wskazuje na to, że za tydzień będzie można butelkować Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 wg tego samego sprzęt mam blg 6 , piwko sporadycznie bombelkuje przez rurke jeśli jeszcze bulga, tzn że burzliwa się nie zakończyła, co świadczy również zmierzone przez Ciebie Blg 6 to za mało przy początkowym ekstrakcie 12 zwłaszcza przy puszkach, które raczej dość mocno odfermentowują. Przetrzymaj jeszcze kilka dni na burzliwej i kontroluj Blg, tak jak pisał kolega korzen16. Przy niezmiennym Blg możesz butelkować, albo zlać na cichą, przy puszkach cicha wydaje się być zbędna, ale jeśli zamierzasz przejść z puszek na zacieranie, to dla treningu możesz przelać na cichą na 7 dni. Wspominałeś, że lubisz mocno nachmielone piwo, więc jeśli zdecydujesz się na cichą możesz dodać porcję chmielu (chmielenie na zimno), które da Ci dodatkowe aromaty chmielowe w piwie. Co do aromatów, to zależy na jakie chmiele się zdecydujesz, najlepszy efekt dają amerykańskie. Powodzenia Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 najlepszy efekt dają amerykańskie. To zależy do jakiego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 To zależy do jakiego piwa. Myślisz, że to stouta nie nadają się amerykańskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Tak tylko kontrolnie - czy na pewno areometr sprawdzony i daje prawidłowe wskazania? W czystej wodzie pokazuje 0°Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 tak, czysta = 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 To zależy do jakiego piwa. Myślisz, że to stouta nie nadają się amerykańskie? Nadają, do Kolscha już nie bardzo, bo nie będzie to Kolsch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Nadają, do Kolscha już nie bardzo, bo nie będzie to Kolsch. Wszystko zależy od podejścia, tzn czy warzymy stylowo, czy bezstylowo. Niezależnie od wszystkiego uważam jednak, że amerykańskie chmiele dają najlepsze rezultaty przy chmieleniu na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 jeśli jeszcze bulga, tzn że burzliwa się nie zakończyła Zwyczajnie nieprawda, to może znaczyć, że uwalnia się dwutlenek węgla rozpuszczony w piwie, ale drożdże już skończyły robotę. No ale jeżeli mówimy o 6 BLG, to raczej jeszcze fermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 dziś BLG 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Zostaw do końca tygodnia i przez ten czas nie otwieraj niepotrzebnie. A swoją drogą jaka jest temperatura fermentacji? Bo chyba ta informacja nie padła, a może być istotna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 22-25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Do puch Coopersa też dodają tylko 6g drożdży? Może dlatego wolno im idzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 tak , to było koło 6 g , nie wiem ile dokładnie ale na 100% nie było to 10+ co do piwka - dotarła do mnie druga beczka wiec zlalem na cichą - rozumiem ze jedyne co miałem zrobić to przelac z beczki a do beczki b zaknąc i odstawić ? piwo na ~12 godzin moze 24 przestało wogule bulgać a teraz ponownie - dośc intensywnie ( raz na minute moze ? ) bulga blg dziś ciągle 5 ale po wlaniu do cylindra jest zdecydownanie wiecej i bardziej gęstej piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się