e-prezes Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 (edytowane) Od czasu przeczytania o odwrotnej dekokcji w Piwowarze zastanawia mnie jedna kwestia, czy w/w metodę da się wykorzystać w browarze restauracyjnym oraz czy któryś browar to wykorzystuje? A jeśli tak to czy tak to działa: oddzielenie rzadkiej brzeczki do drugiej kadzi (pompa w układzie jest i działa w obie strony, chyba!) a następnie uzupełniać gęstą część w zaciernej rzadszą z drugiej. Edytowane 25 Lipca 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Myśleliśmy o jej użyciu w Artezanie, ale problem taki, że kocioł ma zawór tylko w dnie, nie ma możliwości prostego odpompowania rzadkiej części zacieru z góry, chyba, żeby zanurzać wąż od góry przez właz. Prościej by było zrobić zwykłe zacieranie dekokcyjne w nieogrzewanym filtratorze, używając główny kocioł jako kociołek dekokcyjny i mieszając łopatą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Kaspar ma możliwość robienia normalnej, nie trzeba odwracać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 (edytowane) a planujac browar rzemieslniczy z czesci "co sie trafi" co trzeba miec na uwadze zakladajac ta technologie na etapie projektowania? PS napisal laik techniczny (humanista) majacy doradzic/nadzorowac/ koordynowac/ nie ludzic sie ze cos z tego powstanie Edytowane 25 Lipca 2013 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Nie ma sensu projektować browaru pod kątem dekokcji, bo jest 95% szansy, że i tak nie będziesz z niej korzystał. Przynajmniej nie częściej niż z 5 razy na rok. Za dużo roboty, za mało efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się