Lodzermensch Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) Zapiski zaczynam dopiero od planowanej na jutro warki #5 i poniedziałek/wtorek #6. Pierwsze były "roboczymi" na których nauczyłem się sporo i zdołałem też niestety złapać jedną infekcję podczas przelewania piwa na cichą. Lekcją którą wyniosłem z tej sytuacji jest to, że należy zawsze posiadać jeden fermentor rezerwowy trzymany właśnie na takie przypadki.Ja nie mając zapasowego fermentora musiałem zlać piwo po burzliwej do "warzelnego" fermentora z kranikiem, następnie w międzyczasie zdezynfekować dotychczasowy fermentor "burzliwy" i dopiero znów zlać do niego piwo z pojemnika tymczasowego. Edytowane 23 Września 2015 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) Warka #5 American Wheat American Wheat było jednym z moich piw "roboczych" i zamierzam popełnić je znów. Fermentowane US-05 w 19 stopniach dało niespodziewanie dużo przyjemnych, odpowiadających mi na lato estrów. Zamierzam zatem popełnić ten gatunek jeszcze 2 razy w odstępach kilkudniowych. Skład: Słody: Pilzneński - 2,2 kg Pszeniczny - 2kg Monachijski Jasny - 0,4kg Carapils - 0,3 Zacierał będę w 15L, docelowo ma być 21 o gęstości 11,8. Chmiele : Hallertau Mittelfrueh ( granulat ) + Cascade ( szyszka ),docelowe IBU 22 Wedle Brewtarget piwo ma wyjść zbalansowane, SRM 4,3 Drożdze: US-05 Dodatki : Skórka pomarańczowa ( 100g ) na koniec gotowania Fermentacja: Burzliwa - 8 dni, zlałem na cichą dodając około 10 g Chinook( granulat),ok 15 g Cascade ( szyszka ) i ok 70 g skórki pomarańczowej moczonej wcześniej w spirytusie przez dobę Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 (edytowane) Aktualnie kończę gotowanie/chmielenie amerykańskiej pszenicy, jeszcze bez nazwy ( warka # 5). Przy okazji piję piwo, których nie objąłem swoimi zapiskami tutaj, jest to dunkelweizen. Prezentuje się całkiem całkiem : Edytowane 27 Lipca 2013 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 28 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 No i klops, wysłodziłem chyba zbyt dużą ilością wody, po gotowaniu miałem nieco mniej niż 10BLG, usunąłem więc z grubsza chmieliny i gotowałem około 40 min. Ostatecznie osiągnąłem około 11BLG i ok. 18L. Nie udało mi się to zacieranie tym razem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiercio Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 (edytowane) do usuniecia Edytowane 29 Lipca 2013 przez kiercio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Przy szóstej warce utwierdziłem się w przekonaniu, że piątą zupełnie zepsułem. Wysładzam zwykle garnkiem 3 litrowym, który zagrzewam do 72 stopni. Przy piątej musiałem pomylić się o „jeden garnek” licząc i wysłodzić dodatkowo trzema litrami stąd zbyt niskie BLG. Przy warce #6, o której napisze w następnym poście jak będę miał dostęp do papierowych notatek wyszło mi 12BLG przy nieco mniejszej objętości całej warki i lekko zmodyfikowanym przepisie. Co ciekawe mam teraz dwa podobne piwa w fermentorach ( objętościowo, BLG, z jednodniowym odstępem warzenia )- pierwsze fermentować będą na US 05 a drugie zdecydowałem się przetestować drożdze Mangrove`s Jack – Burton Union Ale. Jestem ciekaw finalnego profilu smakowego obu piw. Póki co uwadniając Burton Union drożdże nie zapachniały zbyt ładnie ( czymś jakby siarką? ) w przeciwieństwie do czystego zapachu US 05 co nieco mnie zestresowało bo z zacierania akurat drugiego piwa byłem w miarę zadowolony i szkoda mi będzie jak padnie . BU zadałem wczoraj wieczorem – nad ranem miałem już lekki kożuch piany i ładny, estrowy zapach – wszystko wygląda ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Warka #6 John Bobson American Wheat Bardzo podobne do piątki, zdecydowałem się lekko zmienić zasyp i przetestować inne drożdże. Skład: Słody: Pilzneński - 2,2 kg Pszeniczny - 2,2kg Monachijski Jasny - 0,3kg Carapils - 0,2 Zacierałem w 15L : 53`C - 10 min 66`C - 60 min bez wygrzewu Wysładzałem 13L wody 72`C - wyszlo ok 17L blg 12 Chmiele : 25g Willamette - 60 min 20g Lubelski - 10 min 10g Lubelski - 1 min Drożdze: Mangroves Jack Burton Union Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Warkę #5 zlałem na cichą. Piwo odfermentowało do 2blg ( z około 10,5 - 11 blg początkowego ). Co ciekawe US05 opadły przez 8 dni całkowicie na dno i nie było na powierzchni charakterystycznego drożdzowego kożucha. Piwo mógłbym już butelkować bez cichej ale chce jeszcze trochę podbić aromat - na cichą dorzuciłem ok 25 g Cascade + Chinook oraz skórkę pomarańczową. Zamierzam przytrzymać 3-4 dni i butelkować. Przy okazji wspomnę swoją warkę #3 jaką był Belgian Golden Ale. Piwo zlałem na cichą w ostatni czwartek po 12 dniach burzliwej. Drożdże White Labs Belgian Golden Ale okazały się wyjątkowo żarłoczne - z 15 blg do 1blg! Przez chwilę obawiałem się czy nie wdarły się do piwa jakieś bakterie/dzikie drożdże ale piwo pachnie i wygląda ok. Cicha fermentacja ma potrwać około 2 tygodnie, zastanawiam się cały czas nad użyciem żelatyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka #3 Les Fleurs du Hop, Belgian Golden Ale Skład: Słody: Pilzneński - 4,2 kg Pszeniczny - 0,5 kg Carabelge - 0,3 kg Carapils - 0,4 kg Cukier - ok. 0,5 kg na koniec gotowania Zacierane w 15L: 66 - 60 min 72 - 15 min Wysładzałem 14L , wyszło ok 19L 15 blg Chmiele : Hallertau Mittelfrueh ( granulat ) 20g - 60` Opal ( granulat ) 10g - 60` Hallertau Mittelfrueh ( granulat ) 15g - 0` docelowe IBU ok 19 ale piwa jest trochę mniej więc spodziewam się kilka punktów więcej Drożdze: WLP570 Belgian Golden Ale ( ze starterem ) Dodatki : Skórka pomarańczowa ( 100g ) na koniec gotowania Fermentacja: Burzliwa - 12 dni, odfermentowało bardzo głęboko do 1 blg, zlane na cichą w celu klarowania Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Warka #7 Magnifera APA Skład słodów nieco przydługi bo w najbliższych warkach postanowiłem zużyć końcówki różnych słodów zalegające teraz w szafce. Celem jest złociste, amerykańskie ale z wyraźnymi nutami mango z chmielu citra, ewentualnie dodatku puree z mango na cichą ( być może podziele warkę na cichej żeby przetestować różne warianty) Skład: Słody: Pale Ale - 2,5kg Pszeniczny - 1kg Wiedeński - 1kg Monachijski Jasny - 0,3kg Carapils - 0,2kg Carabelge - 0,4 Zacierałem 16L, wysładzałem około 15L, wyszło 21L koło 13blg Chmiele : Cascade 25g szyszka 60` Citra szyszka 10g 10` Citra szyszka 10g 5` Citra szyszka 10g 0` IBU z Brewtarget : 27 Drożdze: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Warkę #3 Les Fleurs du Hop rozlałem w piątek do butelek, zapowiada się świetnie. Bimberek po 2 tygodniach już trochę zelżał, teraz piwo poleżakuje ok. 4-6 miesięcy. Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 # 5 Tangerine American Wheat Piwo w stylu pszeniczne amerykańskie chmielone Cascade i Chinookiem. W smaku owoce, w tle lekki kwasek, na pierwszym planie pomarańcza, goryczkowy finisz. Ekstrakt 11, ALK 5, IBU ok. 25 Sesyjne, owocowe piwo z dość mocną jak na gatunek goryczką. Z pewnością zrobię je jeszcze raz na letnią porę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka #8 Nelson Sauvin Single Hop APA Jedną z najwspanialszych rzeczy związanych z piwowarzeniem domowym jest możliwość eksperymentowania i szukania nowych smaków. Przeglądając zagraniczne strony znalazłem dużo komplementów na temat nowozelandzkiej szyszki Nelson Sauvin. W związku z tym postanowiłem zrobić niedużą, eksperymentalną warkę tylko z tym chmielem w gatunku APA. Warkę zaprojektowałem na 11 litrów zabezpieczając się jednym litrem w kontekście wszelkich strat przy zlewaniu itd.tak aby finalnie dostać min 10 L piwa. Dodatkowo w momencie warzenia dysponowałem wyłącznie drożdzami BRY-97 i z uwagi na ich opóźniony start zdecydowałem rozruszać je na warce 10 litrowej a następnie gęstwe użyć w przyszłości już na czymś większy, bez kłopotów ze startem. Skład słódów, tak jak w #7, trochę przydługi ale kontynuuje proces zużywania zalegających resztek. Skład na 11L: Słody: Pale Ale - 1,75 kg Pszeniczny – 0,3kg Monachijski Jasny - 0,65kg Carapils - 0,2kg Karmelowy Jasny – 0,1 kg Zacierałem 10L, wysładzałem około 6L, wyszło ok 11,5 L 12 BLG Chmiele : Nelson Sauvin 5g szyszka 60` Nelson Sauvin 5g szyszka 30` Nelson Sauvin 10g szyszka 15` Nelson Sauvin 15g szyszka 0` IBU z Brewtarget : 29 Będę chmielił na zimno, planuje około 15g na 4-5 dni. Drożdze: BRY-97 Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Warkę 7 Magnifera APA zlałem cichą + 35 g citry + odrobinę mango dla podbicia tego efektu z citry Warkę 8 Nelson Sauvin Single Hop zlałem na cichą + 15g NS. Zeszło do 1 BLG ( BRY-97, cała saszetka na 10L piwa w 5 dni, gęstwę wykorzystam za kilka dni do następnej warki ). #8 pachnie wyraźnie owocami tropikalnymi,ciekaw jestem jak NS rozwinie się na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Jak zaprawiałeś pomarańczę? Piłem ostatnio Single Hopa Mikellera z Nelsonem, ten chmiel to całkiem inna bajka Mi się strasznie podobał, ale koledze nie smakowało. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Skórkę pomarańczy ostroźnie ściąłem uważając by nie załapał sie biały mech ( piwo gorzknieje ). Takie kawałki wrzuciłem do pojemnika i zalałem 50 ml spirytusu zostawiając na dobę. Sposób zgapiony na forum ale wydaje sie działać, podobobnie postąpiłem teraz z mango. Obcianając owoce starałem się żeby kawałki były jak największe - pomarańcze rzucałem bezpośrednio do fermentora bez siatek/pończoch. Małe kawałki skórki mogą uczynić zlewanie piwa katorożniczym zatykając pończochę/rurkę. Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka #9 Prostak Golden Ale Myślę, że wielu piwowarów domowych styka się z problemem „specyficznych” piwnych gustów swoich bliskich i znajomych oraz komentarzami w stylu „Smakuje jak tyskie” ( przy degustacji tripla ), „dziwnie pachnie..to drożdże,co nie?” ( przy wąchaniu chmielonego na zimno Cascade/Chinook APA ). Niektórzy piwowarzy domowi wykazują nieprzejednaną, sekciarską postawę ( „robię piwo tylko dla siebie” ), inni uginają czasem kark i biorą na tapetę „crowd pleaser” czyli po naszemu piwo dla mas. Tak właśnie jest w przypadku warki 9 – celem jest uwarzenie piwa dość pełnego i treściwego, lekko słodkiego,broń Boże niezbyt gorzkiego i łatwego w odbiorze górniaka. Po prostu : prostak. Skład na 20L: Słody: Pilzneński : 3kg Monachijski : 1kg Pszeniczny : 05 kg Carapils : 0,25kg Biscuit : 0,15 kg Zacierałem 14L, wysładzałem około 15L, wyszło ok 19L 12,5 BLG Chmiele : Opal 10g granulat 65` Opal 5g granulat 30` Opal 5g granulat 15` Rakau 5g szyszka 15` Opal 5g granulat 0` Rakau 5g szyszka 0` Wyliczone IBU : 18 Drożdze: BRY-97, gęstwa 2 pokolenie, zadane w temp 18,5 C Schemat zacierania: Jednotemperaturowe 67`C – 60 min Wygrzew 76`C Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Uwielbiam Nelsona i też planuję zrobić single hopa, koniecznie daj znać jak efekty smakowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 (edytowane) Nelson jest rzeczywiście wyątkowy. Spartoliłem to piwo koncertowo - zbyt mało ciała, zbyt niskie wysycenie, zbyt wytrawne a i tak jest na prawdę dobre poprzez bardzo intensywną ale nie cytrusową owocowość tego chmielu. Piwo wygląda tak: Edytowane 14 Września 2013 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 (edytowane) Wieści z mojego domowego browaru: Aktualnie mam bardzo mało czasu na warzenie z uwagi na pracę i praktycznie ciągłą nieobecność w domu. Przebywając w UK udało mi się zakupić nieobecne aktualnie na naszym rynku : WLP072 French Ale oraz WLP670 American Farmhouse Ale. Pierwszy szczep popracuje niebawem nad biere de garde, które w wydaniu Pinty bardzo mi podeszło i nie ukrywam,że to piwo mnie zainspirowało. Warka będzie 20litrowa i też prawdopodobnie znajdzie się w niej mąka kasztanowa, byc może jakieś przyprawy. Pincie dziękuje za inspiracje Po tej warce będę miał najprawdopodobniej do oddania gęstwę po WLP072 więc jak coś proszę o kontakt. Drugi szczep użyty zostanie w aktualnie rozpoczętym belgijskim tryptyku. Na drożdżach WLP500 Trappist Ale zacząłem z belgijską IPA(11L), następnie gęstwa zostanie użyta w klasycznym tripplu (15L) a potem trafi do trzeciej, eksperymentalnej warki(20L) z dwustopniową fermentacją - najpierw na kilka dni zadam część gęstwy WLP500 tak żeby część cukrów drożdże podjadły a potem piwo "dokończy" WLP670 ze szczepem brett. Z uwagi na charakter tych drożdży fermentor właściwy a także fermentor od rozlewu zostanie potem prawdopodobnie wyrzucony na śmieci a do browaru zakupiony nowy, przynajmniej ten z kranikiem.Inna możliwość jest taka, że fermentory zachowam jeśli w przyszłości podejmę się znów warzenia ze szczepem brett (w zależności od otrzymanego efektu). Niemniej jednak brett który jest w pewnym sensie rodzajem zakażenia, wymaga izolacji od "normalnych piw". Ostatnim piwem planowanym na najbliższe 2 miesiące, na razie bliżej nieokreślonym, jest bitter lub angielskie pale ale. Przebywając w UK kupiłem również WLP023 Burton Ale, i co ważniejsze szyszki East Kent Goldings ze zbioru 2012. Szyszki pachną całkiem całkiem i ceniąc bardziej tę formę chmielu mam nadzieję na ciekawe efeky.Na razie jednak do warzenia tego jest tak daleko, że póki co nie mam konkretnych pomysłów (sugestie mile widziane ) Edytowane 14 Września 2013 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Z uwagi na charakter tych drożdży fermentor właściwy a także fermentor od rozlewu zostanie potem prawdopodobnie wyrzucony na śmieci a do browaru zakupiony nowy, przynajmniej ten z kranikiem.Inna możliwość jest taka, że fermentory zachowam jeśli w przyszłości podejmę się znów warzenia ze szczepem brett (w zależności od otrzymanego efektu). Niemniej jednak brett który jest w pewnym sensie rodzajem zakażenia, wymaga izolacji od "normalnych piw". może zamiast wyrzucać spróbuj pozbyć się tego pozytywnego zakażenia poprzez ozonowanie + odkażanie nadwęglanem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Na amerykańskich forach wypowiadają się że bezpieczniej jest sprzęt po tych drożdżach( fermentor,rurki do zlewania )wyrzucić bo dezynfekcja często może być nieskuteczna i potem kolejne piwa kwaśnieją. Chyba że ma ktoś jakieś doświadczenia w tym względzie i może się podzielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Te WLP670 bardzo nisko schodzą, żrą jak dzikie. Bierz to pod uwagę przy projektowaniu receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 (edytowane) Warka #10 Belgian IPA Pierwsza warka z planowanych trzech ( Belgian IPA – Tripel – Saison/Farmhouse Ale ). Drozdze były sporo po terminie, bardzo długo startowały na przygotowanym starterze ( około 4-5 dni nim ruszyły), zdecydowałem się w tym przypadku na niedużą warkę z uwagi na brak czasu oraz słabość drożdży. Celem jest belgijska IPA o stosunkowo niską jak na gatunek goryczką (ok 50 IBU ) tak aby nie przytłumić całkowicie belgijskiej,owocowo-przyprawowej bazy. Nie zdecydowałem się na cukier jako dodatek, tym razem użyłem miodu ale w procentowo niskim stosunku udziału (4%). Skład na 11L: Słody: Pilzneński : 3kg Biscuit : 0,35kg Pszeniczny : 0,3 kg Cara blond : 0,25kg Miód : 0,15kg Zacierałem w 10L, wysładzałem do około 13,5L, wyszło ok 10,5L 17 BLG Schemat: 52` - 10min 61` – 45 min 71` – 20 min 78` wygrzew Chmiele : Bravo 10g granulat 60` Rakau 5g szyszka 30` Citra 5g szyszka 30` Nelson Sauvin 5g szyszka 30` Citra 5g szyszka 15` Rakau 5g szyszka 15` Nelson Sauvin 5g szyszka 15` Citra 5g szyszka 0` Rakau 5g szyszka 0` Nelson Sauvin 5g szyszka 0` Na zimno: Citra 10g szyszka 0` Rakau 10g szyszka 0` Nelson Sauvin 10g szyszka 0` Lacznie 85g chmielu na 10,5L piwa, docelowe IBU: 51 Drożdże : WLP500 Trappist Ale - starter 1L Burzliwa: tydzien, zeszlo do 3 blg z 17 Cicha: 2 tyg, 1 tydzien chmielone na zimno Edytowane 1 Października 2013 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Warka #11 Alchimist (trappist ale) Planowalem trippla ale zasyp wyszedl troche zbyt ciemny zatem nie zmiescilem sie w widelkach bjcp dla tego stylu. Wobec tego piwo lapie sie w szeroka kategorie belgian speciality a z uwagi na uzyty szczep drozdzy (WLP500 trappist ) sklasyfikuje je jako trappist ale. Nazwa piwa, równiez graficznie. zwiazana bedzie z malarstwem Cornelisa Begi a burdel towarzyszacy alchemikowi gladko skojarzyl mi sie z moim warzeniem : Zasyp zaprojektowalem na 15L Skład na 15L: Pilznenski 4kg Zytni 0,5kg Cara Ruby 0,2lg Abbey 0,15kg Miód 0,35 kg Zacieralem w 12L. Ostatecznie otrzymalem ok 14,5L 20 blg Chmiele: Opal 10g granulat 60` Spalt 5g granulat 30` Spalt 5g granulat 15` mech irlandzki 15` dodatkowo kilka gram kolendry i okolo 25 jasnych rodzynek wrzuconych na zakonczenie gotowania Drożdże : WLP500 Trappist Ale - gestwa po belgian IPA Burzliwa: 2 tygodnie Cicha: planuje 2 tygodnie Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się