bnp Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 dziś warzę krieka a dokładnie Imperial Kriek zasyp mniej więcej taki : 4,5kg pilźnieńskiego 4 kg pszenicy niesłodowanej 50g 3 letniego lubelskiego 5 kg wiśni zacieranie infuzyjne 40min 64 stC 40 min 72 stC 20 min 80 stC warzenie 30 min po ostudzeniu dodam s-33 oraz wiśnie po fermentacji burzliwej dodam starter z osadu z jakiegoś lambica mam mały dylemat czy wiśnie dodać w całości czy je zmiażdżyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 ja do swojego dodałem lekko rozgniecione, tylko na tyle, żeby puściły sok, nie robiłem z nich papki. Jeszcze mam taką uwagę/pytanie, dla czego dodajesz wiśnie do burzliwej, a nie cichej? Myślę, ze podczas burzliwej powstanie z nich dość mocno winny aromat, a na cichej dzikusy przerobią je na dość ciekawe aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Ja dodaję zawsze już po zadaniu mikrobów. Owoce daję 3-5 miesięcy przed rozlewem. Całą fermentację prowadzę ~12 miesięcy. Wiśnie całe, nie drylowane z pestkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Kończy się sezon u mnie z wiśniami ledwo kupiłem a nie przechowam w zamrażarce. Wiśnie dodam po starcie drożdży. Jak aromat będzie słaby to za rok pójdą na cichą. dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się