Skocz do zawartości

Kriek


bnp

Rekomendowane odpowiedzi

dziś warzę krieka a dokładnie Imperial Kriek

zasyp mniej więcej taki :

 

4,5kg pilźnieńskiego

4 kg pszenicy niesłodowanej

50g 3 letniego lubelskiego

5 kg wiśni

 

zacieranie infuzyjne

40min 64 stC

40 min 72 stC

20 min 80 stC

 

warzenie 30 min

 

po ostudzeniu dodam s-33 oraz wiśnie

 

po fermentacji burzliwej dodam starter z osadu z jakiegoś lambica

 

mam mały dylemat czy wiśnie dodać w całości czy je zmiażdżyć ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja do swojego dodałem lekko rozgniecione, tylko na tyle, żeby puściły sok, nie robiłem z nich papki. Jeszcze mam taką uwagę/pytanie, dla czego dodajesz wiśnie do burzliwej, a nie cichej? Myślę, ze podczas burzliwej powstanie z nich dość mocno winny aromat, a na cichej dzikusy przerobią je na dość ciekawe aromaty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.