scooby_brew Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 (edytowane) Oto prosty 3-stopniowy system wysladzania. W wiadrze na gorze: woda o temp. ~80°C , ktora ciurkiem splywa do coolera, wysladza slod i powoli splywa do garka. Najtrudniej jest ustawic szybkosc (a raczej powolnosc lol) przeplywu wody aby cala operacja trwala ok. 45 min. i nad slodem utrzymac ok 1-2 cm wody. Temp. wody w wiadrze trzeba ustawic tak, aby po splynieciu do coolera miala ok. 76-82°C. Edytowane 9 Kwietnia 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 (edytowane) hej a w tym coolerze to nie okolo 65°C powinno byc? Edytowane 9 Kwietnia 2009 przez marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Tak, ~65°C do zacierania, wyzsza temp do wysladzania. W tym wypadku warzylem Pale Ale, wiec zacieralem przez 60 min w ~65°C. Na zdjeciu jednak jest proces wysladzania a nie zacierania. Dokladnie jest to sposob wysladzania ciaglego (fly sparging). W tym sposobie wysladzania goraca woda splywa z gornego pojemnika (hot liquor tun); w moim wypadku z wiadra postawionym na polce, do pojemnika zacierania (mash tun); w moim wypadku do lodowki turystycznej, przeplywa poprzez slod i go wysladza, i wycieka do garnka postawionego ponizej w zlewie. Woda powina przeplywac bardzo powoli i cala operacja ma zabierac ok. 45 min. Po zebraniu wystarczojacej ilosci warki mozna zaczac proces gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 ilu litrowe są te naczynia (górny pojemnik , garnek ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 W wiadrze na gorze: woda o temp. ~80°C , ktora ciurkiem splywa do coolera Woda powina przeplywac bardzo powoli i cala operacja ma zabierac ok. 45 min. Nie ma żadnego podgrzewania wody? Czy przez te 45 minut nie wychłodzi się woda za bardzo? Sprawdzałeś jaką ma temperaturę pod koniec wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 My mieszamy zacier, przez co wziększa się wydajność, czy tam też się miesza od czasu do czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Według mnie rozsądnym wynikiem wydajności jest zakres 65-70% (liczone po naszemu). Powyżej trzeba się namęczyć i do tego nigdy nie wiadomo czy nie pogarsza się jakości brzeczki przez zbyt intensywne wysładzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 A jak ktoś osiąga 80%, to niech sobie cukromierz zmieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Według mnie to prawda Czytałem posty chwalące się wydajnością większą niż 80% (liczone po naszemu ) wszystko byłoby ok, tylko jak to możliwe by uzyskać realną wydajność rzędu 105% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Dlatego ja się nie przejmuję wydajnością, tylko pytam o to czy się miesza zacier w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 No warto zwrócić uwagę na wydajność, jeśli wychodzi bardzo niska (45-55%) bo z tego by wynikało, że coś jest nie tak w naszym sposobie zacierania czy wysładzania. Ale należy pamiętać, że czym więcej tym niekoniecznie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 No warto zwrócić uwagę na wydajność, jeśli wychodzi bardzo niska (45-55%) bo z tego by wynikało, że coś jest nie tak w naszym sposobie zacierania czy wysładzania. Ale należy pamiętać, że czym więcej tym niekoniecznie lepiej. Nie odpowiedziałeś na pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 ...aaaa zapomniałem już pisze Tak co pół godziny, i podczas dolewania wrzątku by uzyskać mashout, oraz po 5 minutach przed rozpoczęciem filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 (edytowane) Dlatego ja się nie przejmuję wydajnością, tylko pytam o to czy się miesza zacier w środku. Podczas filtracji z wysładzaniem ciągłym? Nie należy mieszać, zmniejsza to wydajność i zwiększa ekstrakcję tanin i lipidów. Edytowane 10 Kwietnia 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 hej a w tym coolerze to nie okolo 65°C powinno byc? sorki za to a jesli chodzi o Temerature wysladzanie (czyli sparging) to wedlug Palmera, w rozdziale Getting the Wort Out (lautering) o podrozdziale jest napisane,ze temp wody nie powinna byc wieksza jak 77°C. a jezeli bedzie to tanina z lupiny stanie sie bardziej rozpuszczalna a to powoduje astringency -> i to za bardzo nie wiem co jest procz tego,ze jest w ustach jakis tam posmak czy co.... no nic, czyli moze byc temperatura wyzsza tak? sorki za zagmatwany post troche... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Jak zmierzysz temperaturę w coolerze podczas filtracji mało prawdopodobne jest to by temperatura była wyższa niż 77°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 ok ale scooby napisal aby po splynieciu miala 76-82,co sie miesci do 77 ale powyzej to juz nie. wiec wiesz,nie chce zawracac gitary i tak dalej ale wiesz,jak to jest z temp za duza to cos sie tam stanie,za mala to cos innego sie stanie, a Palmer radzi aby bylo to do 77 wiec skoro kolega Scooby pisze inaczej chcialbym wiedziec czy moze to byc czy nie moze a sie pytam bo juz niedlogo dostane drozdzaki i bede robil swoje pierwsza warke z zacieraniem.a to wszystko po wizycie u ciebie Makaron. niezle,niezle.....;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Robiłem kiedyś eksperymenty, wysładzając wrzątkiem z termomoetrem wetknietym w młóto i temperatura nie przekroczyła 80*. Z drugiej strony ktoś niedawno pisał, że wysładzał zimną kranówką i nie miał spadku wydajności. Tak, że temperaturą wody wysładzającej nie ma sie co za bardzo przejmować, choć lepiej, żeby była za niska niż za gorąca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Myślę, że tą graniczną temperaturą w browarach jest 75°C ,a w domu ze względu na szybkie wychładzanie 80°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 zimna kranowa....kurcze...to jaki jest sens czytania czegokolwiek skoro nawet tak drastyczne zmiany dzialaja i nie przynosza zadnych szkod itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 No ja wole się trzymać wiedzy na której opierają się browary. W domu można eksperymentować do woli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 no wlasnie,weidza na ktorej opieraja sie browary. ale skoro kots uzyl jakies tam kranowy, a browary tego nie robia,ludzietac jak Palmer tego tez nierobia, to cos musi byc z tym nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Niektóre rzeczy mają znaczenie w przypadku przemysłowej ilości. Jak ty zmniejszysz wydajność o 5% to nic się nie stanie, w końcu użyłeś 4-5kg słodu i 5% nie ma wielkiego znaczenia. Ale jak zasyp składa się z 2500kg to strata 5% już jest wymierną stratą. Do tego jak w browarze warzą 12 warek na dobre to już mówimy o stratach pokaźnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 ok,wydajnosc. ale przeciez temperatura wplywa na nia,co nie? wiec dlaczego domowi uzytkownicy robia takie rzeczy, o ktorych, inni nie wspominaja,choc maja rowniez duze doswiadczenie? a przeciez browary napeno tez jakos tam eksperymentuja (oczywiscie z mniejsz iloscia calego towaru).Moga sprawdzic rozne drozdze itp itd. a skoro ktos uzyl zimnej wody do wysladzania i wydajnosc sie nie zmienila, to dlaczego browary tak tez nie robia? przeciez jest taniej zalac zimna wode anizeli ja podgrzewac... a zdaje mi sie,ze napewno ta metode tez wyprobowali i cos jednak im nie pasowalo... sorki,ze tak do tej zimnej wody cigle pisze, ale spodobal mi sie przyklad. i sorki za zawracanie gitary,poprostu jestem ciekaw i tyl. nie chce nikogo ani obrazic ani zdetronizowac itp itd. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 To był jeden raz, i facet pewnie trochę na wyrost napisał o niezmienionej wydajności, pewnie jakby dobrze zmierzyć to by wyszło , że jednak się zmniejszyła. Chociaż z drugiej strony jak wysładzałem wrzątkiem, to ani trochę nie urosła. Zimna woda powoduje zmniejszenie temperatury filtratu - filtracja może sie zatkać, a także dłużej trzeba podrzewać brzeczkę do zagotowania, więc raczej nie radzę tego stosować na co dzień. Po prostu jak się zdarzy, że woda nam ostygnie do 60* to nie ma co panikować, można ją śmiało wlać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się