marboz Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Mam pytanie Warzyłem ostatnio dwie warki, Hafe-Waizen i Pale Ale i w obu przypakach poniższe: Pobieram próbki z kociołka , pierwszą chwile po wsypaniu słodu, druga 15 min po, trzecia 20 minut po wsypaniu i za każdym razem jest ok tz probka się nie barwi a przeciez powinna... chyba ? Użylem juz nawet drugiej buteleczki wskaźnika żeby sie upewnić czy on jest ok. Dodam że mąkę ziemniaczana barwi doskonale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 po zaaplikowaniu wskaznika do probki zacieru na jaki kolor sie zabarwia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) no własnie równie dobrze mógłbym wlać wodę. Brak jakiejkolwiek zmiany koloru. Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez marboz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Nakrapiasz bezpośrednio do próbki, czy czekasz chwilkę aż przestygnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Bezpośrednio ale nie wylewam a zostawiam na kilka minut, myślałem że z czasem ściemnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 i ten wskaznik zabarwia sie normalnie przy mące na kolor ciemny,granatowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Bezpośrednio ale nie wylewam a zostawiam na kilka minut, myślałem że z czasem ściemnieje Zalecane jest robienie próby jodowej na ostudzonej brzeczce, tzn pobieramy próbkę, chwilkę czekamy i dopiero nakrapiamy płyn Lugola. http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2011/2011-wiosna-17.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Spróbuję przy nastepnej warce. Nie daje mi to spokoju. Tak, przy użyciu na mące barwi się jak cholera Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez marboz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Albo olej próbę jodową i zacieraj z zapasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 olanie proby jodowej nie jest wg mnie rozwiazaniem . dziwna sprawa ,nie potrafie odpowiedziec czemu tak sie dzieje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 A tak jeszcze poza tematem, wczoraj robiłem 4 warkę ale pierwszy raz w prawie przeźroczystym pojemniku. Dziś już wiem co znaczy "fermentacja burzliwa", to się normalnie w środku kręci jakby mieszadło było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Pobieram próbki z kociołka , pierwszą chwile po wsypaniu słodu, druga 15 min po, trzecia 20 minut po wsypaniu mam jeszcze takie pytanko jak pobierasz pierwszą próbkę to z fragmentami słodu, czy samą wodę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Pobieram próbki z kociołka , pierwszą chwile po wsypaniu słodu, druga 15 min po, trzecia 20 minut po wsypaniu mam jeszcze takie pytanko jak pobierasz pierwszą próbkę to z fragmentami słodu, czy samą wodę? A jakie to ma znaczenie? Tak czy siak jak jest skrobia to powinno się zabarwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Pobieram i troszkę słodu i wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 To znaczy, że się już scukrzyło. Zacieraj dalej zgodnie z planem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 problem w tym ze Kolega pobierajac na samym poczatku zacierania i po 15 minutach ma wynik negatywny ...tak szybko to by mu nie przerobilo calej skrobi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Chemia nie kłamie, nie barwi się - nie ma skrobi. Może jej tam wcale nie było? No ale słód jakiś był, czyli skrobia też. A jak była i nie ma, to znaczy że się scukrzyła. QED. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Witam wszystkich w moim pierwszym poście. Siedze na forum już od jakiegoś czasu i pilnie się uczę. Wczoraj zrobiłem swoją pierwszą warkę Pale Ale z zestawu surowców ześrutowanych z Browamatora. Swoją pierwszą próbę jodową robiłem także po 15 minutach i kompletnie się nie zabarwiła. Po kolejnych 15 był ten sam wynik. Nie przejmowałem się tym i przedłużyłem zacieranie do 60 minut (większość tak radzi) w temp. 68 stopni i także mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze. Piwko jest na burzliwej, aczkolwiek drożdże jeszcze nie ruszyły (7h od zadania w temp. 26 st.), ale mam nadzieję, że dobrze będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 tak szybko to by mu nie przerobilo calej skrobi Dobrze mieszany zacier, świeży i mocny słód- dlaczego miałoby nie przerobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 tak szybko to by mu nie przerobilo calej skrobi Dobrze mieszany zacier, świeży i mocny słód- dlaczego miałoby nie przerobić? Pobieram próbki z kociołka , pierwszą chwile po wsypaniu słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Sprawdź termometr może przekłamuje o kilka stopni i zacierasz od razu w przerwie powyżej 70°C - wtedy scukrza się błyskawicznie (chociaż przy Hefeweizenie powinno potrwać odrobinę dłużej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Cudów nie ma. Zaciera się godzinę albo dłużej dlatego, że skrobia nie cała od razu przechodzi do roztworu, to jest proces stopniowy. Drobne śrutowanie go przyspiesza, dlatego brzeczki kongresowe (robione z ziarna mielonego na mąkę) scukrzają się w 10 minut albo mniej - scukrzanie mierzy się od 10 minuty zacierania co 5 minut. Słód pilzneński i pale ma zwykle czas scukrzania 10 minut, co oznacza że pierwsza próba po 10 minutach nie wykazała skrobi w brzeczce. Monachijski scukrza się wolniej, zwykle ma czas scukrzania 15 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Pobieram próbki z kociołka , pierwszą chwile po wsypaniu słodu, druga 15 min po... W pierwszej próbce skrobia mogła jeszcze nie przejść do zacieru, w drugiej mogła się już scukrzyć - choć u mnie zazwyczaj trwa to dłużej, ale to zależy od wielu czynników - jakość słodu, jego świeżość itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 W pierwszej próbce skrobia mogła jeszcze nie przejść do zacieru A czy część "mączna" śruty nie powoduje obecności skrobi z zacierze od razu po wsypaniu słodów do wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) Chłopaki myślcie. I czytajcie. Np specyfikację słodów. Tu podsyłam pierwszą lepszą pilzneńskiego ze Strzegomia: http://www.dmgp.pl/s..._pilznenski.pdf Czas scukrzania podają 10 min. Próbę robicie po 15-20 min i wielkie zdziwienie dlaczego się nie barwi. W warunkach domowych praktycznie wszyscy zacierają i tak minimum godzinę. Z wyjątkiem jakichś bardzo nietypowych zasypów, albo tylko niskich temperatur zacierania, próba jodowa jest kompletnie niepotrzebna. PS. Słuchać Zgody, dobrze pisze. Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez Dagome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się