Jump to content

Refermentacja


Recommended Posts

Powoli szykuję się do butelkowania i mam pytanie o program RefRez

 

 

 

Podaję blg brzeczki nastawnej np. 12

Podaje blg brzeczki już wysłodzonej np.3

Wybieram pożądany stopień nagazowania np 2,4

Podaję temp w jakiej butelkowane piwa bedą leżać w początkowych dniach czyli np 20 stopni C

Podaję objętość zielonego piwa na cichej fermentacji np 20 l

 

Daję oblicz i...:

 

No właśnie, jak rozumiem nie mając rezerwy brzeczki postępuję jak niżej:

 

-dodaję ilość cukru + woda w ilości opisanej jako Objętość rezerwy.

 

Całość mieszam i otrzymuje 128 g cukru do wymieszania z 1,68 l wody czyli łącznie mam 21,7 litrów zielonego piwa.

 

Czy mój tok myślenia jest ok i czy gdybym używał glukozy lub słodu ilość tych musze składnióków musze zwiększyć względem cukru?

Link to comment
Share on other sites

Program podaje Ci ile rezerwy powinienes dodac czyli 1,68l aby uzyskac odpowiednie nagazowanie. Ta rezerwa posiada 128g cukru. Jesli chcesz dodac cukier bialy do refermentacji a nie rezerwe to interesuje Cie tylko ilosc wyliczonego curku a wiec dodajesz 128g surowca jako roztwor z np 1 litrem wody .

Link to comment
Share on other sites

A widziałeś na samym dole okienka programu napis "Uwaga!" i co jest napisane zaraz za nim?.

 

 

cholera.....faktycznie :roll:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.