Skocz do zawartości

Refermentacja


marboz

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli szykuję się do butelkowania i mam pytanie o program RefRez

 

 

 

Podaję blg brzeczki nastawnej np. 12

Podaje blg brzeczki już wysłodzonej np.3

Wybieram pożądany stopień nagazowania np 2,4

Podaję temp w jakiej butelkowane piwa bedą leżać w początkowych dniach czyli np 20 stopni C

Podaję objętość zielonego piwa na cichej fermentacji np 20 l

 

Daję oblicz i...:

 

No właśnie, jak rozumiem nie mając rezerwy brzeczki postępuję jak niżej:

 

-dodaję ilość cukru + woda w ilości opisanej jako Objętość rezerwy.

 

Całość mieszam i otrzymuje 128 g cukru do wymieszania z 1,68 l wody czyli łącznie mam 21,7 litrów zielonego piwa.

 

Czy mój tok myślenia jest ok i czy gdybym używał glukozy lub słodu ilość tych musze składnióków musze zwiększyć względem cukru?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Program podaje Ci ile rezerwy powinienes dodac czyli 1,68l aby uzyskac odpowiednie nagazowanie. Ta rezerwa posiada 128g cukru. Jesli chcesz dodac cukier bialy do refermentacji a nie rezerwe to interesuje Cie tylko ilosc wyliczonego curku a wiec dodajesz 128g surowca jako roztwor z np 1 litrem wody .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.