pirmosz Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Właśnie uwarzyliśmy naszą trzecią warkę - Irish Red Ale. Po raz pierwszy nie jest to piwo oparte na słodach pszenicznych i z użyciem drożdży safale s-04. W dotychczasowych piwach mieliśmy bardzo ładną piankę na fermentacji burzliwej i nic niepokojącego się nie działo. W najnowszym piwku (fermentacja trwa od ok. 6 godzin) utworzył się dość gruby kożuch na powierzchni, który bardziej przypomina ciasto drożdżowe niż pianę - poniżej kilka zdjęć. Zastanawiam się czy z piwem wszystko ok? Czy nie doszło do jakiegoś zakażenia, może drożdże się słabo namnożyły? Martwi mnie też trochę kolor - przed gotowaniem piwo było bardziej czerwone, teraz jest znacznie ciemniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Kiedy warzone? Jaka temperatura? Dla mnie wygląda ok. Nie zaglądaj zbyt często do pojemnika, żeby nie zakazić piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirmosz Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Warzone wczoraj, drożdże zadane o 1.00 w nocy. Temperatura 23 - 24 stopnie, rurka fermentacyjna bulgocze regularnie. Pojemnika nie muszę otwierać - jest przeźroczysty więc mam stały "podgląd". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Jak dla mnie typowy kożuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 eee, dużo za wcześnie żeby móc stwierdzić infekcję. Jest w porządku, S04 tak wyglądają w pracy. btw, uzupelnij profil, odznacz się na mapce, etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Czekac i jeszcze raz czekac, a efekt na pewno będzie PYSZNY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Nic niepokojącego, zupełnie normalne widoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 ja też przy pierwszej warce panikowałem .... a to zapach a to nie bulgota i takie tam ... tak jak mówią koledzy - nie zaglądać zbyt często bo można sobie tylko biedy napytać. Drożdże swoje odstać muszą na burzliwej i cichej i nie musimy tam nosa wścibiać by dokładnie wiedzieć krok po kroku co się tam dzieje. Drożdże mają swoje życie i jak damy im czasu to swoje zrobią bez łaski .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirmosz Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Posłuchałem waszych porad i cierpliwie poczekałem co stanie się z piwem. Nadal utrzymuje się cieńki kożuch z drożdży na powierzchni, ale mija właśnie 10 doba fermentacji i postanowiłem dokonać pomiaru blg. Okazało się, że piwo odfermentowało z początkowych 12,5-13 blg do 3 - 3,5 blg. Wydaje się, że wynik jest niezły i nadawałoby się do przelania na cichą. Pytanie czy można przelać jeśli na wierzchu nadal pływają drożdże? Jeśli tak to jak to zrobić - "przefiltrować" przez gazę lub coś podobnego? Poniżej zdjęcie aktualnego stanu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Przelej na cichą . Nie kombinuj z filtracją tylko powoli przelej weżykiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Moje ostatnie S04 dokładnie takie same gluciory drożdży miały na dnie... U mnie wszystko opadło, ja bym poczekał jeszcze chwilę, jak nie opadną to tak jak kolega wyżej mówił, ostrożnie wężykiem przelać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się