pendzacy_jelen Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Witam, Mój lager dobrnął do końca burzliwej i będę go przelewał dzisiaj. I tu rodzi się pytanie. Widzę że niektórzy przelewają na lagerowanie (leżakowanie) w temp. bliskiej 0* Czy przelać na cichą w temp. fermentacji ? Czy na cichą i później lagerować ? Czy od razu na lagerowanie ? Jak z restartem drożdży w celu nagazowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Leżakowanie często wprowadza niepotrzebny zamęt w głowach piwowarów. Masz dwie możliwości, po pierwsze nie przelewaj na cichą, tylko całe wiadro przetrzymaj w niskiej temperaturze (0-10°). Po drugie przelej i w ten sam sposób postąp. Po 10-20 dniach lej w butelki. O drożdże się nie martw, jak poczują cukier to wrócą do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 (edytowane) Cicha fermentacja zachodzi od razu po burzliwej bez względu na wymianę naczynia w którym zachodzi. Jest to powolne dofermentowanie resztek cukrów jakie zostały w zielonym piwie. Lagerowanie robimy jak fermentacja się zakończy i wszystko zostanie przejedzone. Z refermentacją nie powinno być problemów z powodu przeprowadzenia lagerowania. U mnie po takim krótkim klarowaniu 3-4 dni w 6-7°C piwo nagazowało się w takim samym czasie jak bez tego zabiegu, za to przy takich samych drożdżach i zasypie piwo było o wiele bardziej klarowne. Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Do refermentacji po lagerowaniu, najlepiej dodać odrobine (1 - 2 g) świeżych, suchych drożdży, lub łyżeczkę świeżej gęstwy, jeżeli masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 (edytowane) Albo zassać z dna po cichej. Przelewaj do drugiego gara i do lodówki. Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się