Skocz do zawartości

Cicha, leżakowanie jaka temperatura ?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój lager dobrnął do końca burzliwej i będę go przelewał dzisiaj. I tu rodzi się pytanie. Widzę że niektórzy przelewają na lagerowanie (leżakowanie) w temp. bliskiej 0*

 

Czy przelać na cichą w temp. fermentacji ?

Czy na cichą i później lagerować ?

Czy od razu na lagerowanie ?

Jak z restartem drożdży w celu nagazowania ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Leżakowanie często wprowadza niepotrzebny zamęt w głowach piwowarów.

Masz dwie możliwości, po pierwsze nie przelewaj na cichą, tylko całe wiadro przetrzymaj w niskiej temperaturze (0-10°). Po drugie przelej i w ten sam sposób postąp. Po 10-20 dniach lej w butelki. O drożdże się nie martw, jak poczują cukier to wrócą do pracy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cicha fermentacja zachodzi od razu po burzliwej bez względu na wymianę naczynia w którym zachodzi. Jest to powolne dofermentowanie resztek cukrów jakie zostały w zielonym piwie. Lagerowanie robimy jak fermentacja się zakończy i wszystko zostanie przejedzone. Z refermentacją nie powinno być problemów z powodu przeprowadzenia lagerowania.

 

U mnie po takim krótkim klarowaniu 3-4 dni w 6-7°C piwo nagazowało się w takim samym czasie jak bez tego zabiegu, za to przy takich samych drożdżach i zasypie piwo było o wiele bardziej klarowne.

Edytowane przez Biniu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.