Skocz do zawartości

Likier śliwkowy "A'la umeshu"


mareks

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem podzielić się przepisem na pyszny i aromatyczny likier bardzo lubiany przez płeć piękną.

 

Umeshu to japoński likier wyrabiany ze śliwek ume, alkoholu shochu i cukru lodowego.

 

Ja co roku robię polską wersję.

 

Składniki:

1kg śliwek renklod zielonych (wybieram takie prawie dojrzałe jeszcze zielone)

0,5l spirytusu

1,5l wody

0,5kg cukru kandyz lodowy ( ostatnio niedostępny w sklepach więc tym razem użyłem cukru białego grubo rafinowanego)

 

Wszystko umieszczam w dużym słoiku (5L) i pozostawiam do czasu rozpuszczenia się cukru co trwa około pół roku.

Ponieważ mam już ciągłość produkcji to pozostawiam w spokoju na rok.

Po tym czasie zlewam do butelek.

Śliwki można zjeść ale szybko bo ciemnieją.

 

Napitek ma około 20%, jest słodki i aromatyczny.

Piękniejszym połówkom powinno smakować. :)

 

Śliwki właśnie powinny być dostępne.

Załączam fotkę tegorocznego nastawu.

post-1145-0-60837500-1376053209_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest morela japońska (Prunus mume), śliwa to jest Prunus salicina. Do tego trunku używa się pierwszego rodzaju właśnie. Czasem barwi się to pachnotką zwyczajną, czasem daje się mleczko pszczele. Na litr gotowego trunku idzie aż kilogram cukru (i tyle samo powinno być owoców). Alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za sake czy shochu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.