Makaron Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Belgijskie Pale Ale Warka posłuży mi jako wielki starter dla drożdży. 2kg Pale Ale 0,1kg Carahell 30EBC 0,12 British Crystal 30EBC 0,05 Amber ok 100EBC Zacieranie Słody wlałem do 7L wody o temperaturze ok 70°C, następnie podgrzałem do temperatury pierwszej przerwy. 64°C - 20 minut 72°C - 40 minut podgrzanie do 78°C Filtracja była powolna, ale zebrałem ok 15L brzeczki. Następnie gotowałem całość godzinę z następującymi chmielami Styrian goldings 20g - na goryczkę styrian goldings 15g na ostatnie 2 minuty. Po wychłodzeniu uzyskałem 11L brzeczki o gęstości 11,5°Blg. Zadane BrewLab Da-delle. Starter przygotowałem w 2 etapach. Pierwszy 80ml - po 24h, drugi 800ml, po 48h schłodziłem starter , odlałem klarowny płyn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Z drożdży z poprzedniej warki uwarzyłem coś takiego. Grain: Pale Malt – 69% / 4KG Munich Malt – 17.2% / 1KG Wheat Malt – 3.4% / 200g Special B / Dark Crystal - 3.4% / 200g White Sugar – 6.9% / 400g Hops: Saaz hops 70g @ 4.5% AA Zacieranie godzina w 65°C przez ponad godzinę, następnie podgrzałem do 78°C i zacząłem filtracje. Chmielenie. Cały chmiel poszedł na raz do garnka. Wyszło ok 1.072 21Litrów. Piwo po dwóch tygodniach odfermentowało do 1.012. Czyli odfermentowanie ponad 80% i 8% alkoholu. Piwo po 2 tygodniach nad drożdżami dzisiaj powędrowało na tydzień cichej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Bitter Wczoraj uwarzyłem standardowego bittera. 4kg pale 0.5kg crystal Zaciernia 68°C przez godzine. Filtracja expresowa z pobierznym wsładzaniem. Gotowanie 1h z 50g Goldings w granulacie na ostatnie kilka minut dodałem 50g chmielu Kazbek Wyszło ok 21L brzeczki 11Blg. Całość mocno napowietrzone i zadane 2L starterem z drożdży BrewLab Tyneside. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Zabutelkowałem piwo z 80g cukru. Piwo smakuje bardzo obiecująco. Jedynie co to odfermentowanie mnie zakoczyło, bo podczas pomiaru wyszło 1.014. Mam nadzieje, że nie będę miał granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Jestem ekstremalnie zadowolony z drożdży Brewlab tyneside. Będą to moje ulubione drożdże do lekkich bitterow. Ładnie wyczuwalne chmiele i estry. Szybko dojrzewa piwo na tych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Cream Ale 3kg Słodu Lager 1kg ugotowanego ryżu 0.5kg cukru Zacieranie 90minut w 64°C + 20 minut w 72°C Filtracja poszła bardzo sprawnie w ciągu 40 minut. Chmielenie 30g Saaz 3% 50g Kazbek 5.5% 20g EKG 6.2% Całość na 90 minut gotowania. Drożdże gęstwa ok 200ml z poprzedniej warki, czyli Tydeside BrewLabs. Wyszlo ok 25L 12.5Blg i z fajną mocna goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Cos mi to piwo powoli startuje. Pierwsze oznaki były po ok 10h. No po kolejnych kilku jakos niemrawo fermentuje. Może te drożdże tak mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Bitter Wczoraj uwarzyłem standardowego bittera. 4kg pale 0.5kg crystal Zaciernia 68°C przez godzine. Filtracja expresowa z pobierznym wsładzaniem. Gotowanie 1h z 50g Goldings w granulacie na ostatnie kilka minut dodałem 50g chmielu Kazbek Wyszło ok 21L brzeczki 11Blg. Całość mocno napowietrzone i zadane 2L starterem z drożdży BrewLab Tyneside. Pół kg crystal to dużo za dużo. Piwo wyszło naprawdę tragicznie zbalansowane. Najwyżej 200g następnym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Bitter Wczoraj uwarzyłem standardowego bittera. 4kg pale 0.5kg crystal Zaciernia 68°C przez godzine. Filtracja expresowa z pobierznym wsładzaniem. Gotowanie 1h z 50g Goldings w granulacie na ostatnie kilka minut dodałem 50g chmielu Kazbek Wyszło ok 21L brzeczki 11Blg. Całość mocno napowietrzone i zadane 2L starterem z drożdży BrewLab Tyneside. Pół kg crystal to dużo za dużo. Piwo wyszło naprawdę tragicznie zbalansowane. Najwyżej 200g następnym razem. Domyślam się, że w sklepie sprzedali mi zamiast klasycznego crystal malt, ciemny crystal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Uwarzyłem ponad miesiąc temu podwójną warkę bitera. 12Blg, zasyp. ZAyp 8kg Pale Malt 200g crystal 120EBC 15g barwiący Zacieranie 1h w 67C. Chmielenie mieszanką różnych chmieli australijskich nie pamiętam dokłądnie których. Drożdże Mangrove Jacks M07 i M79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 American Amber Ale Zasyp 4kg Pale Ale 1kg Monachijski 300g Crystal 40EBC 200g Crystal 60 EBC 200g Karmelowy 20 bc Chmiele Mieszanka Amarillo i Citra w ilości 150g w różnych dawkach. Drożdże US05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Amerykańska pszenica. 2kg Słód Pale 2kg Słód pszeniczny 50g słód crystal. Zacieranie 120 minut. 60 minut 67C, 60 minut 72C. Mashout. Filtracja idzie powoli. Chmielenie 30g Dr Rudi 13%AA - goryczkowy - 60 minut gotowania. 40g Amarillo - aromatyczny - po wyłączeniu grzałek. Wydajność wyszła raczej słaba. Było to spowodowane złym ześrutowaniem słodu pszenicznego. Uzyskałem 21.5 litrów piwa o gęstości 11%. Zadane drożdżami US05 - 150-200 ml gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 60 + 60 = 90? Jaki to system liczbowy, bo nie dziesiętny chyba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 60 + 60 = 90? Jaki to system liczbowy, bo nie dziesiętny chyba? Zapiski się właśnie piszą... piwo się warzy, poprawki nanoszę na bieżąco ... jak widać nie wszystkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 bierząco bieżąco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Wczoraj uwarzylem bawarską pszenicę by wypróbować drożdże Mangrove Jacks. Zasyp 2kg pale 2kg pszeniczny 150g crystal zacieranie dekokcyjne. Wysładzanie poszło sprawnie. Chmielenie 25g EKG na goryczkę. Drożdże Mangrove Jacks M20. gęstość początkowa 13Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 O! Dekokcja na Wyspach ! Jak już piwo będzie pijalne podziel się swoimi wrażeniami z tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Cascadian Dark Ale. 9kg Pale Malt 500g crystal 60 500 Carafa III Zaciernie na lenia przez 90 minut. Dodalem ciemne slody na ostatnie 30 minut zacierania. Nie bylo potrzeby modyfikacji pH. chmiele 50g Summit na 1h gotowania 40g Chinook - dodane podczas chlodzenia 40g Amarillo - dodane podczas chlodzenia Gotowane na 2 razy Wyszlo mi 21L 15.5 Blg i 21L 16Blg. Zadane drozdzami Mansgrove Jack West Coast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Piwo zabutelkowałem z dodatkiem 100g cukru na 20L i 1g witaminy C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 i 1g witaminy C. Może "błysnę" intelektem, ale o co tu kamman? Jaki ma cel butelkowanie z dodatkiem witaminy C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 i 1g witaminy C. Może "błysnę" intelektem, ale o co tu kamman? Jaki ma cel butelkowanie z dodatkiem witaminy C? Kwas askrobinowy jest powszechnie używanym przeciwutleniaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 i 1g witaminy C. Może "błysnę" intelektem, ale o co tu kamman? Jaki ma cel butelkowanie z dodatkiem witaminy C? Kwas askrobinowy jest powszechnie używanym przeciwutleniaczem. Nie no jasne, zresztą nie tylko tym. Nie mniej pierwszy raz widzę by ktoś go dorzucał do rozlewanego piwa. Mogę wiedzieć skąd wziąłeś ilość którą dodałeś? Rozumiesz, czemu nie 0,1g albo 10g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 i 1g witaminy C. Może "błysnę" intelektem, ale o co tu kamman? Jaki ma cel butelkowanie z dodatkiem witaminy C? Kwas askrobinowy jest powszechnie używanym przeciwutleniaczem. Nie no jasne, zresztą nie tylko tym. Nie mniej pierwszy raz widzę by ktoś go dorzucał do rozlewanego piwa. Mogę wiedzieć skąd wziąłeś ilość którą dodałeś? Rozumiesz, czemu nie 0,1g albo 10g. http://www.nutrilife.pl/index.php?art=22 Generalnie pierwszy raz dodaje taki dodatek by walczyć z problemem utlenienia w moim piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Wczoraj uwarzylem bawarską pszenicę by wypróbować drożdże Mangrove Jacks. Zasyp 2kg pale 2kg pszeniczny 150g crystal zacieranie dekokcyjne. Wysładzanie poszło sprawnie. Chmielenie 25g EKG na goryczkę. Drożdże Mangrove Jacks M20. gęstość początkowa 13Blg. , fajne drożdże czy ??? Używałem M-10 i M-27 i są spoko a Twoje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Dzięki za dobry abstrakt. Koniecznie daj znać jak to sprawdzi się w praktyce! Ciekawi mnie w praktyce jak to wpłynie na ten poziom DMSu, bo przedstawiono tam dość drastyczny wzrost. No ale nic udanego eksperymentu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się