Makaron Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Ja używam dodatków do wody z bardzo prostego powodu, mam ekstremalnie miękką wodę w kranie. Nawet zbyt miękką by warzyć pilsy. Zatem by uzyskać dobre efekty musiałem zacząć stosować dodatki. Sprawa wody jest skomplikowana, nie umiem samemu liczyć ile czego dodać by uzyskać odpowiednie wartości (używam kalkulatora z jimsbeerkit.co.uk),ale efekty zauważyłem od razu. Wcześniej piwa jasne wychodziły mi strasznie mdłe i bez względu na ilość chmielu zawsze aromat chmielowy był raczej słaby. Teraz jest lepiej, oczywiście cudów nie ma, bo wszystkie błędy i tak wychodzą na wierzch, ale warto troszkę się zainteresować co mamy w kranach. Tylko jak zawsze ze wszystkim ostrożnie, bo i w tej materii można przedobrzyć. Jeśli ma się średnio twardą wodę, to dodatek po pół łyżeczki gipsu piwowarskiego do zacierania i wody do wysładzania na pewno nie zaszkodzi, na pewno wzmocni aromaty i smaki mineralne w piwie i podkreśli charakter chmielu. Ponoć większa ilość chlorku wapnia w piwach o charakterze słodowym podkreśla właśnie te akcenty, póki co jeszcze wyczułem różnicy, ale eksperymentuje w tej materii w miarę krótko. Jeśli nie wiemy co mamy w kranie lepiej nie kombinować za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Jeśli ma się średnio twardą wodę, to dodatek po pół łyżeczki gipsu piwowarskiego do zacierania i wody do wysładzania na pewno nie zaszkodzi Mała uwaga: do wody nie ma co dodawać soli wapnia, opadną na dno i tyle; zawsze trzeba dodawać do zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Wczoraj uwarzyłem kolejną wersję pszenicznego piwa. Pszenica warka 77 Modyfikacja wody: łyżeczka gipsu piwowarskiego łyżeczka chlorku wapnia 1/4 łyżeczki siarczanu magnezu szczypta soli kuchennej Słody 2kg brytyjski pszeniczny 2kg słodu pilźnieńskiego Zacieranie jednotemperaturowe 70 minut 67°C , mashout 76°C i filtracja. Coś brzeczka nie była za bardzo klarowna, ale filtracja i wysładzanie zajęło i tak ponad godzinę. Chmielenie 10g Iunga 11% na 75 minut. Drożdże Świeżo przygotowany 1,2L starter Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. Fermentacja ruszyła bardzo szybko, już po 8h nie mogłem opanować piany. Po blisko 20 wszystko mam zapaćkane drożdżami, mimo intensywnego chłodzenia fermentora lodem (mrożoną wodą w 2litrowych butelkach pet). Drożdże są fenomenalne. Nie do opanowania Mam zamiar piwo przenieść na cichą fermentację po tygodniu na około tydzień i zabutelkować z 160g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Po pięciu dniach piwo ma jeszcze 5°Blg. Zapewne dlatego, że za mocno chłodziłem brzeczkę i temperatura zjechała od 15°C. Dzisiaj fermentujące piwo przeniosłem do domu by się dogrzało do tych 18°C na 2 dni i przenoszę na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Pszenica po 8 dniach ma 1.010. Przeniosłem na cichą i wywaliłem na chłodny balkon. Trochę statystyk Pozorne odfermentowanie 78% Alkohol objętościowo 4.9% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Warka 78 Dark Ale Modyfikacja wody 4g gipsu piwowarskiego 7g chlorku wapnia 2g siarczanu magnezu 2g soli kuchennej Słody 3kg Maris Otter 300g crystal 100g czekoladowy 454g Golden Syrop (cukier inwertowany) Słody zacieranie w temperaturze 65°C , Mashout w 76°C przez 10 minut. Coś mi filtracja szła ciężko. Muszę zmienić oplot na coś bardziej wymyślnego . Chmielenie 16g Northern Brewer przez 60 minut 25g Willamette po wyłączeniu gotowania Drożdże Wyeast 1275 Thames Valley Ale. Starter litrowy przygotowany 3 dni temu. OG 1.046. Licze na odfermentowanie blisko 80°C . fermentacja w dolnym zakresie pracy drożdży. Nie będę się spieszył z przenoszeniem piwa na cichą dam mu ponad tydzień na porządne odfermentowanie. Później będę musiał coś wymyślić by zbić jak największą ilość drożdży, bo drożdże są słynne z opieszałości w opadaniu na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Warka 75 Z całą pewnością piwo na ten styl wyszło troszke za słodkie. Do tego dodałem za duzo chmielu na 20 ostatnich minut. No ale znajomym smakuje. Średnio mi pasują te drożdże. Mild wyszedł dużo lepszy. Przy tych drożdżach spokojnie można dodać cukru piwowarkiego by piwo bylo troszke bardziej wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Warka 78 Dark Ale no i miałem problemy z fermentacja. Drożdże wstrzymały produkcję. Źle zniosły wieczorne chłody i zastrajkowały. Dopiero przeniesienie do domu wiaderka spowodowało ponowne podjęcie pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Warka 79 Bitter Modyfikacja wody 10g gipsu piwowarskiego 4g chlorku wapnia 2g siarczanu magnezu 2g soli kuchennej Słody 3kg Maris Otter 450g crystal Słody zacieranie w temperaturze 65°C , Mashout w 76°C przez 10 minut. Chmielenie 20g Northern Brewer przez 60 minut 20g Żatecki na 20 minut przed końcem gotowania 30g Żatecki na ostatnią minutę gotowania Drożdże Wyeast 1275 Thames Valley Ale. Gęstość początkowa 1.042 - 10,5°Blg IBU liczone coś około 30 Kolor przed fermentacją miedziany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Dwa ostatnie piwa to porażka. Bitter wystartował szybko ale stanął na 8blg i jak nic sie nie zmieni dzisiaj ląduje w kiblu. Dark ale ma dziwny smak. Paczkę Wyeast podzieliłem na dwa startery (które szybko wystartowały i po 24h wydawały sie gotowe) i oby dwa piwa wyszły nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Dwa ostatnie piwa to porażka. Bitter wystartował szybko ale stanął na 8blg i jak nic sie nie zmieni dzisiaj ląduje w kiblu. Nie rezygnuj tak łatwo; dodaj nowe drożdże - Danstary albo US05, może pociągną dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Szkoda mi czasu zmarnowanego przy poprawnym czyszczeniu i dezynfekcji kega. Pozatym niebawem wracam na poszednie mieszkanie wiec nie zdążę. Strata jest niewielka zaledwie 4 funtow i kilku godzin. Następne piwo w planie to cream ale na nowej paczce Wyeast. Ponoc łatwe piwo i szybko można je zaczac pić. Muszę odbić porażkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Jednak nie wylałem piwa, caly czas bardzo powoli fermentuje. Dzisiaj piwo ma 5 blg. Czyli zjechało w tydzień z 10.5 do 5. Chyba do tych drożdży jestem mało cierpliwy. Zamerdałem fermentorem i znacze czy w ciągu 3 dni cos sie zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Piwo miało 1.014 czyli ok 3.5 wczoraj-10 dzień fermentacji, przeniosłem na cichą może jeszcze spadnie troszeczkę. Czyli może jeszcze nic straconego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Warka 80 Właśnie się studzi piwo pszenne Modyfikacja wody łyżeczka gipsu łyżeczka chlorku wapnia pół łyżeczki siarczanu magnezu szczypta soli kuchennej Słody 2kg słód pilźnieński 2kg słód pszenny Zacieranie 60 minut w 65°C Pierwszy raz gotowałem samą brzeczkę bez chmielu przez 15 minut zanim nie dodałem chmielu, następnie Chmielenie 13g Iunga na 70 minut. Drożdże Wyeast 3068 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Cześć. Pierwszy raz gotowałem samą brzeczkę bez chmielu przez 15 minut zanim nie dodałem chmielu, następnieChmielenie 13g Iunga na 70 minut. a po co? możesz napisać kilka słów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Cześć. Pierwszy raz gotowałem samą brzeczkę bez chmielu przez 15 minut zanim nie dodałem chmielu, następnieChmielenie 13g Iunga na 70 minut. a po co? możesz napisać kilka słów? Po lekturze http://www.wiki.piwo.org/index.php/Chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Cześć. Po lekturze http://www.wiki.piwo.org/index.php/Chmielenie thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Warka 81 Kremowe ale Modyfikacja wody pół łyżeczki gipsu pół łyżeczki chlorku wapnia ćwierć łyżeczki siarczanu magnezu szczypta soli kuchenne. Zasyp 3,2kg słodu Pilźnieńskiego 1kg ryżu Generalnie nie specjalnie gładko mi poszło. Ryż ugotowałem i wstępnie zmiksowałem, ale musiałem za krótko gotować, bo jak wybierałem część gęstszego zacieru do próby jodowej (nawet po dwóch godzinach) to próba była pozytywna, więc tak jakby część skrobi z ryżu było nie dostępne dla enzymów. Następnym razem z całą pewnością użyje płatków ryżowych dużo mniej z nimi problemu. Pozatym zacieranie trwało trochę ponad 2 godziny i mimo pozytywnej próby jodowej rozpocząłem filtrację. Pozytywne zaskoczyłem się bo brzeczka nie barwiła się przy próbie jodowej. Filtracja poszła raczej ciężko, ale dało radę. Chmielenie 15g Iunga na 60 minut Na koniec dodałem 500g glukozy. Drożdże Fermentis S05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) uuu... ciekawe jak Ci to przefermentuje... Jakie miałeś blg? EDIT: Drożdże Fermentis S05. US05 czy S04? Edytowane 24 Września 2009 przez Seta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 US 05, Ale przy takim zacieraniu i dodatku glukozy powinno spokojnie przekroczyć 70% odfermentowania. Zobaczymy jak wyjdzie. Gęstość pomierzę za chwilę, jak mi się brzeczka schłodzi. Ale z refraktometru podczas gotowania było coś około 15 Brix`a przed dodaniem glukozy, ale nie wiem jaka dokładnie ile tego było na pewno niecałe 20 litrów. Jakby to powiedzieć pierwsze śliwki robaczywki EDIT: No i pomierzyłem wyszło coś koło 15°Blg 20 litrów. Troszkę za dużo, ale już mi się nic nie chce z tym piwem robić. Będzie mocniejsze i słodsze niż powinno według stylu . Nazwę je Mocne kremowe ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 Warka 80 Piwo po tygodniu z 12°Blg odfermentowała do 5°Blg ,czyli cieniutko. Aby być pewny, że mi butelek nie wywali dodałem troszkę gęstwy US-05 i mam zamiar zostawić piwo w fermentorze przez następny tydzień. Piwo póki co smakuje poprawnie bez żadnych dziwnych posmaków. Winę za takie płytkie odfermentowanie zrzucam na drożdże, wymęczyłem je za bardzo w lodówce, siedziały tam przez 6 tygodni. A to dla tego szczepu o 2-3 tygodnie za długo. Drożdże te są ekstremalnie delikatne. Warka 82 Po tygodniu piwo odfermentowało z 15°Blg do 2°Blg. Czyli będzie to mocne piwo. Ale przy takim zacieraniu i dodatkach tego właśnie się spodziewałem. Piwo jest póki co czyste w smaku, brak bimbrowych czy jakiś ostrych smaków. Nawet nie czuć alkoholu. Piwo przeniosłem na cichą, bo jest bardzo mętne. Z tydzień na cichej powinno bardzo pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 Warka 83 Kremowe ale II Modyfikacja wody płaska łyżeczka gipsu płaska łyżeczka chlorku wapnia ćwierć łyżeczki siarczanu magnezu szczypta soli kuchennej. Zasyp pół kilograma ryżu (Zanim dodałem do zacierania ugotowałem ryż pod ciśnieniem w szybkowarze przez 10 minut, następnie zmiksowałem go i tak gotującą się breje dodałem do mojej kadzi zaciernej. 2,6kg słodu lager 0,6kg cukru Zacieranie 90 minut w temperaturze 66°C następnie dolałem wrzątku do 72°C potrzymałem 10 minut (próba jodowa była negatywna) i rozpocząłem filtrację. Uzyskałem coś koło 17 litrów brzeczki o gęstości około 11°Blg. Następnie zacząłem gotowanie. Po zagotowniu odczekałem 10 minut, następnie dodałem chmiel 15 gram Iunga na 70 minut Na ostatnie 15 minut dodałem mech irlandzki oraz 600g cukru piwowarskiego (chyba jest to glukoza). Po wyłączeniu gotowania dodałem 10 gram chmielu Żateckiego. Zadane Wyeast California Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 600g cukru piwowarskiego (chyba jest to glukoza). Jeżeli "u Was" to to samo co "u nas" to nie jest to tylko glukoza, a jej mieszanka z suchy ekstraktem (1:1) lub maltodekstryną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 600g cukru piwowarskiego (chyba jest to glukoza). Jeżeli "u Was" to to samo co "u nas" to nie jest to tylko glukoza' date=' a jej mieszanka z suchy ekstraktem (1:1) lub maltodekstryną.[/quote'] Z tego co wiem to coś jest sprzedawane jako beer enhancer, a ja kupiłem brewing sugar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się