Makaron Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Wczoraj uwarzylem bawarską pszenicę by wypróbować drożdże Mangrove Jacks. Zasyp 2kg pale 2kg pszeniczny 150g crystal zacieranie dekokcyjne. Wysładzanie poszło sprawnie. Chmielenie 25g EKG na goryczkę. Drożdże Mangrove Jacks M20. gęstość początkowa 13Blg. , fajne drożdże czy ??? Używałem M-10 i M-27 i są spoko a Twoje? Bardzo fajne drożdże. Wyszła mi pszenica lepsza nawet niż na płynnych. Ale miałem długą przerwę w warzeniu bawarskich pszeniczniaków i zapewne mój warsztat też się poprawił. Swoją drogą zostało mi może 5 butelek tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Czyli mogę do Anglii śmignąć po jedną buteleczkę . Po M-27 zostawiłem gęstwę, w piątek witka warzyłem, przetestuję i za kilkanaście dni zobaczę co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Czyli mogę do Anglii śmignąć po jedną buteleczkę . Po M-27 zostawiłem gęstwę, w piątek witka warzyłem, przetestuję i za kilkanaście dni zobaczę co wyjdzie. A po co chciałbyś jechać do Anglii, butelki są u mnie w Szkocji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Nowofalowy Pale Ale Słody 4.3kg Słód Pale Zacieranie 45 min w temperaturze ok 67C. Bardzo szybkie wysładzanie, gorącą wodą z kranu. Chmielenie 40g Perle 60 minut. 40g Summit po przechłodzeniu brzeczki. Drożdże Gęstwa Mansgrove Jack West Coast. Wyszło ponad 21L 11Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Leniwy się robisz.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Leniwy się robisz.. To nie z lenistwa tylko braku czasu... niestety. Ale udało mi się zamknąć w 4h wraz z myciem części sprzetu. Następnym razem zejdę do 3h. Utne 30 min za zacieraniu, 15-20min na wysładzaniu i reszta na chmieleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Leniwy się robisz.. To nie z lenistwa tylko braku czasu... niestety. Ale udało mi się zamknąć w 4h wraz z myciem części sprzetu. Następnym razem zejdę do 3h. Utne 30 min za zacieraniu, 15-20min na wysładzaniu i reszta na chmieleniu. Możesz zejść do 10 minut kupując piwo w sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Leniwy się robisz.. To nie z lenistwa tylko braku czasu... niestety. Ale udało mi się zamknąć w 4h wraz z myciem części sprzetu. Następnym razem zejdę do 3h. Utne 30 min za zacieraniu, 15-20min na wysładzaniu i reszta na chmieleniu. Możesz zejść do 10 minut kupując piwo w sklepie Nie kupuje piwa w sklepie. Wole isc do pubu, lepsze piwo w cenie sklepowego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profilone Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Cascadian Dark Ale. 9kg Pale Malt 500g crystal 60 500 Carafa III Zaciernie na lenia przez 90 minut. Dodalem ciemne slody na ostatnie 30 minut zacierania. Nie bylo potrzeby modyfikacji pH. chmiele 50g Summit na 1h gotowania 40g Chinook - dodane podczas chlodzenia 40g Amarillo - dodane podczas chlodzenia Gotowane na 2 razy Wyszlo mi 21L 15.5 Blg i 21L 16Blg. Zadane drozdzami Mansgrove Jack West Coast. Ja jeszcze podepne się pod CDA. W jakiej temperaturze zacierałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Cascadian Dark Ale. 9kg Pale Malt 500g crystal 60 500 Carafa III Zaciernie na lenia przez 90 minut. Dodalem ciemne slody na ostatnie 30 minut zacierania. Nie bylo potrzeby modyfikacji pH. chmiele 50g Summit na 1h gotowania 40g Chinook - dodane podczas chlodzenia 40g Amarillo - dodane podczas chlodzenia Gotowane na 2 razy Wyszlo mi 21L 15.5 Blg i 21L 16Blg. Zadane drozdzami Mansgrove Jack West Coast. Ja jeszcze podepne się pod CDA. W jakiej temperaturze zacierałeś? Standardowo 67C, Z tym ,że nie jestem pedantyczny jesli chodzi o dokładną temperaturę. Stopień w tą czy tamtą tak prawdę mówiąc nie ma wiele wpływu na piwo. Do tego właśnie zauważyłem, że nie uzupełniłem zapisków. Do tego chmieliłem piwo na zimno na cichej. Dodałem resztę chmieli czyli po 60g Chinook i 60g Amarillo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Ostatnie piwo zostało zabutelkowane z 100g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Wczoraj uwarzyłem podwójną warkę nowofalowego bittera. Modyfikacja wody 12g gips 8g Chlorek wapnia 6g Siarczan magnezu 3g Chlorek sodu. Zasyp 7kg słodu pale 200g słód crystal 200g słód brown 35g słód czekoladowy Zacieranie 70 minut w 67C. Wyszło 21L i 24L. Chmielenie 50g Perle 9%AK na całą godzinę gotowania. 50g Galaxy chmielenie w wirlpoolu. Jedna część zaszczepiona drożdżami Mangrove Jack's M10 Workhorse, Mangrove Jack's M07 British Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Uwarzylem podwoja warke golden ale. 9kg pale malt+perle+EKG zadane notty i MJ dark ale. cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 masz +1 za oneliner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 masz +1 za oneliner Minimalizm wymuszony brakiem czasu, niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Old AleSłody:5kg Słód Pale0,5kg słód monachijski300g słód crysta30g słód czekoladowyChmiele110g Fuggles 5.5%AKWoda jak pod mild ale.DrożdżeUS05 gęstwa.ZacieranieJednotemperaturowa infuzja 67°C przez 90 minutWysładzanie do 3°Blg.Otrzymałem sporo brzeczki (ponad 30L) coś w okolicach 15°Blg teraz będę gotował przynajmniej 2 godziny Zrobie pomiary i jeśli będzie trzeba dodam cukru by uzyskać odpowiednią gęstość.Chmielenie50g Fuggles na 2 godziny60g na ostatnie 5 minut gotowania.600g cukru białego na ostatnie 10 minut - by uzyskać odpowiednią gęstość początkową.Napowietrzyłem brzeczkę dość mocno.Dodałem 250ml gęstwy US05.Uzyskałem 23litry 19°Blg (1.080) Właśnie pije ostania butelkę tego piwa. Jedyne piwo, które utrzymało się tak długo w dobrej kondycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Moje pierwsze piwo od ponad 2 lat przerwy. Golden Ale ok 5kg Słodu Pale 25g chmielu Chinook 13%AA US05 + sole Zacieranie 66C przez ok 90 minut w wodzie w stosunku 3:1 Filtracja z wysładzaniem poszła troszkę zbyt szybko w sumie jakieś 35minut. Chmielenie 1h chmiel dodany w całości na goryczkę. Chłodzenie zajęło około 30 minut, zadane uwodnionymi drożdżami US05. Fermentacja zapowiada się troszkę ciepła - w temperaturze powyżej 20C. bart3q, Kombinator, Undeath i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Wydajnosc troszke slaba, ale biorac pod uwage ze slod ma kilka dobrych lat to nie ma co narzekac. W sumie wyszlo 21L 12 Blg. Fermentacja ruszyla bardzo szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Piwo po tygodniu fermentacji zostalo zabutelkowane z 100g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Szybka piłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Długa przerwa to szybka piłka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się