Marney Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam Moją pierwsza warką był coopers lager. Nie do końca jestem zadowolony z efektu, poniewaz do fermentacji uzyłem 1kg cukru co dało płytkie piwo o posmakach jabłkowych w kolejnych już nie mam zamiaru popełnic tego błedu. Posiadam kit - Better Brew IPA 2,1kg wyjdzie z tego 23l piwa. Mam pytanie co byście polecili użyć zamiast cukru myślałem nad -Ekstrakt słodowy WES jasny 1.2kg (płynny) -Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 1.2kg (plynny) -Ekstrakt słodowy w proszku Bruntal jasny 1kg Coś z tego będzie sie nadawało, czy może macie lepsze pomysły? Pare pytań: Woda, ktorą mam wydaje sie mocno chlorowana, czy należy ją przegotowac przed dodaniem? Czy piwo będzie odpowiednio nagazowane jeśli dodam ekstrakt słodowy w proszku zamiast glukozy do refermentacji? Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez Marney Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remos Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Dodaj 1kg suchego i 1kg glukozy będzie 15,5blg tak zrobiłem pierwsze piwo i było dość dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artudittu1989 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Ja bym postawił na jasny płynny 1,2 kg a do refermentacji po prostu zwykły cukier. Nie ma sensu wydawać pieniędzy na ekstrakt bo z cukrem będzie równie dobry efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marney Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Dzięki za pomoc. Już zdecydowałem. Użyje 1kg ekstaktu slodowego suchego + 0.5kg glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Woda, ktorą mam wydaje sie mocno chlorowana, czy należy ją przegotowac przed dodaniem? Jeśli woda jest mocno chlorowana, zainwestowałbym w najtańszą wodę mineralną (Biedronka, Tesco). Pozostałości chloru wpływają bardzo negatywnie na smak piwa dając chlorofenole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Czy piwo będzie odpowiednio nagazowane jeśli dodam ekstrakt słodowy w proszku zamiast glukozy do refermentacji? Z ekstraktem słodowym jest pewien problem, ponieważ nigdy do końca nie wiadomo ile zawiera cukrów fermentowalnych przez drożdże, zawartość waha się w granicach 70-80% w zależności od producenta. W przypadku stosowania glukozy wiadomo, że zostanie ona przerobiona w 100% przez drożdże. Marney 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Woda, ktorą mam wydaje sie mocno chlorowana, czy należy ją przegotowac przed dodaniem? Jeśli woda jest mocno chlorowana, zainwestowałbym w najtańszą wodę mineralną (Biedronka, Tesco). Pozostałości chloru wpływają bardzo negatywnie na smak piwa dając chlorofenole. Dokładnie, 20l najtańszej wody w butlach 5l to koszt ~7 do 8zł, więc pomijalnie mały nie ma co kombinować. Marney 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marney Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Kurcze troszke się zagapiłem, Zagotowałem 3l wody z kranu wymieszałem z kitem, 1kg esktraktu w proszku i 0,5kg glukozy dolałem do tego 4x 5l wody źrodlanej z biedronki. Aż wstyd sie przyznac ze nie wziałem pod uwage że kit ma około 2l, wiec wyszło 25l brzeczki (12blg), zamiast 23l. Będzie to piwo do wypicia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Będzie to piwo do wypicia? A dlaczego z tego powodu miałoby być nie do wypicia, będzie tylko bardziej rozcieńczone, ale pijalne Marney 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marney Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Być może źle się wyraziłem, chodziło mi raczej czy straci dużo na smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marney Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Dzisiaj minęło 10 dni od zadania drożdży do brzeczki początkowo było 12blg, obecnie 5blg. Od soboty rurka fermentacyjna nie pracuje. Temperatura w pomieszczeniu gdzie znajduje się fermentor wynosi na teraz 18C. W smaku nie wyczuwam kwasu czy apteki. Czy czekać jeszcze kilka dni w nadziei aż wskaźnik blg spadnie do 2, czy butelkować dziś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Wskaźnikiem (w miarę dokładnym) końca fermentacji jest brak spadku gęstości w przeciągu 2 dni. I tego należy się trzymać zwłaszcza gdy drożdże słabo odfermentowują. Czekaj więc i mierz gęstość co 2 dni. Marney 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marney Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Po 3 dniach ponownie zmierzyłem blg, jednak nie spadło i nadal wynosi 5 stopni. Czy to prawdopodobne że ekstrakt słodowy suchy, którego dodałem posiada cukry nierefermentowalne? Czy mogę już butelkować? Ile dodać cukru do refermentacji? Po raz pierwszy otworzyłem pojemnik, tak wygląda brzeczka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 możesz skorzystać z tego kalkulatora tylko zamiast przecinka wpisuj kropkę http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10539609#tag Marney 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Odfermentowanie z 12 Blg do 5 Blg to dość płytko, ale skoro od 3 dni Blg się nie zmienia tzn, że fermentacja się zakończyła. To że piwo tak płytko odfermentowało zależy od użytych drożdży i zawartości cukrów nierefermentowalnych, ktróre zapewne są obecne w ekstrakcie słodowym. Jeśli Blg rzeczywiscie się nie zmienia i nie chcesz robić cichej fermentacji to ja bym już butelkował. Co do użycia cukru do refermentacji to tak jak pisał Dr2 możesz spokojnie skorzystać z dostępnych kalkulatorów, wpisujesz styl piwa jaki uwarzyłeś, podajesz stopień nagazowania z zakresu, który sugeruje program, temperaturę butelkowania, surowiec do refermentacji, wciskasz calculate i program Ci wszystko wyliczy. Pytanie jest jeszcze takie w jaki sposób chcesz dodać surowca do refermentacji, czy bezpośrednio łyżeczką do każdej butelki, czy w postaci syropu, zdecydowanie polecam ten drugi Marney 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marney Opublikowano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Skończyłem butelkowanie. Typuję że drożdże nie podołały, dlatego że na dnie fermentatora została cienka warstwa gęstwy. Na 0,5l dodawałem 2g glukozy. Po wsypaniu glukozy do butelki z zielonym piwem, zaczęło się ono szybko pienić, więc musiałem wziąć do pomocy drugą osobę, żeby zapobiec wykipieniu piany z flaszki. Teraz pozostaje mi uzbroić się w cierpliwość, mam nadziję że nie wyjdą granaty, albo piwo bardzo nisko nasycone. Dzięki za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpx80 Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Po 3 dniach ponownie zmierzyłem blg, jednak nie spadło i nadal wynosi 5 stopni. Czy to prawdopodobne że ekstrakt słodowy suchy, którego dodałem posiada cukry nierefermentowalne? Uwarzyłem 3 warki z puszek coopersa (zaczynam zacierać) i tylko pierwszą robiłem na cukrze a dwie kolejne na słodach płynnych coopersa. Brzeczka z cukrem odfermentowała mi do 1 blg a dwie pozostałe do 3 blg. Drożdże były takie same więc wydaje mi się że też od surowca do fermentacji zależy stopień odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 wydaje mi się że też od surowca do fermentacji zależy stopień odfermentowania na pewno . Zaważ, że 1 odfermentowała najbardziej (bo tam był cukier), a w następnych gdy dałeś ekstrakt to odfermentowanie było mniejsze. W ekstraktach część cukrów jest niefermentowalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Typuję że drożdże nie podołały, dlatego że na dnie fermentatora została cienka warstwa gęstwy Co znaczy według Ciebie, że drożdże nie podołały , to że zgromadziły się na dnie fermentora to bardzo dobrze, tzn. że zakończyły pracę i udały się na zasłużony spoczynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się