Zwykły Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 Pewnie zostanę zaraz zjechany za barbarzyństwo i działanie "niezgodnie ze sztuką", no ale Wiadomo, że piwo smakuje najlepiej w towarzystwie znajomych i już przy kilku osobach butelki nie są najwygodniejszym rozwiązaniem (a po jednej na głowie się nie kończy). Wpadłem na pomysł, żeby część piwa z warki zamiast do butelek rozlać do weków, takich z uszczelką, hermetycznych, o pojemności około 1,5-2 litrów. Nie powinno chyba być przeciwwskazań technicznych (oczywiście ilość cukru dostosuję)? Bo zwykłe słoiki chyba nie za bardzo się nadają, nie są dość hermetycznie zamykane. Czy może się mylę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasanga Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 Jak już to nie lepiej w butelki pet np. 1,5l po mineralce lub większe chyba 2,5l. po coli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwykły Posted August 16, 2013 Author Share Posted August 16, 2013 (edited) A z wekami/słoikami co jest nie tak? Po prostu zastanawia mnie, że nigdzie na ten temat informacji nie znalazłem i dlatego wolę się zapytać. A wydają się zwyczajnie dość wygodne. PET podobno lekko może zepsuć smak piwa. Edited August 16, 2013 by Zwykły Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 No nie powinno być z nimi problemu o ile są szczelne. Trzeba je tylko trzymać w zaciemnionym miejscu żeby skunksa od słońca nie dostało piwo. Ja osobiście wolałbym już lać w pety , chociaż do tej pory butelki wystarczały. Plastikowe butelki po dłuższym czasie mogą powodować utlenienie piwa , ale to musiałbyś trzymać miesiącami. Ja co prawda nie bardzo wyobrażam sobie nalewanie piwa ze słoików Pomimo wygody Pomyśl o zbudowaniu własnego kranu i laniu z kegów , tylko że to już większy koszt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwykły Posted August 16, 2013 Author Share Posted August 16, 2013 O kegach też już pomyślałem, bardzo wygodne się wydają. Pewnie jakoś przy kolejnej albo jeszcze następnej warce zainwestuję. A na razie chyba część rozleję w butelki różnego typu a część w weki (owinę je potem gazetą, do kartonu i do szafy, powinno starczyć) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 Wystarczy że będą w zaciemnionym miejscu , nie trzeba niczym dodatkowo owijać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasanga Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 Łatwiej lać z peta moim zdaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wilk Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 możesz jeszcze pomyśleć o czymś takim: http://allegro.pl/butelka-2l-kolor-zielony-3szt-zamkniecie-palak-i3469385179.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 A jakie cisnienie wytrzymają weki lub takie butelki jak kolega wrzucił powyżej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
piwosz Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 Jeżeli w PETy to najlepsze te od wody gazowanej ( najmocniejsza butelka ). Ja 0,5l piwa zamknąłem w jeden słoik, ok 4g cukru tam poszło. Nie rozerwało :-P Więc jak nie przekopiesz z cukrem to przeciwwskazań nie widzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 Wydaje mi się, że wek nie wytrzyma ciśnienia. Trochę strach, może najpierw sprawdź tylko jeden. Szkoda by było gdyby cała warka wyleciała w powietrze :\ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwykły Posted August 16, 2013 Author Share Posted August 16, 2013 I tak trochę mniej cukru zamierzam dać niż każą (w butelki też) bo lubię mniej nagazowane ogólnie, nie wypucza tak po nim. Więc chyba przez samo to jest trochę bezpieczniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 Moim zdaniem zwykłe słoiki z zakrętkami się nie nadają do rozlewu piwa. Uszczelka w zakrętce jest tak pomyślana by nadciśnienie podczas gotowania (kompotów itp.) wypuszczać na zewnątrz słoika. I trzymać szczelnie podciśnienie po gotowaniu jak przetwory się ochładzają i zmniejszają swoją objętość. Dekielek aż wciąga lekko do środka. Z piwem jest odwrotnie potrzebujesz opakowania ciśnieniowego. Warszawa słynie ze słoików Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwykły Posted August 16, 2013 Author Share Posted August 16, 2013 Myślałem najbardziej o takich wekach z uszczelką i pałąkiem metalowym, hermetycznych. Coś jak to: http://allegro.pl/sloiki-sloik-weck-hermetyczne-zamkniecie-2-l-nowe-i3456328355.html Eee, ja tam od urodzenia Warszawiak A słoik przydatne narzędzie tak czy siak Link to comment Share on other sites More sharing options...
wilk Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 Myślałem najbardziej o takich wekach z uszczelką i pałąkiem metalowym, hermetycznych. Coś jak to: http://allegro.pl/sl...3456328355.html Eee, ja tam od urodzenia Warszawiak A słoik przydatne narzędzie tak czy siak te butelki co podrzuciłem wcześniej są dużo tańsze, zielone (zawsze lepiej niż biały słoik), takiej samej pojemności no a ciśnienie normalnego piwa raczej wytrzymają (sprzedawca pisze że do piwa również) - chyba, że granaty zrobisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwykły Posted August 16, 2013 Author Share Posted August 16, 2013 (edited) Butelki, te co pokazałeś, zamówiłem. A weki miałem już wcześniej to też sprobuję je wykorzystać, na zaś odizoluję je od reszty żeby nie pouszkadzały butelek eksplodując Mam 2x2L, tyle ryzykuję. Edit: weki naprawdę z grubego szkła. Edited August 16, 2013 by Zwykły Link to comment Share on other sites More sharing options...
malymiki Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 Kiedyś wlewałem podpiwek do zwykłych słoików. Skończyło się na sprzątaniu piwnicy z masy szkła, a wynoszenia ocalałych wyglądało trochę jak praca sapera "rąbnie, czy nie rąbnie?". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 Grubość szkła to nie wszystko! Ważny jest kształt pojemnika. Zwróć uwagę np. na wklęsłe dno butelek do piwa, cydru czy win musująych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 Weki beda malo praktyczne i nie wiafomo czy wytrzymaja cisnienie. Ja uzywam 1L butelki z Ikea na lekkie piwa. Sprawdzaja sie bardzo dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now