Peres Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam. Ostatnio warząc Koelscha dodałem do niego drożdży suchych Danstar Nottingham. Po fermentacji burzliwej zebrałem gęstwę do słoika i wsadziłem go do lodówki. Drożdże w fermentorze były dosyć mocno zbite i dolałem około 200 ml wody przegotowanej i ostudzonej i całość po prostu zlałem do słoja. Gęstwę zebrałem w niedzielę. Chciałbym jutro warzyć także Koelscha i teraz mam pytanie - nie przemywałem tych drożdży, jest w słoju trochę brzeczki i teraz jak zrobić by na pewno były jutro obudzone i gotowe do zadania? Wystarczy że jutro dodam gęstwę do brzeczki czy muszę coś zrobić jeszcze dodatkowego? Nigdy wcześniej nie używałem gęstwy i stąd moje pytanie. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 16 Sierpnia 2013 przez Peres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 (edytowane) Czytanie Wiki nie boli ;-) http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_użycie_gęstwy_drożdżowej Poprawiłem link. Edytowane 16 Sierpnia 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Owszem nie boli, ale spójrz na pytanie i dopiero odpowiadaj rzucając wiki nie pytam jak sie zadaje gęstwę, tylko czy muszę ją budzić jakoś skoro stoi w niej brzeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Czytałem ;-) Ale powiedz proszę czego nie znalazłeś w artykule z Wiki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 (edytowane) Tego czy muszę je zalewać świeżą brzeczką by je pobudzić, czy wystarczy tylko jak wyleję ze słoja tę brzeczkę która teraz się tam znajduje i naładuje łyżką odpowiednią ilość do nowej brzeczki Edytowane 16 Sierpnia 2013 przez Peres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Wylej to co jest w słoiku "rzadkie", a to co pod spodem to powinna być w miarę czysta gęstwa. Syfy powinny zebrać się na dnie i są ciemniejsze. Możesz zadać zdezynfekowaną łyżką. Ilość wylicz sobie tutaj. "Repitching from slurry" to gęstwa, wpisz datę kiedy pobierałeś i gęstość i litraż brzeczki, tyko zmień jednostki na "metric". Peres 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Albo zrób sobie z niej starter- pobierz szeroką strzykawką (strzykawki 100 i 200ml mają już szerokie "dzióbki", ewentualnie pipeta z obciętym tipem) kilkanaście ml i zadaj do świeżej brzeczki na mieszadle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 mrblaha ile czasu taki starter musi się mieszać na mieszadle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Ok,dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Tego czy muszę je zalewać świeżą brzeczką by je pobudzić, czy wystarczy tylko jak wyleję ze słoja tę brzeczkę która teraz się tam znajduje i naładuje łyżką odpowiednią ilość do nowej brzeczki A oto odpowiedź zawarta w cytowanym artykule: "Jeszcze przed zadaniem warto wstępnie obudzić drożdże – dolewamy do nich ok. pół litra świezej brzeczki, pobranej z kotła na początku gotowania, dodatkowo przegotowanej, i wystudzonej pod przykryciem. Drożdże należy budzić brzeczką w temperaturze zblizonej do docelowej temperatury piwa +/- 5°C , czyli w praktyce drożdże lagerowe budzimy trzymając słoik w lodówce. Warto do tego użyć dużego naczynia (1.5-2L), drożdże potrafią się bardzo pienić. Niektóre drożdże zaczynają aktywność już po pół godziny, niektórym potrzeba kilka godzin – dla drożdzy lagerowych można budzenie zacząć w przeddzień warzenia." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 (edytowane) A gdzie jest zawarta w tym artykule informacja na temat tego czy wlewać świeżą brzeczkę skoro mam już tam trochę brzeczki z poprzedniej fermentacji ? Poza tym, uzyskałem już odpowiedź na moje pytanie, więc nie potrzeba podbijania bez sensu tematu Edytowane 16 Sierpnia 2013 przez Peres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Gdybyś na prawdę przeczytał ten artykuł to byś wiedział... Jedno zdanie wcześniej: "Przed zadaniem zlewamy ze słoika możliwie dużo płynu znad drożdży. Jeżeli drożdże nie były przemywane, należy łyżką zebrać możliwie dużo czystych, jasnych drożdży z wierzchu, zostawiając ciemny osad na dnie (czasem zupełnie na wierzchu jest jeszcze jedna, ciemna warstwa śmieci i martwych drożdzy, należy ją usunąć; zdrowe drożdże zawsze mają jasny kolor i kremową konsystencję)." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 (edytowane) W jednym poście zawarł byś odpowiedź na pytanie kolegi , nie tracąc czasu na przerzucanie się tym co jest w wiki a czego nie ma . Gęstwę wyjmij z lodówki na godzinę dwie przed warzeniem. Jest świeża więc nie potrzeba do niej robić startera , ale oczywiście nie zaszkodzi dodanie do niej nowej porcji brzeczki. Tylko pamiętaj o sterylności całego procesu ( brzeczka wygotowana , słoik do startera zdezynfekowany i wszystkie narzędzia także ) i o tym żeby całość była w mniej więcej jednej temperaturze ( gęstwa , świeża brzeczka , i całość brzeczki do zaszczepienia ). Edytowane 16 Sierpnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 A gdzie jest zawarta w tym artykule informacja na temat tego czy wlewać świeżą brzeczkę skoro mam już tam trochę brzeczki z poprzedniej fermentacji ? Poza tym, uzyskałem już odpowiedź na moje pytanie, więc nie potrzeba podbijania bez sensu tematu To co jest nad gęstwą to już nie jest brzeczka, a przefermentowana brzeczka czyli młode piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 mrblaha ile czasu taki starter musi się mieszać na mieszadle Zależy oczywiście od objętości startera. Zwykle wystarcza wstawić go dzień wcześniej. Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się