suthum Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 jednak duży gar potrzebuje porządnego palnika - mój łapie dwa palniki - muszę pomyśleć i taborecie gazowym na przyszłość .... to bardzo skróci czas warzenia ... Tak jak pisałem wcześniej - jeśli nie masz bana na kuchnię w domu, to gar 50l zakrywa w całości 4 palniki na kuchence 50 i prawie w całości na kuchence 60. Ja mam 60 i gar 50l się grzeje w tempie ekspresowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Ja mam 30l, grzeję na dwóch palnikach i do wrzenia wrzucam jeszcze elektryczną grzałkę 1,5 kW. Szybko działa. Amadeuss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 ten patent z grzałką jest ciekawy. dzięki! samo warzenie jakoś idzie, do 78°C palniki dają sobie radę spokojnie. Ale już zagotowanie brzeczki to jakaś masakra jest. Ale faktycznie teraz pomyślę o grzałce. Dzięki wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alban Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 A ja myślę, że ekstrakty (a szczególnie brewkity) są najlepszym rozwiązaniem dla początkujących. Sam bałem się zaczynać od zacierania i pierwsze kilka nastawów (bo przecież nie są to warki ) zrobiłem z puszek. Po pierwsze dlatego, że brewkit był w zestawie startowym a po drugie, żeby sprawdzić czy mi się w ogóle ta zabawa spodoba. Dopiero jak jesteś pewien, że chcesz kontynuować, wtedy dokupujesz inne, potrzebne do zacierania ale nie przy puszcze, sprzęty. Poza tym na niechmielonych ekstraktach można sobie poeksperymentować, spróbować stworzyć jakiś własny przepis - użyć nieznanego Ci wcześniej chmielu, doprawić jakimiś dodatkami, nie poświęcając na warzenie tak wiele czasu. Jeśli oczywiście wysoka cena ekstraktów Ci nie przeszkadza. Niemniej jednak najlepsze jest warzenie z zacieraniem, nie tylko dlatego, że tańsze ale jak dla mnie przede wszystkim dlatego, że robisz wszystko sam, bez półśrodków Jednak w używaniu ekstraktów nie ma niczego złego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3991 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Ja z kolei w pełni popieram rozpoczęcie przygody z piwowarstwem od zacierania. Akurat tak mi się trafiło, że posiadałem odpowiednio duże garnki. Już pierwszą warke zacierałem z dwoma przerwami temperaturowymi i piwo wyszło nadzwyczaj pijalne, i po prostu smaczne. Wielkim udogodnieniem jest stosowanie oplotu zamiast fałszywego dna. Słody za niewielką opłatą ześrutuje sklep. I do tego radość z tworzenia, oraz wszelaka dowolność w recepturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
małe piwo Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 nie zacząłem od ekstraktów i chyba do nich się nie cofnę . Natomiast co jest dodatkowym plusem jak jeszcze się samemu śrutuje to zapach, który roznosi się w mieszkaniu. Zaraz po gotowaniu najlepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Ja również zaczynałem od zacierania. Ostatnio zrobiłem 1 piwko z ekstraktów i muszę powiedzieć, że zabawy w tym żadnej. To jak robienie zupki chińskiej. Zacieranie tylko podczas czytania jest straszne, jak już się zacznie, to z górki leci. Ja miałem masakrę, bo nie miałem odpowiednich garnków i leciałem na 4 różnych małych - 5, 6, 7, 12l. Teraz mam 50l i czuję się jak pan :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się