Mat7 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Witam! W poniedziałek o godz. 22 zadałem drożdżami swoją drugą warkę.Są to drożdże z brewkit'u Brewmaker Bitter. W czasie wlewania drożdży temp. brzeczki wynosiła 25°C. Fermentator stoi w styropianowym domku w którym staram się utrzymać temperaturę 16-18°C. Wczoraj rano piana miała jakieś 4cm, a dzisiaj spadła o ponad połowę (rozumiem, że gdy całą opadnie to fermentacja burzliwa się zakończy), a więc rozumiem, że jak na taką temperaturę idzie ona zbyt szybko. Czy z tym piwem jest wszystko w porządku, czy mogła wdać się jakaś infekcja? (zdjęcie robione telefonem, więc jakość niestety słaba) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 ładnie fermentuje jak całkiem opadnie to możesz przelać na cichą i pochmielić na źimno Mat7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 ładnie fermentuje jak całkiem opadnie to możesz przelać na cichą i pochmielić na źimno zgodzę sie tylko z tym, że fermentuje... Fermentacja burzliwa kończy sie gdy np. mierząc blg w przeciągu kilku dni się niezmienia. Moim zdaniem piwko musi poleżeć. Daj 14 dni burzliwej i 14 cichej. Nie patrz na pianę i rurkę Mat7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mat7 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) A czy będą jakieś efekty uboczne jeśli zbyt wcześnie piwo pójdzie na cichą?x Niestety raczej sam będę musiał wyczuć koniec fermentacji, ponieważ ballingometr, który zakupiłem był ukruszony, a nie wiem, czy w tym tygodniu będę miał nowy. Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez Mat7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Jak dla mnie nie. Czytając forum sporo razy przewija się słowo: "cierpliwości" i nie jest bez powodu. Niech piwko stoi a na pewno będzie dobrze Mat7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zbyt wczesne przelanie na cichą grozi niedofermentowaniem. Mat7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zbyt wczesne przelanie na cichą grozi niedofermentowaniem. To mnie zabiłeś. Z jakiego powodu? Za mało drożdży? Mat7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) Z powodu zbyt dużej liczby cukrów fermentowalnych w zielonym piwie. Po dodaniu surowca do refermentacji zwiększy sie liczba cukrów a dzięki drożdżom które chętnie zjedzą cukier piwo będzie wychodzi z butelki dosłownie i w przenośni. Generalnie - będą granaty i rozerwane butelki. Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez Lusterko87 Mat7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Z powodu zbyt dużej liczby cukrów fermentowalnych w zielonym piwie. Po dodaniu surowca do refermentacji zwiększy sie liczba cukrów a dzięki drożdżom które chętnie zjedzą cukier piwo będzie wychodzi z butelki dosłownie i w przenośni. Generalnie - będą granaty i rozerwane butelki. Ale kto tu mówi o dodawaniu surowca do referemntacji? Na cichej to się raczej tego nie robi Mat7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Na cichej Ja też odnosiłem wrażenie, że mówimy o przelaniu na cichą... Mat7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 A to przepraszam bo ja w domyśle myślałem o butelkowaniu Mat7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mat7 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Fermentacja trwa już czwarty dzień, piana opadła, jedynie małe skupiska drożdży pozostały na powierzchni. Nalałem wody do rurki i nic nie pracowało, więc wyjąłem ją i lekko uchyliłem pokrywę, aby gaz miał swobodniejsze ujście (przy szczelnej było widać po kilkudziesięciu minutach, że coś tam pracuje). Ale dylemat mam trochę inny. Upały przeszły i temperatura w domku spadła do 15-16°C. Czy będzie się coś działo z drożdżami, jeśli spadnie jeszcze niżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Czy będzie się coś działo z drożdżami, jeśli spadnie jeszcze niżej? Pójdą spać Jeśli masz możliwość staraj się utrzymać temperaturę w granicach 18-20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3991 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Mnie w kwietniu zaskoczyły wyjątkowo niskie temperatury, i US-05 pracowały na burzliwej oraz na cichej w temperaturze otoczenia 13 st i fermentacja przebiegła prawidłowo, myśle że 15 st to bezpieczne minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 US-05 pracowały na burzliwej oraz na cichej w temperaturze otoczenia 13 st i fermentacja przebiegła prawidłowo, myśle że 15 st to bezpieczne minimum. Pracować będą, tylko dużo wolniej, poza tym im wyższa temperatura fermentacji tym więcej estrów, które wnoszą dodatkową wartość w piwach górnej fermentacji, ale to też wszystko zależy od stylu piwa i użytych drożdży, akurat w przypadku US-05 to nie jest takie istotne, bo one dają dość czysty profil. Dla mnie osobiście temperatura 15°C to troszkę za nisko jak na piwo górnej fermentacji. Na cichej to już inna bajka, ponieważ jej głównym zadaniem nie jest już odfermetowanie, a bardziej klarowanie piwa, czemu sprzyja obniżenie temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mat7 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Piwo ładnie pracuje i za niedługo będzie czas przelania na cichą. Zostało mi do tego celu jeszcze ~15g chmielu citra, który zamierzam wrzucić do chmielenia na zimno. Bawić się w jakieś woreczki i obciążanie, czy po prostu wrzucić granulat do fermentora? Cichą zamierzam przeprowadzić w fermentatorze z kranikiem i polecono mi założyć na niego gazę, coby zatrzymały się osady i tu też mam wątpliwości, czy to na pewno wystarczy, czy trzeba zakupić specjalny reduktor osadów do kompletu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) zostaw na cichą w tym fermentatorze w którym przeprowadzasz burzliwą. Co do chmielenia na zimno to możesz np: (jeśli posiadasz) założyć siateczkę muślinową na na takie sitko do gotowania kluch na parze. Wygotować to wszystko przez 10 do 15 min, odlać wodę, nasypać do środka chmielu i ostrożnie włożyć zawiązane do fermentatora i zatrzasnąć pokrywę na stałe. Unikniesz wtedy rozproszenia się chmielu po piwku przed butelkowaniem. Przynajmniej ja tak robię. http://www.ceneo.pl/17180832 przykład sitka Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Wrzuć granulat bezpośrednio do piwa, po cichej przelej przez pończochę, wszystkie śmieci ładnie Ci się odfiltrują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zostało mi do tego celu jeszcze ~15g chmielu citra, który zamierzam wrzucić do chmielenia na zimno. Wrzuć go na trzy dni przed końcem cichej fermentacji, wtedy uzyskasz najlepszy efekt Zrób tak jak pisał Usiu, granulat bezpośrednio do fermentora, później zdekantuj przez wyparzoną pończochę, to sprawdzony i skuteczny sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mat7 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Jeszcze jedno pytanie dotyczące cichej - mianowicie w jakiej temperaturze ją prowadzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Jeszcze jedno pytanie dotyczące cichej - mianowicie w jakiej temperaturze ją prowadzić? 16-17°C będzie OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się