leszcz007 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zastanawiam się nad zamówieniem chmielu w Żetcu, tylko trafiła mi się pewna zagwozdka, a mianowicie mam takie pytanie. Czym różnią się (bądź mogą się różnić) dwa rodzaje granulatu T90 1- zwykły 2- do chmielenia na zimno różnica w cenie jest prawie 1/3, zastanawiam się czy taki granulat jest jakoś inaczej produkowany, ma jakieś "magiczne" właściwości? Ciekawe, czy ten "na zimno" nada się do zwykłego chmielenia, oraz który granulat sprzedają nasze sklepy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 ten do chmielenia na zimno jest bardziej aromatyczny i mniej goryczkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 wiesz czy strzelasz? nigdzie wcześniej nie widziałem takiego rozgraniczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 strzelam na podstawie doświadczeń - strona 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 ale tak na logikę byłoby to bardziej prawdziwe.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 ale z tego wynika, że piwa chmielone na zimno miały w odczuciu więcej IBU, co z resztą by się zgadzało, także skąd te wnioski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 ale różnica niewielka - chmielenie na zimno też dodaje odrobinę goryczki... ale jak pisałem - strzelam, więc najlepiej zadać pytanie producentowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 chyba trzeba będzie tak zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 może ten do normalnego jest gorsze siano,a ten na zimno z tylko z całych szyszek albo na odwrót tak że by było po zimnej łatwiej chmieliny oddzielić to chyba na zimno całe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 zamówiłeś w końcu? a jeśli tak ile kosztuje wysyłka? bo po angielsku na stronie shipping jest lorem ipsum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 nie dostałem żadnej informacji od Czechów także olałem zamówienie może jeszcze się zdecyduję, ale chwilowo mam zapas chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 A czy one nie różnią się zawartością szyszki w granulacie? T45, T90, T100... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 nie, w czeskiej wersji wszędzie jest napisane że to granulat t90 - z tego co wiem to oni produkują tylko t90 oraz ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 A czy one nie różnią się zawartością szyszki w granulacie? T45, T90, T100... To chyba oznacza zawartość szyszki w granulacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 chyba oznacza zawartość szyszki w granulacie nie, to oznacza ile kg granulatu uzyskano ze 100kg szyszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 A co się dzieje z pozostałymi kg szyszki, które nie zostały przerobione na granulat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) Chodzi o to, że w samej szyszce ważne są jedynie listki okrywające wraz z "gniazdami" lupuliny. Reszta to praktycznie źródło garbników (oczywiście garbniki też się przydają ) etc i niepotrebna dod. waga. Także, gdy oddzielisz listki i tylko z nich wytworzysz granulat to automatycznie zmniejszy ci się ilość granulatu patrz 45 ze 100. A reszta pewnie idzie na kompost Edytowane 6 Listopada 2013 przez Kilus bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi