darnok267 Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) Witam zabieram się za Witbiera tyle tylko, że z ekstraktów słodowych pszennych. Kupiłem płatki pszenne i owsiane do kleikowania aby dodać do brzeczki. I tu problem bo zacierając od początku jak to większość z Was robi, enzymy rozbijają skrobię na cukry proste i tak dalej - a tu zonk. Pewnie musiałbym do kleikowanych płatków dodać enzymy gorzelniane alfa amylazę i gluko amylazę - pytanie czy wato. Na moją warkę to będzie ok. 0,2kg p. owsianych i 0,2 kg p. pszennych czy może zostawić tylko do lepszego zagęszczenia i dodać po skleikowaniu ten krochmal ? i już. Czy piwo będzie za mocno mętne.? Pozdrawiam Konrad Edytowane 15 Marca 2017 przez darnok267 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Witam zabieram się za Witbiera tyle tylko, że z ekstraktów słodowych pszennych. Kupiłem płatki pszenne i owsiane do kleikowania aby dodać do brzeczki. I tu problem bo zacierając od początku jak to większość z Was robi, enzymy rozbijają skrobię na cukry proste i tak dalej - a tu zonk. Pewnie musiałbym do kleikowanych płatków dodać enzymy gorzelniane alfa amylazę i gluko amylazę - pytanie czy wato. Na moją warkę to będzie ok. 0,2kg p. owsianych i 0,2 kg p. pszennych czy może zostawić tylko do lepszego zagęszczenia i dodać po skleikowaniu ten krochmal ? i już. Czy piwo będzie za mocno mętne.? Pozdrawiam Konrad kup 0,5kg jakiegoś słodu bazowego i to zatrzyj po prostu darnok267 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Mam pytanie czy płatki pszenne nie błyskawiczne można zacierać bezpośrednio w zacierze bez kleikowania ? Bo przecież pszenica ma temperaturę kleikowania 58-64°C więc jeżeli będę zacierał w 64-65°C to teoretycznie mogę kleikować w zacierze przez 60 minut. Dodam, że dodatek płatków pszennych to tylko 35 % zasypu a reszta to pilzneński. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Można kleikowac w zacierze ale ja bym wydłużył takie zacieranie do 90min. 35% płatków to dość duży udział w zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ttrener Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zrobiłem dzisiaj kleikowanie płatków pszenicznych i owsianych. I masakra. Doprowadziłem do zagotowania ,30 minut pykało i odstawiłem. W sumie dodałem po godzinie do zacieru (razem z tą wodą) przed przerwą maltozową. Warzę w Cobrze i pompka stanęła. Nic nie pomogło, w ogóle nie mogłem wyfiltrować i skończyłem w kotle. Zlałem takie męty do fermentatora i zobaczymy. Może trzeba było kleikować w temperaturach odpowiednich dla danych płatków? Nie wiem. Być może za mocno też ześrutowałem pszenicę. To moja trzecie pszeniczne i po raz pierwszy taki numer. . Skład: pszeniczny 3,5kg, pilzneński 2,5, owsiane 0,25 i pszeniczne 0,5 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się