domin-w Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam, Poniżej mój pomysł na piwo imbirowe: 1,7 kg - ekstrakt niechmielony jasny 25 g - świeżo startego imbiru 4 skórki z cytryny - świeżo starte 10 g - suszone skórki słodkiej pomarańczy 15 g - Cascade 7,2 % 10 g - Amarillo 8,9 % 10 g - mchu irlandzkiwego Drożdże standardowe z Coopersa 12 L wody + Ekstrakt - gotowanie 60 minut Chmielenie: Amarillo - 60 min Cascade - 15 min Dodatki: imbir - 15 min skórki z cytryny - 15 min skórki słodkiej pomarańczy - 15 min mech (herbata) - 15 min Chcę otrzymać około 11L o Blg = 10 Robione z resztek. Chcę się pozbyć wszystkiego co mam i zacząć zacierać. Cel: piwo dla żony Co o tym myślicie ? sorry za błąd w tytule Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Wydaję się ok. Imbir będzie dominujący ale chyba o to chodzi i przy takim chmieleniu (+ostrość imbiru) i niskim blg balans będzie dość mocno w stronę goryczki, mnie to nie przeszkadza, ale nie wiem jakie Twoja żona lubi. Może zmniejszył bym gotowanie przypraw do 5-10min. Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Właśnie chciałbym mieć goryczkę raczej średnią do słabej. W takim razie imbir dam na ostatnie 10 min. Zastanawiałem się nad zmniejszeniem Amarillo do 5 g. Ale nie wiem czy taka ilość będzie w ogóle wyczuwalna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Tydzień temu warzyłem imbirowe. Dzisiaj wieczorem planuję zrobić test i pomiar Blg, więc będę mógł powiedzieć coś więcej. Ale z tego co się zorientowałem, bardzo ważne jest to, czy obierzesz imbir czy nie. Jeśli tak, to daj go trochę więcej. Ja dałem 30g obranego na 5 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Właśnie chciałbym mieć goryczkę raczej średnią do słabej. Zastanawiałem się nad zmniejszeniem Amarillo do 5 g. Ale nie wiem czy taka ilość będzie w ogóle wyczuwalna ? Ja bym zmniejszył, Cascade też swoje da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Ja dałem 30g obranego na 5 litrów Czytałem, że 70 g obranego na 23 L - to już był silnie dominujący imbir. Poczekam jeszcze na wpisy. Boją się takiej ilość a chciałbym aby piwo było dobre za jakieś 2 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Z mojego doświadczenia przy 30g/10l imbir jest dominujący ale nie przykrywający reszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Warzyłem kiedyś imbirowe i dałem 100 g imbir, ale ważony był przed obraniem, więc pewnie z połowa wagi została w skórce i imbirowość była w sam raz. Dodam, że warka była 20 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Właśnie robiłem pomiary mojego Rudego . Imbir czuć wyraźnie ale nie jest przytłaczający. Została też lekka ostrość, ale nie przykryła goryczki, więc nie jest źle. Dzisiaj przeleję na cichą. Następne pomiary - za tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Imbirowe i 15 Blg początkowe ? co o tym myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Ja dawałem 150 g (obrany i pokrojony drobno) na 28 L warkę. 15 min przed końcem gotowania. I było OK. Tak na mój smak to imbir bardziej wnosi ostry, przyprawowy, pikantny smak, a nie goryczkę. Takie piwo dość dobrze smakuje lekko słodkie, dodatek ksylitolu by pomógł. Chmielu chyba za dużo, bo skórki są dość gorzkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Poszło na cichą. Niestety temperatura podczas fermentacji spadała z 24oC na 21oC co według mnie dało efekt dużej ilości trupów i niskiego od fermentowania do 4oBlg po 10 dniach. Imbir dominujący, nienachalny Plan: cicha 10 dni i butelkowanie. Słody już zamówione więc potrzebuję wolny sprzęt na Angielskie Pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Było tak: Warka #4 – Корневая Распутина 11,5oBlg – 10l (Piwo Imbirowe) Składniki: Ekstrakt niechmielony jasny - 1,7 kg Chmiel Cascade 2012 (USA) 7,2 % A-A – 15 g Chmiel Amarillo 2012 (USA) 7,2 % A-A – 6 g Suszone skórka słodkiej pomarańczy – 10 g Starta świeża skórka cytryny – 46 g (3 cytryny) Starty świeży, obrany imbir – 35 g Drożdże: Coopers Brewing Yeast - 7 g Gotowanie: 11l wody gorącej + 1,1l ekstraktu = 12,2l 6 g - Amarillo – 60 minut 16 g – Cascade – 10 minut 10 g – Skórki pomarańczy – 15 minut 46 g – Skórki cytryny – 10 minut 35 g – Imbiru – 10 min Po gotowaniu 8l o zawartości 14oBlg Chłodzenie na balkonie Dodane 2l zimnej wody co dało 10l o zawartości 11,5oBlg Warzone: 30/08/2013 Fermentacja burzliwa: 10 dni – 9l - 4oBlg – 22oC Fermentacja cicha: ……. dni – ………oBlg Butelkowane: ………/09/2013 Refermentacja: roztwór …….. g cukru na litr wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 @domin-w uzupełnisz luki? ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Zerknąłem w swoje zapiski - robiłem ostatnio spicy belgian ale z imbirem. I teraz tak: ja dałem aż 60 g startego imbiru, co prawda na 10'. Ale nie dawałem praktycznie w ogóle aromatycznego chmielu, Ty dodałeś cascade. Wg mnie ten imbir będzie bardzo czuć na początku, ale potem, w miarę układania się piwa będzie zanikał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się