romanoff Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 W ostatnio popełnionym piwie - http://www.piwo.org/topic/7322-richterstrasse-brauerei/page__st__40?do=findComment&comment=216107 mam bardzo znikomy aromat i smak chmielowy. Robiłem podobne piwo jakiś czas temu - http://www.piwo.org/topic/7322-richterstrasse-brauerei/?do=findComment&comment=166363, o trochę większym IBU, ale o mniejszej ilości chmieli na smak i aromat (chmiele na smak i aromat takie same) i było nieporównywalnie bardziej nachmielone. Zmianie uległy: Zacieranie - to było zacierane bardziej na słodko IBU - teraz jest mniejsze, ale w sumie nie o gorzkość tutaj chodzi Drożdże - WLP036 (Alt) - wcześniej US-05 W obecnym brak chmielenia na zimno Z moich obserwacji wynika, że to raczej nie wpływ braku chmielenia na zimno, bo aromat z tego chmielenia zaniknął po jakimś czasie. Podejrzane są: sposób zacierania i drożdże. Macie pomysł co może być przyczyną słabego aromatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Podałeś do porównania piwo, które robiłeś w październiku, a to obecne robiłeś w lipcu. Moim zdaniem pora roku jest tu dużą podpowiedzią.. Tegoroczny chmiel będzie lada dzień, więc w sumie robiłeś "na starym" (powiedział ten, który przed dwoma tygodniami zabutelkował IPA chmieloną 50 g Cascade) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Masz rację, że chmiel już prawie roczny, ale nie chce mi się wierzyć, żeby różnica była tak kolosalna. Poprzednie było jeśli chodzi o aromat bardziej jak IPA, natomiast obecne to przeciętny jasny ale. Gdybym nie wiedział co w nim jest, to chyba nie doszukałbym się w nim amerykańskich chmieli. Swoją drogą z tego co pamiętam to przy warzeniu chmiele pachniały z normalną intensywnością. Możliwe, że poprostu nie doceniam wpływu chmielenia na zimno, bo nigdy nie robiłem testu porównawczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Jak dla mnie kilka spraw się złożyło. Przede wszystkim pierwsze piwo wcale nie miało "mniejszej ilości chmieli na smak i aromat". Pierwsze miało 77g, drugie 60g. W pierwszym na koniec sypnąłeś Centennial który moim zdaniem daje bardziej intensywny aromat niż Cascade. Chmielenie na zimno zdecydowanie wzmacnia aromat. Nie znam drożdży WLP036, ale możliwe że słabiej eksponują aromat chmielu niż US-05. Jak się to wszystko poskładało to musiało wpłynąć na aromat. Zacieranie na słodko też mogło niby wpłynąć na zamaskowanie chmielu, ale z drugiej strony miałeś blg niższe o 1 więc powinno się to wyrównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 W obecnym brak chmielenia na zimno Chmielenie na zimno ma na celu wzmocnienie aromatów. Nie ma nic dziwnego w tym, że piwo chmielone na zimno intensywniej pachnie niż to bez chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 pytanie brzmi tak jak byś nie wiedział po co się chmieli na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Zdaję sobie sprawę, że poprawia aromat, ale nie wiem w jakim stopniu. Mój staż jeśli chodzi o warzenie piwa jest niewielki, więc trudno mi powiedzieć dokładnie czy aromat w danym piwie pochodzi od chmielenia w 10, czy może 5 minucie przed końcem, czy może z chmielenia na zimno. Nigdy nie robiłem testu porównawczego tego samego piwa chmielonego i niechmielonego na zimno. Przy następnej okazji podzielę warkę na dwie części i się przekonam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 nie no 22 warki to już trochę jest doświadczenia chmielenie na zimno jest bardzo fajne tylko są dwa warunki ,dobry (odpowiedni) gatunek chmielu i porządna ilość ,a nie 5,10 czy 15 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Piwo rozlane prosto z kranika bez żadnych węży po 2,5 miesiącach od butelkowania bardzo dobre. Nie wiem w sumie po co to stosować tylko dodatkowy trudny w umyciu i dezynfekcji element. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Chmielenie na zimno za główny cel ma właśnie zwiększenie aromatu. Nie ma wpływu na goryczkę, ale kolosalny wpływ na aromat - to jest Twoja odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Mam wrażenie że aromat z chmielenia na zimno jest dużo mniej trwały niż z chmielenia w kotle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Jak długo utrzymuje się w piwie aromat z chmielenia na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Tegoroczny chmiel będzie lada dzień... Optymista Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się