Skocz do zawartości

Piwo bożonarodzeniowe z ekstraktu


pawodzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Dzisiaj nastawaiłem piwo bożonarodzeniowe z ekstraktów. Poniżej przedstawiam recepturę:

 

3x ekstrakt słodowy bursztynowy z wes-a

 

Na goryczkę marynka szyszki 30g - 60'

Na aromat cascade szyszki 15g - 15'

styrian goldings 15g -15'

 

Przyprawy

Curacao 20g - 15'

Gałka muszktołowa 5g - 10'

Cynamon 7g - 10'

Kolendra 10g - 10'

Gożdźiki 12 sztuk - 10'

 

Blg 14 (poszedłem trochę na ilość 27l ;) )

 

Drożdźe śafbrew t-58

 

Na razie jest super, bo nie chcialem żeby nuty piernikowe dominowaly, ale czas pokaże co dalej z tego wyjdzie.

 

Pozdrawiam

Edytowane przez pawodzu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zawczasu zrób blow off tube czy jak to tam się pisze. Zamiast rurki fermentacyjnej daj wężyk, a jego drugi koniec do większego naczynia z wodą np. słoik 2 litrowy napełniony do połowy wodą.

 

http://i118.photobucket.com/albums/o102/memorex88_2006/DPP_0086-1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.