pawodzu Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 (edytowane) Witam Dzisiaj nastawaiłem piwo bożonarodzeniowe z ekstraktów. Poniżej przedstawiam recepturę: 3x ekstrakt słodowy bursztynowy z wes-a Na goryczkę marynka szyszki 30g - 60' Na aromat cascade szyszki 15g - 15' styrian goldings 15g -15' Przyprawy Curacao 20g - 15' Gałka muszktołowa 5g - 10' Cynamon 7g - 10' Kolendra 10g - 10' Gożdźiki 12 sztuk - 10' Blg 14 (poszedłem trochę na ilość 27l ) Drożdźe śafbrew t-58 Na razie jest super, bo nie chcialem żeby nuty piernikowe dominowaly, ale czas pokaże co dalej z tego wyjdzie. Pozdrawiam Edytowane 4 Września 2013 przez pawodzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Jak w 30l fermentorze te 27l, to przy pokojowej temp t-58 mogą zechcieć rozejrzeć się, co jest poza fermentorem pawodzu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawodzu Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Właśnie tego sie obawiam! No ale jak tak chcą to niech sie rozglądaja ! (Przesadziłem z wodą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 To zawczasu zrób blow off tube czy jak to tam się pisze. Zamiast rurki fermentacyjnej daj wężyk, a jego drugi koniec do większego naczynia z wodą np. słoik 2 litrowy napełniony do połowy wodą. http://i118.photobucket.com/albums/o102/memorex88_2006/DPP_0086-1.jpg pawodzu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 U mnie tydzień temu, drożdże T-58 w bożonarodzeniowym nie zrobiły za wysokiej piany . pawodzu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 powiedziałbym że za dużo goździków, są bardzo aromatyczne pawodzu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawodzu Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Zrobilem jak mówileś Biniu. bambo-5 na forum znalazłem recepturę na bożonarodzeniowe i tam było 16 goździków. Bardziej bałem sie o gałke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 to napisz z ciekawości jak wyszło, czy nie za bardzo sie ujawnił ten aromat gozdzikow i gałki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się