pawodzu Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 (edytowane) Witam Dzisiaj nastawaiłem piwo bożonarodzeniowe z ekstraktów. Poniżej przedstawiam recepturę: 3x ekstrakt słodowy bursztynowy z wes-a Na goryczkę marynka szyszki 30g - 60' Na aromat cascade szyszki 15g - 15' styrian goldings 15g -15' Przyprawy Curacao 20g - 15' Gałka muszktołowa 5g - 10' Cynamon 7g - 10' Kolendra 10g - 10' Gożdźiki 12 sztuk - 10' Blg 14 (poszedłem trochę na ilość 27l ) Drożdźe śafbrew t-58 Na razie jest super, bo nie chcialem żeby nuty piernikowe dominowaly, ale czas pokaże co dalej z tego wyjdzie. Pozdrawiam Edytowane 4 Września 2013 przez pawodzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Jak w 30l fermentorze te 27l, to przy pokojowej temp t-58 mogą zechcieć rozejrzeć się, co jest poza fermentorem pawodzu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawodzu Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Właśnie tego sie obawiam! No ale jak tak chcą to niech sie rozglądaja ! (Przesadziłem z wodą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 To zawczasu zrób blow off tube czy jak to tam się pisze. Zamiast rurki fermentacyjnej daj wężyk, a jego drugi koniec do większego naczynia z wodą np. słoik 2 litrowy napełniony do połowy wodą. http://i118.photobucket.com/albums/o102/memorex88_2006/DPP_0086-1.jpg pawodzu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 U mnie tydzień temu, drożdże T-58 w bożonarodzeniowym nie zrobiły za wysokiej piany . pawodzu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 powiedziałbym że za dużo goździków, są bardzo aromatyczne pawodzu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawodzu Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Zrobilem jak mówileś Biniu. bambo-5 na forum znalazłem recepturę na bożonarodzeniowe i tam było 16 goździków. Bardziej bałem sie o gałke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 to napisz z ciekawości jak wyszło, czy nie za bardzo sie ujawnił ten aromat gozdzikow i gałki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi