guma44 Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Taki mam maly pomysl aby troche rozwinac ArdBira o wifi i wykres temperatury. Czy mozna dolozyc modul ESP8266 i podpiac pod niego ten sam czujnik temperatury? W sensie ze jeden czujnik jest podpiety do ardbira oraz do ESP8266? Tylko DATA pin oczywiscie. Wtedy mozna by bylo prosty soft wklepac na modul WIFI i utworzyc na nim serwer HTTP i przez siec czy internet sobie spogladac na temp i wykresy temp np w celu optymalizacji PID. Mozna uzyc thingspeak, plotly czy czegos podobnego. Powinno to byc wykonalne? Może Cię to zainteresować: http://vito.tw/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 tak tak widzialem ten blog ale nie widzialem w sumie najnowszego wpisu, dzieki! Choc troche taki chaotyczny ten autor i kod tez taki sie wydaje. ArdBir jest na razie sprawdzony i dziala u duzej liczby ludzi wiec chcialbym sie trzymac przy tym na razie. W sumie chcialem uzyc takiego samego modulu co autor ale nei chcialem laczyc arduino z nim tylko po prostu udostepnic mu odczyty z sensora temperatury czyli podlaczyc czujnik do dwoch urzadzen jednoczesnie i wysylac info o temp no i niestety tylko temp w takim przypadku ale przynajmniej nie trzeba grzebac w kodzie i nic przez przypadek sie nie zepsuje i nie bedzie zawieszalo (bo wiem ze jak sie eksportuje w kodzie ardbira jakies dane to system spowalnia i ma lagi). Modul wifi jest tani jak barszcz, a nawet bym powiedzial ze barszcz jest troszke drozszy nawet w tanim barze mlecznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 czyli podlaczyc czujnik do dwoch urzadzen jednoczesnie i wysylac info o temp W sumie bardzo dobry pomysł. Wystarczy żeby robić sobie wykres przebiegu zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 szkoda ze nie pomyslalem wczesniej bo bym wepchna ten modul na swoja plytke i polaczyl od razu z czujnikiem, ale manualnie to tez nie jest duzo roboty. 3szt ESP juz zakupilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 ale zaśmiecam ale tutaj kolejna przeróbka ArdBira softu z ulepszeniami od holenderskiej braci https://github.com/mbroek/MBSE-ArdRims Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Oj tam. Lepiej mieć więcej opcji niż mniej. Ten gość od tego sterownika wypowiadał się też w komentarzach pod BrewManiac'iem. Swoją drogą już tylko przeróbki zostały bo ArdBir niestety umarł ostatnio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadowski25 Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 (edytowane) Ekipa totalnie się pokłóciła ?Ok sprawdziłem, totalnie się pokłócili.Dobrze że oprogramowanie zostaje Edytowane 11 Maja 2016 przez Sadowski25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Tak przynajmniej wynika z wpisu na fakbuku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Tak przynajmniej wynika z wpisu na fakbuku. Dobrze że oprogramowanie zostaje co open-source to open-source Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 ja tam zrobilem sobie kopie wszystkiego od nich na dysku w razie W. Ten Filippo co dzialal u nich dalej widzialem ze handluje plytkami i ma inne softy ArdBira nowsze ale chyba nie udostepnia ich na razie, sa przygotowane tez plytki z I2C i WiFi. Swoja droga to nie wiem czego od razu nie dali wyswietlacza pod I2C. Filippo tez sie wypowiada w BrewManiacu i chce polaczyc sily, moze akurat cos z tego wyjdzie, ale wydaje mi sie ze ci Wlosi sa troche zachlanni tacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 ja tam zrobilem sobie kopie wszystkiego od nich na dysku w razie W Hehe, też dziś w południe tak zrobiłem . Ostatnio jak wszystko zniknęło z dropboxa to już miałem na forum pisać czy ktoś nie ma. Na szczęście podali za jakiś czas nowy link. Ale obawa jest, że i ten zniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Taki mam maly pomysl aby troche rozwinac ArdBira o wifi i wykres temperatury. Czy mozna dolozyc modul ESP8266 i podpiac pod niego ten sam czujnik temperatury? W sensie ze jeden czujnik jest podpiety do ardbira oraz do ESP8266? Tylko DATA pin oczywiscie. Wtedy mozna by bylo prosty soft wklepac na modul WIFI i utworzyc na nim serwer HTTP i przez siec czy internet sobie spogladac na temp i wykresy temp np w celu optymalizacji PID. Mozna uzyc thingspeak, plotly czy czegos podobnego. Powinno to byc wykonalne? To nie zadziała. Dwa urządzenia typu master na jednej magistrali się pogryzą. Dodatkowo esp8266 ma logikę na 3,3V a arduino na 5V i możesz (choć nie musisz) uszkodzić ESP8266. Prościej jest komunikować ardbira z esp poprzez UART (ardbir wystawia na porcie szeregowym ostatni odczyt a ESP odczytuje go i wyświetla u siebie) Tylko z tego co pamiętam, to ArdBir jest tak zrobiony, że nic już do niego nie wciśniesz, chciałem zrobić tłumaczenie to już przekroczyłem dopuszczalne miejsce na arduino. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi80-11 Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Taki mam maly pomysl aby troche rozwinac ArdBira o wifi i wykres temperatury. Czy mozna dolozyc modul ESP8266 i podpiac pod niego ten sam czujnik temperatury? W sensie ze jeden czujnik jest podpiety do ardbira oraz do ESP8266? Tylko DATA pin oczywiscie. Wtedy mozna by bylo prosty soft wklepac na modul WIFI i utworzyc na nim serwer HTTP i przez siec czy internet sobie spogladac na temp i wykresy temp np w celu optymalizacji PID. Mozna uzyc thingspeak, plotly czy czegos podobnego. Powinno to byc wykonalne? To nie zadziała. Dwa urządzenia typu master na jednej magistrali się pogryzą. Dodatkowo esp8266 ma logikę na 3,3V a arduino na 5V i możesz (choć nie musisz) uszkodzić ESP8266. Prościej jest komunikować ardbira z esp poprzez UART (ardbir wystawia na porcie szeregowym ostatni odczyt a ESP odczytuje go i wyświetla u siebie) Tylko z tego co pamiętam, to ArdBir jest tak zrobiony, że nic już do niego nie wciśniesz, chciałem zrobić tłumaczenie to już przekroczyłem dopuszczalne miejsce na arduino. Jak wytniesz logo startowe i ew. "CREDITS" tłumaczenie się wciśnie Przynajmniej dla LCD 2*16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 No właśnie, musiałbym posiedzieć nad kodem, porozwiązywać parę problemów ale ja wolę w tym czasie zrobić własny program Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi80-11 Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 No właśnie, musiałbym posiedzieć nad kodem, porozwiązywać parę problemów ale ja wolę w tym czasie zrobić własny program Tyż prawda Sporo jest w nim do zmiany, przede wszystkim procek (32kB to trochę za mało). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lafar Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) Taki mam maly pomysl aby troche rozwinac ArdBira o wifi i wykres temperatury. Czy mozna dolozyc modul ESP8266 i podpiac pod niego ten sam czujnik temperatury? W sensie ze jeden czujnik jest podpiety do ardbira oraz do ESP8266? Tylko DATA pin oczywiscie. Wtedy mozna by bylo prosty soft wklepac na modul WIFI i utworzyc na nim serwer HTTP i przez siec czy internet sobie spogladac na temp i wykresy temp np w celu optymalizacji PID. Mozna uzyc thingspeak, plotly czy czegos podobnego. Powinno to byc wykonalne? To nie zadziała. Dwa urządzenia typu master na jednej magistrali się pogryzą. Dodatkowo esp8266 ma logikę na 3,3V a arduino na 5V i możesz (choć nie musisz) uszkodzić ESP8266. Prościej jest komunikować ardbira z esp poprzez UART (ardbir wystawia na porcie szeregowym ostatni odczyt a ESP odczytuje go i wyświetla u siebie) Tylko z tego co pamiętam, to ArdBir jest tak zrobiony, że nic już do niego nie wciśniesz, chciałem zrobić tłumaczenie to już przekroczyłem dopuszczalne miejsce na arduino. Czesc Moze dalo by sie uzyc ESP8266 12e zamiast arduino .... Edytowane 12 Maja 2016 przez lafar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 tez tak kombinowalem i chyba sie da ma wiecej pamieci a pozatym sie duzo nie rozni no i mozna wykorzystac WiFi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Sam ardbir na esp8266 chodzi, należy tylko dodać odpowiednią konfigurację PCB (ja dołożyłem kolejną zakładkę ale można wyedytować którąś z PCB), zmieniłem też konfigurację LCD pod I2C. Jeśli chodzi o komunikację Wi-Fi to trzeba zrobić serwer http i do kodu trzeba dodać około 0.5sek-1sek przerwy aby można było otwierać stronę. To jest banalne do zrobienia, ale wtedy PID zaczyna szwankować i trzeba by posiedzieć i wyeliminować te problemy. Wysłane z mojego NX511J przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosiak Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Tylko z tego co pamiętam, to ArdBir jest tak zrobiony, że nic już do niego nie wciśniesz, chciałem zrobić tłumaczenie to już przekroczyłem dopuszczalne miejsce na arduino. Mowiac tlumaczenie masz na mysli jezyk polski? Jesli tak to juz dawno wrzucilem na forum dla wyswietlacza 4x20 i wszystko sie miesci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Tak szczerze to nie pamiętam co jeszcze tam narobiłem ale wiem, że jak wywaliłem tłumaczenie to się program zmieścił. Musiałbym poszukać czy jeszcze mam tego ardbira to bym dokładnie opisał co zrobiłem i dlaczego mi to nie wyszło:) Wysłane z mojego NX511J przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 w sumie tlumaczenie nie powinno zabrac duzo wiecej miejsca niz inne tlumaczenia bo przeciez ono po prostu zastepuje to istniejace. arduino pro mini ma chyba troche wiecej miejsca bo bootlader zajmuje mniej miejsca (0.5kb) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosiak Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 jeszcze zauwazylem ciekawa rzecz. Jak uzylem starego oprogramowania do arduino (1.0.5.) to rzeczywiscie program nie chcial sie zmiescic nawet w wersji angielskiej. Sciagnalem chyba najnowsze 1.6.8. i wszystko zaczelo pasowac.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadowski25 Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Arduino mnie nie lubi... Albo raczej LCD 20x4 Winstar WH2004Ahttps://youtu.be/72Qz2gnO0hwhttps://youtu.be/zs-g5k-HPj4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Hehe, mam to samo przy mojej płytce. Ludzie mówią, że to niby styki złe, lutowanie itd. Nie wiem ale do tej pory nie udało mi się rozwiązać problemu - czekam na nowe płytki i nowe lutowanie bo może to rozwiąże problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadowski25 Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Albo oprogramowanie Ardbira jest pod inny sterownik LCD >.>Lub inaczej trzeba piny przypisać. Edytowane 15 Maja 2016 przez Sadowski25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi