marbelka Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Dzięki bnp-wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 bnp, czyli ten filtrator wkładasz do gara chwilę przed filtracją? Brzeczkę zaciągasz przez wężyk? Myślałem, że masz założony kranik w garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 tak jak piszesz wkładam filtrator do gara i zaciągam... patent podpatrzyłem u e-prezesa ile ja sprzętów nie przerobiłem, ile garów zaciernych, warzelnych .... e-prezes 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 hmm, to jest dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 tak jak piszesz wkładam filtrator do gara i zaciągam... patent podpatrzyłem u e-prezesa w ten sposób część młóta dostanie się pod filtrator i nie będzie on dokładnie dolegał do dna-radzisz sobie z tym jakoś,czy nie przejmujesz się tym,bo w niczym to nie przeszkadza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 nie ma takiej opcji, robię tak: jak przychodzi pora na filtratora to mieszam cały zacier i szybciutko wkładam filtrator. Filtrator leży bezpośrednio na dnie gara. Nie czekając na żadne ułożenie młóta rozpoczynam filtrację. Mętny filtrat zbieram do małego garnka, po ok 3 l jest już bardzo klarowny i przekładam przewód filtracyjny do głównego naczynia zbiorczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 W sumie w takim wypdaku, jesli gar masz dosc duzy, to mozesz nawet filtrowac bez wysladzania. To filtracja bedzie trwala jeszcze krocej. Z cala pewnoscia nie jest to metoda dla oszczednych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Ja ją zmniejszam poprzez ... -podgrzewanie zacieru do 100 stC Jak to się ma do tego, że niby nie powinno się podgrzewać zacieru powyżej 80 st C ? Czyżby to w praktyce był tylko szczegół? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Ja ją zmniejszam poprzez ... -podgrzewanie zacieru do 100 stC Jak to się ma do tego, że niby nie powinno się podgrzewać zacieru powyżej 80 st C ? Czyżby to w praktyce był tylko szczegół? na to pytanie odpowiesz sobie sam -> słyszałeś o zacieraniu dekokcyjnym ? gdzie część zacieru podgrzewa się do 100 stC i gotuje przez pewien czas. To najprostsza dekokcja ale są także kilkuwarowe gdzie w przybliżeniu całość jest gotowana. To że ktoś coś powtarza, powiela bo tak ktoś kiedyś gdzieś napisał nie oznacza że tak trzeba robić. To właśnie taki mały przykład W tym podgrzewaniem chodzi o to że jest większe prawdopodobieństwo przejścia związków garbnikowych z łuski ale jak wspominałem to samo się dzieje w przypadku dekokcji. Dodatkowo jest kolejna korzyść podgrzania do 100 stC - przełom już na etapie zacieru. Jeżeli zastosujemy modne ostatnio a ja już o tym pisałem kilka lat temu dodanie do zacieru części chmielu to mamy pewność powstania przełomu już na etapie zacierania. Co z tego za korzyść ? a no taka że jak rozpoczynany filtrację uzyskujemy zmniejszenie lepkości zacieru i usunięcie osadów przełomu na młócie. W ten sposób przyśpieszamy filtracje i mamy czystą brzeczkę do gotowania pozbawioną dużej części białka. reasumując mamy więcej nachmielonej brzeczki a mało lub wcale osadów po chmieleniu. cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 W sumie w takim wypdaku, jesli gar masz dosc duzy, to mozesz nawet filtrowac bez wysladzania. To filtracja bedzie trwala jeszcze krocej. Z cala pewnoscia nie jest to metoda dla oszczednych też tak czasami robię przy warkach 12-14blg, daję więcej o jakieś 10% słodu bazowego i jazda. Wtedy filtracja trwa jakieś 10 min 25 l . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Muszę to wypróbować z tym doprowadzeniem do wrzenia zacieru. Stosujesz to przy wszystkich warkach ? Jak długo utrzymujesz zacier w 100C ? Do zacieru dodajesz osobną porcje chmielu ? Czy przewidzianą w recepturze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Przy podrzaniu zacieru do 100°C praktycznie na pewno dostaniesz mętne piwo, z powodu ekstrakcji resztek skrobii z ziaren, przy jednoczesnym zdezaktywowaniu amylaz, które mogłyby tę skrobię przerobić. Natomiast na smak piwa nie musi to szczególnie drastycznie wpłynąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Czy to będzie zmętnienie takie jak na zimno, czy permanentne od skrobi i bez klarowania sie nie obejdzie ? Przetestuje to na najbliższej warce ala grodziskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Przy podrzaniu zacieru do 100°C praktycznie na pewno dostaniesz mętne piwo, z powodu ekstrakcji resztek skrobii z ziaren, przy jednoczesnym zdezaktywowaniu amylaz, które mogłyby tę skrobię przerobić. Natomiast na smak piwa nie musi to szczególnie drastycznie wpłynąć. nic takiego się nie stanie, w 100 stC następuje wytrącenie białka z garbnikami tworzy tgz przełom który okluduje skrobię. Powstały osad jest odfiltrowywany na młócie i filtruje się klarowna brzeczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Muszę to wypróbować z tym doprowadzeniem do wrzenia zacieru. Stosujesz to przy wszystkich warkach ? Jak długo utrzymujesz zacier w 100C ? Do zacieru dodajesz osobną porcje chmielu ? Czy przewidzianą w recepturze ? takie coś stosuję czasami w zależności jaki mam kaprys i co warzę 100 C utrzymuję przez powiedzmy minutę. Następnie trzeba pozostawić zacier na ok 5 min by nastąpił przełom wtedy można filtrowac. Do zacieru daję częśc chmielu lub cały, ale zazwyczaj daję goryczkowy do zacieru a do warzenia aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 czas zabutelkować coś w stylu Eisbocka ... piwo powstało poprzez wymrożenie i odcedzenie jakiegoś mocniejszego lagera ( już nie pamiętam co to było marcowe ?) zebrałem płynną zawartość kega i przelałem na pół roku do antałka dębowego po starce. Nie sądzę by mi się udało zwiększyć % poprzez wymrażanie ale na pewno ekstrakt cukrowy jest większy. Piwo ma na oko/język koło 20 % alkoholu ale to zasługa beczki gdzie wcześniej leżakowała starka. da się wyczuć aromaty stylu + beczka szkoda że tego będzie tylko koło 3 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 (edytowane) Mam pytanko co do Twojego filtratora. Zakupiłem rurki , takie jak na Twoich zdjęciach, jednak nie znam się na instalacjach do wody , więc może jakoś byłbyś w stanie mi doradzić. Rurka ma oznaczenie PE-Xb/AL/PE-RT 16x2.00mm 90 ( celsjusz ) - 0,6Mpa/80 ( celsjusz ) -1Mpa . Ze zewnątrz jest biała , tak samo jak od wewnątrz , jednak pomiędzy tymi białymi warstwami jest zdaje sie aluminium. Czy takie rurki będą się nadawać na filtrator i deszczownicę ? Chodzi o to aluminium i czy temperatury nie zaszkodzą temu jakoś ? I jeszcze jedno pytanko , jak je kupowałem , to myślałem , że będą one wchodzić na wcisk Jednak nie.. ty te swoje jakoś zgrzewałeś , kleiłeś ? Jeśli kleiłeś ,to czym ? Edytowane 3 Września 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 ja mam rurkę 1/2 CPVC do ciepłej wody, nie ma ona warstwy aluminium Ma atest spożywczy do 80 stc http://www.bricoman.pl/pl/product/9234/rura-12-cpvc-3m Do tej rurki są dedykowane złączki, które się skleja. Dostaniesz Cos takiego w sklepie hydraulicznym. Pytasz się pana; czy dostanę rury i złączki z tworzywa do ciepłej wody klejone ? Ty masz inną do instalacji wodnej. Atest ma pewnie ale jak ją ponacinasz to nie wiadomo czy będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 To dobrze że zapytałem Poszukam w takim razie takiej jak podesłałeś. Dzięki za pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 (edytowane) czas uzupełnic notatki jakieś parę tyg temu uwarzyłem weizenbocka tzn miał byc weizenbock ale wyszedł imperial weizenbock 25 blg zasyp 3 kg pilźnieńskiego 4 kg pszenicznego 2 kg monachijski jasny 0,3 kg specjal B 30 g lubelskiego gotowanie 3 h miało być 1,5 h ale mi się przysnęło filtracja była udręką 1 h wyszło coś koło 23l 25 blg Edytowane 6 Listopada 2013 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) bareywine 10 kg pilźnieńskiego 0,1 kg kawowego ( karmelowy 250 EBC) 50 g lubelskiego danstar nottingham zacieranie infuzyjne 40/ 30 min 64/72 stC filtracja była straszna 1 godz gotowanie koło 1,5 h wyszło 26 blg dwadzieścia parę litrów fermentacja pierwsze 24 h w temp pokojowej a teraz sobie pomału pyka na balkonie w temp 7-15 st C Edytowane 6 Listopada 2013 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 RIS 28 blg 6 kg pilźnieński 2 kg monachijski typ II 0,3 kg karmelowy ciemny 0,4 karmelowy jasny 0,3 kg specjal B 0,4 cekoladowy 0,3 jęczmień palony 0,3 pszenica palona 1,5 kg płatów owsianych z łuską ( produkcja własna) 0,5 kg płatków jęczmiennych z łuską ( produkcja własna) 20 g węglanu wapnia 40 g lubelskiego 1 garść lupuliny wielochmielowej Danstar Nottingham 1 saszetka zacieranie 64 stC 1 h 72 stC 40min 80 stc filtracja warzenie 2 godziny-chmiel od początku brak przerwy białkowej ponownie utrudniał mi filtrację ( 1 h) piwo zaszczepione rozsypanymi drożdżami na pianę po napowietrzaniu -start fermentacji po 3 godzinach po 24 h w piwie jest obcy i wyłazi na zewnątrz wyszło mi coś koło dwudziestu kilku litrów 28 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) imperial weizenbock 25 blg odfermentował do 5 blg bareywine 26 blg odfermentował do 7 blg edit po 2 tyg w butelkach o dziwo bareywine dostał infekcji mlekowej Edytowane 8 Grudnia 2013 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Imperial cydr 28 blg koncentrat jabłkowy woda bayanus g-995 Do fermentatora wlałem na oko z kanistra 20 litrowego koncentrat soku jabłkowego dopełniłem fermentator przegotowaną wodą, dodałem drożdże i wymieszałem. wyszło 25 l 28 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 gdzie i po ile taki koncentrat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi