bnp Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 koncentrat jabłkowy dostałem w prezencie wiec nie odpowiem na te pytania w necie można znaleźć że 1 kg kosztuje coś koło 6 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Porter bałtycki 2,5 kg Wiedeński 3,5 kg pilźnieński 0,5 kg kaszy mannej 2 kg kaszy jęczmiennej 0,5 kg karmelowy ciemny 0,3 kg karmelowy jasny 0,3 kg specjal B 0,2 kg jęczmień palony 0,2 kg pszenica palona 0,1 kg czekoladowy 1 kg płatów owsianych z łuską ( produkcja własna) 10 g węglanu wapnia 100 g lupuliny wielochmielowej Drożdże lager 497 3 saszetki zacieranie 50 stc 15 min 64 stC 1 h 72 stC 40min + kompot z chmielu 100 stC filtracja warzenie 2 godziny piwo zaszczepione rozsypanymi drożdżami na pianę po napowietrzaniu -start fermentacji po 8 godzinach wyszło mi coś koło dwudziestu kilku litrów 25 blg Edytowane 8 Grudnia 2013 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Porter bałtycki (...) 100 garść lupuliny wielochmielowej (...) Sto garści czy sto gram? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Porter bałtycki (...) 100 garść lupuliny wielochmielowej (...) Sto garści czy sto gram? już edytowałem lupulina wielochmielowa- kolega Piast z Lublina mi załatwił coś takiego. W przetwórni chmielu szyszka jest transportowana podajnikiem taśmowym. W między czasie pomiędzy szczelinami taśmociągu lupulina przesypuje się i zbiera na dole podajnika. I właśnie takie coś dostałem. jest to taki 'koncentrat" chmielowy. Dokładnie można przeczytać o niej tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Lupulina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Cześć Mam nadzieję że buteleczka dotrwa do wakacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 na 100% dotrwa, warzę teraz tylko takie siekiery z myślą o dojrzewaniu przez kilka lat. w planie mam jeszcze 1 lub 2 portery bałtyckie w podobnym blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Porter bałtycki owsiany 30 blg 3 kg Wiedeński 4 kg pilźnieński 0,3 kg karmelowy ciemny 0,3 kg karmelowy jasny 0,2 kawowy 0,3 kg jęczmień palony 0,3 kg pszenica palona 3 kg płatów owsianych z łuską ( produkcja własna) 1 kg kaszy mannej 1,5 kg kaszy jęczmiennej 10 g węglanu wapnia 50 g lupuliny wielochmielowej 50 g lubelskiego Drożdże s-W34/70 zacieranie Dodatki niesłodowane zatarte z 1 kg słodu pilźnieńskiego oraz z 1ml termostabilnej a-amylazy. Na otrzymanej brzeczce 11blg ok 28 l ( zamiast wody) zatarłem pozostałe słody 50 stc 25min 64 stC 1 h 72 stC 40min + kompot z chmielu 100 stC filtracja warzenie 2 godziny piwo zaszczepione rozsypanymi drożdżami na pianę po napowietrzaniu -start fermentacji po kilku godzinach w temp pokojowej. Po oznakach zafermentowania piwko przeniesione do balkon, po wychłodzeniu powędruje do piwnicy 12-13 stC wyszło mi coś koło 24 litrów 30blg bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Mocarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) kolejne piwko z serii imperial Porter bałtycki 3-dniowy 25 blg 2,5 kg monachijski typ II 3,5 kg pilźnieński 1,5 kg kaszy mannej 2,5 kg kaszy jęczmiennej 0,25 kg speclial B 0,5 kg karmelowy 300 EBC 0,5 kg jęczmień prażony 0,1 kg pszenica prażona 0,5 kg chocolate 1060 EBC 10 g węglanu wapnia 150 g lupuliny wielochmielowej 10 wędzonych śliwek 1 laska wanilii Drożdże lager 497 2 saszetki zacieranie wstępne dodatki niesłodowane zatarte z 1kg słodu pilźnieńskiego i 1,5 ml termostabilnej amylazy. Filtrat posłużył do zacierania głównego zacieranie główne 50 stc 15 min 64 stC 1 h 72 stC 40min + kompot z chmielu, pod koniec przerwy dodatek słodów palonych 100 stC filtracja warzenie - w sumie jakieś 10 godzin. Najdłużej trwajacy proces prces produkcji piwa jaki mi się przydarzył. Zacieranie, warzenie, zaszczepienie drożdzami trwało 3 doby z braku czasu na poszczególne etapy. Oczywiście by nie dopuścić dzikusów brzeczka sobie bulgotała na minimalnym płomieniu z przerwami przez dobę piwo zaszczepione rozsypanymi drożdżami na pianę po napowietrzaniu -start fermentacji po 2 godzinach wyszło mi coś koło dwudziestu kilku litrów 25 blg Edytowane 11 Stycznia 2014 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 10 wędzonych śliwek z pestkami i na sztuki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 nie rozumiem pytania wrzuciłem 10 śliwek wędzonych, nie zwróciłem uwagi czy maja pestki... to ma jakieś znaczenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 nie wiem czy ma znaczenie - mam wędzone z pestkami i wędzone bez pestek, myslałem że wiesz.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 myślę że to bez znaczenia, chodziło mi o wprowadzenie do piwa lekkiej wędzonki ale po gotowaniu przy takim zasypie nic jej nie było czuć. Może w gotowym piwie będzie inaczej zobaczymy za parę miesięcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Cześć. jak wędzoności nie było jej czuć na początku fermentacji, to już zapomnij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 też tak przypuszczam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Jak ma się Twój porter, do ilu Blg zjechał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Jak ma się Twój porter, do ilu Blg zjechał? ale który ? zrobiłem w tym sezonie 3 w kolejności jak pamiętam 1 do 11 drugi do 8 a 3 do 12 blg ten strzegomski słód to jakaś zagadka, nigdy nie miałem tak płytkiego odfermentowania dodatek wędzonych śliwek jest jak najbardziej zauważalny i daje w piwie fajny wędzony finisz, bardzo podobny do dodatku słodów wędzonych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Pisałeś ostatni, że 01.2014 miał 25 Blg, ile teraz ma? Mój Porter przez 14 dni zjechał z 24 do 12. Gęstwa 2308. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 na Drożdżach lager 497 z 25 odfermentował do 12 blg i wczoraj został zakapslowany z 100 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 To jakoś płytko zszedł, Koźlak na tej samej gęstwie zszedł mi z 21 do 5 po 3 tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 no właśnie kiepsko, kiedyś miałem portery 26 blg a końcowe 4-5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 zrobiłem w tym sezonie 3 w kolejności jak pamiętam 1 do 11 drugi do 8 a 3 do 12 blg Może to efekt "dziwnego" zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 tzn? zacieram od kilku ładnych lat tak samo ewidentnie wina drożdży, teraz już wiadomo że przy Drożdżach lager 497 trzeba zacierać długo na maltozową, zasrańce nie jedzą triozy itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 A mój Porter b. wolno pracuje, jednak powoli schodzi, miał wczoraj 9 Blg, przelałem go do fermentora z gęstwą po Koźlaku, który zszedł z 21 do 4 i przeszedł do lagerowania w temp 5-7 C. ps. mam nadzieję, że Ci nie zaśmięcam wątku ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 RIS ryżowo wędzony 30 blg 2 kg wędzony 2 kg pilźnieński 1 kg pale ale 1 kg jęczmień palony 0,3 kg black 0,5 kg barwiący 3 kg ryżu 1,5 kg płatów owsianych z łuską ( produkcja własna) 0,5 kg kaszy mannej 1 kg kaszy jęczmiennej 20 g węglanu wapnia 100g magnum granulat Drożdże s-W34/70 zacieranie ryż zatarty z 2 ml termostabilnej a-amylazy. Na otrzymanej brzeczce 14 blg ok 25 l ( zamiast wody) zatarłem pozostałe słody 64 stC 40 min 72 stC 40min + kompot z chmielu + zaparzone we wrzącej wodzie słody palone 100 stC filtracja warzenie 2 godziny piwo zaszczepione rozsypanymi drożdżami na pianę po napowietrzaniu, fermentacja w 14 stC wyszło mi coś koło 26 litrów 30blg trochę źle mi się coś wysłodziło bo cienkusz po odebraniu 30 paru litrów miał 15 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się