Skocz do zawartości

u bnp


bnp

Rekomendowane odpowiedzi

  • 5 tygodni później...

Porter bałtycki

 

2,5 kg Wiedeński

3,5 kg pilźnieński

0,5 kg kaszy mannej

2 kg kaszy jęczmiennej

0,5 kg karmelowy ciemny

0,3 kg karmelowy jasny

0,3 kg specjal B

0,2 kg jęczmień palony

0,2 kg pszenica palona

0,1 kg czekoladowy

1 kg płatów owsianych z łuską ( produkcja własna)

 

 

10 g węglanu wapnia

100 g lupuliny wielochmielowej

 

Drożdże lager 497 3 saszetki

 

 

zacieranie

50 stc 15 min

64 stC 1 h

72 stC 40min + kompot z chmielu

100 stC filtracja

 

warzenie 2 godziny

 

piwo zaszczepione rozsypanymi drożdżami na pianę po napowietrzaniu -start fermentacji po 8 godzinach

 

wyszło mi coś koło dwudziestu kilku litrów 25 blg

Edytowane przez bnp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porter bałtycki

(...)

100 garść lupuliny wielochmielowej

(...)

 

Sto garści czy sto gram?

 

już edytowałem

 

lupulina wielochmielowa- kolega Piast z Lublina mi załatwił coś takiego. W przetwórni chmielu szyszka jest transportowana podajnikiem taśmowym. W między czasie pomiędzy szczelinami taśmociągu lupulina przesypuje się i zbiera na dole podajnika. I właśnie takie coś dostałem. jest to taki 'koncentrat" chmielowy.

Dokładnie można przeczytać o niej tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Lupulina

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Porter bałtycki owsiany 30 blg

 

3 kg Wiedeński

4 kg pilźnieński

0,3 kg karmelowy ciemny

0,3 kg karmelowy jasny

0,2 kawowy

0,3 kg jęczmień palony

0,3 kg pszenica palona

 

3 kg płatów owsianych z łuską ( produkcja własna)

1 kg kaszy mannej

1,5 kg kaszy jęczmiennej

 

10 g węglanu wapnia

50 g lupuliny wielochmielowej

50 g lubelskiego

 

Drożdże s-W34/70

 

 

zacieranie

 

Dodatki niesłodowane zatarte z 1 kg słodu pilźnieńskiego oraz z 1ml termostabilnej a-amylazy.

Na otrzymanej brzeczce 11blg ok 28 l ( zamiast wody) zatarłem pozostałe słody

 

 

50 stc 25min

64 stC 1 h

72 stC 40min + kompot z chmielu

100 stC filtracja

 

warzenie 2 godziny

 

piwo zaszczepione rozsypanymi drożdżami na pianę po napowietrzaniu -start fermentacji po kilku godzinach w temp pokojowej. Po oznakach zafermentowania piwko przeniesione do balkon, po wychłodzeniu powędruje do piwnicy 12-13 stC

 

wyszło mi coś koło 24 litrów 30blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

kolejne piwko z serii imperial

 

Porter bałtycki 3-dniowy 25 blg

 

2,5 kg monachijski typ II

3,5 kg pilźnieński

1,5 kg kaszy mannej

2,5 kg kaszy jęczmiennej

0,25 kg speclial B

0,5 kg karmelowy 300 EBC

 

0,5 kg jęczmień prażony

0,1 kg pszenica prażona

0,5 kg chocolate 1060 EBC

 

10 g węglanu wapnia

150 g lupuliny wielochmielowej

10 wędzonych śliwek

1 laska wanilii

Drożdże lager 497 2 saszetki

 

zacieranie wstępne

dodatki niesłodowane zatarte z 1kg słodu pilźnieńskiego i 1,5 ml termostabilnej amylazy. Filtrat posłużył do zacierania głównego

 

zacieranie główne

50 stc 15 min

64 stC 1 h

72 stC 40min + kompot z chmielu, pod koniec przerwy dodatek słodów palonych

100 stC filtracja

 

warzenie - w sumie jakieś 10 godzin. Najdłużej trwajacy proces prces produkcji piwa jaki mi się przydarzył. Zacieranie, warzenie, zaszczepienie drożdzami trwało 3 doby z braku czasu na poszczególne etapy. Oczywiście by nie dopuścić dzikusów brzeczka sobie bulgotała na minimalnym płomieniu z przerwami przez dobę :)

 

piwo zaszczepione rozsypanymi drożdżami na pianę po napowietrzaniu -start fermentacji po 2 godzinach

 

wyszło mi coś koło dwudziestu kilku litrów 25 blg

Edytowane przez bnp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jak ma się Twój porter, do ilu Blg zjechał?

 

ale który ?

 

 

zrobiłem w tym sezonie 3

w kolejności jak pamiętam

1 do 11

drugi do 8

a 3 do 12 blg :roll:

ten strzegomski słód to jakaś zagadka, nigdy nie miałem tak płytkiego odfermentowania :roll:

 

 

dodatek wędzonych śliwek jest jak najbardziej zauważalny i daje w piwie fajny wędzony finisz, bardzo podobny do dodatku słodów wędzonych

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tzn?

zacieram od kilku ładnych lat tak samo

ewidentnie wina drożdży, teraz już wiadomo że przy Drożdżach lager 497 trzeba zacierać długo na maltozową, zasrańce nie jedzą triozy itp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A mój Porter b. wolno pracuje, jednak powoli schodzi, miał wczoraj 9 Blg, przelałem go do fermentora z gęstwą po Koźlaku, który zszedł z 21 do 4 i przeszedł do lagerowania w temp 5-7 C.

 

ps. mam nadzieję, że Ci nie zaśmięcam wątku ?.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

RIS ryżowo wędzony 30 blg

 

2 kg wędzony

2 kg pilźnieński

1 kg pale ale

1 kg jęczmień palony

0,3 kg black

0,5 kg barwiący

 

3 kg ryżu

1,5 kg płatów owsianych z łuską ( produkcja własna)

0,5 kg kaszy mannej

1 kg kaszy jęczmiennej

 

20 g węglanu wapnia

100g magnum granulat

 

Drożdże s-W34/70

 

 

zacieranie

ryż zatarty z 2 ml termostabilnej a-amylazy.

Na otrzymanej brzeczce 14 blg ok 25 l ( zamiast wody) zatarłem pozostałe słody

 

 

 

64 stC 40 min

72 stC 40min + kompot z chmielu + zaparzone we wrzącej wodzie słody palone

100 stC filtracja

 

warzenie 2 godziny

 

piwo zaszczepione rozsypanymi drożdżami na pianę po napowietrzaniu, fermentacja w 14 stC

 

wyszło mi coś koło 26 litrów 30blg

trochę źle mi się coś wysłodziło bo cienkusz po odebraniu 30 paru litrów miał 15 blg :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.