mariuszt Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 (edytowane) Witam. Chciałbym użyć do pobudzenia gestwy brzeczki, którą odzyskałem po chmieleniu. Filtrowałem chmieliny przez pieluche potem zawekowałem. Czytałem kiedyś na forum, że białko, które napewno zostało w tej brzeczce plus chmiel mogą przeszkadzać w rozwoju drożdży. Co sądzicie na ten temat? Edytowane 6 Września 2013 przez mariuszt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 spokojnie możesz użyć, chcesz je tylko pobudzić czy będziesz z tego robił starter? Jak boisz się wpływu chmielin i białek, to przepuść brzeczkę przez filtr do kawy i jeszcze raz zagotuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Che je tylko pobudzić. Mam jeszcze jedno pytanko. Jak drożdże zaczną pracować, to mam dodać cała zawartość do brzeczki, czy tylko same drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 jak stara jest gęstwa? jeżeli jest w miarę świeża, to dodaj całość, a jeżeli gęstwa jest stara, to dodaj tylko płyn z nad gęstwy, ale przydało by się w tedy zrobić starter. Jeżeli wlejesz świeżą brzeczkę do gęstwy, to drożdże, które będą w płynie, to będą te najbardziej pobudzone, także szkoda je wylewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Gęstwa ma jeden tydzień, więc jest całkiem świeża Tak sobie pomyślałem teraz, może nie będę się bawić w "budzenie" drożdżaków, tyko ogrzeje gęstwe do temperatury pokojowej, i dodam do gotowej warki. Wysatrtują ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Wystartują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) jak stara jest gęstwa? jeżeli jest w miarę świeża, to dodaj całość, a jeżeli gęstwa jest stara, to dodaj tylko płyn z nad gęstwy, ale przydało by się w tedy zrobić starter. Jeżeli wlejesz świeżą brzeczkę do gęstwy, to drożdże, które będą w płynie, to będą te najbardziej pobudzone, także szkoda je wylewać stara gęstwa, to np. 2,3-tygodniowa? Edytowane 9 Września 2013 przez mariuszt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 nie, stara to jak dla mnie powyżej miesiąca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Albo dwóch A tak na poważnie - to jeśli gęstwa jest dobrze przechowywana, szczelna itd to dobrze przygotowany starter powinien ją obudzić. BR Przemek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Odswieże troszkę temat. Sprawa wyglada tak. Mam zamiar warzyć w sobote. Mam gęstwe która ma miesiąc i chce z niej zrobić mały starter. Problem jest taki, nie jestem pewny na 100 procent czy dostarczą mi słody, i czy ten starter mogę przetrzymać tydzień w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Tak możesz z nim spokojnie poczekać kolejny tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remos Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Witam, Wczoraj zrobiłem piwko na starej gęstwie 1,5 miesiąca bez płukania US-05 o 20.00 do brzeczki dodałem pięć łyżek stołowych a w nocy obudziła mnie burzliwa bombluje strasznie intensywnie pytanie moje czy nie za dużo dodałem drożdży pierwszy raz zastosowałem gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Wszystko będzie ok, bez obaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remos Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Wszystko będzie ok, bez obaw. Ok, dzięki piwko szaleje aż miło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się