PiwoLab Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vald Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Myślę, że 12usd dopłaty to nie majątek!? Oczywiscie ze nie, tylko Jack napisal jasno ze wstrzymali calkowicie retail - moze jakby go pocisnac i zgodzic sie na dodatkowa oplate to moglby wyslac pojedyncze sztuki. Dla mnie to troche dziwne, moze to kwestia tego jak dziala aliexpress czy cos? Cholera wie. Zapytam go czy byloby mozliwe zamowienie pojedynczych sztuk zakladajac doplate poniesiona przez kupujacego, dla nich to chyba bez roznicy wtedy a zysk maja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 To i ja się piszę na 2 szt tych pompek, więc już chyba z 10 było by do zamówienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Ja też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Ja 2 sztuki też bym wziął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 ja jedną!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Jak ktoś wie, gdzie można zlecić zrobienie wężownicy ze stali nierdzewnej na wymiennik do hlt, to proszę podać adres, wskazać stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Ja jestem z Olsztyna i robiłem u lokalnego spawacza. Facet ma wprawę, bo robił już instalacje browarowe i wie o co chodzi. Zrobił mi wszystkie roboty spawalnicze do hermsa wraz z zakupem materiałów, wygięciem i spawaniem wężownicy - 18 m z KO spawana z 3 sztang. Ścianka 1 mm i średnica wew. 10mm. Pogadaj z nim, to może uda mu się jakoś wysłać wężownicę do Ciebie: http://spawanie.olsztyn.pl/ Edytowane 16 Marca 2014 przez Kamot1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Jaka wysoka wyszła ci ta wężownica i jakiej średnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Jakich grzałek używacie w swoich systemach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) Mam taką i jestem zadowolony. http://allegro.pl/gr...4077911790.html zrobiła z 2hl i działa. Edytowane 21 Marca 2014 przez Atebo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Ktoś jeszcze ma takie i chwali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Jako, że wziąłem się za składanie hermsa to polecam sklep z armaturą www.stal-instal.pl , za zawór dwuczęściowy 1/2 zapłaciłem 27 zł, reszta również w dobrych cenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vertragus Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 witam na forum. mam pytanie czy ktoś próbował może prostego rozwiązania jakim jest pompa mamutowa znana chyba wszystkim z akwarystyki. sterowanie banalnie proste. dodatkowe napowietrzenie brzęczki chyba jej nie zaszkodzi przynajmniej tak mi się wydaje. moja wiedza na ten temat jest znikoma. posiadam bardzo wiele elementów które można wykorzystać w instalacji HERMS. może znalazł by się ktoś kto wykona instalację w zamian za materiał na drugą (keg rury i zawory z nierdzewki wężyki silikonowe) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vertragus Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Pompka mamutowa daje radę choć na razie pompuje wodę Posiadam dostęp do grzałek z dystrybutorów wody w pojemnikach 5 galonowych mają atest spożywczy, niestety moc ich to 600 W czy można zastosować kilka grzałek rozmieszczonych po okręgu zaleta taka że nie trzeba spawać tylko powiercić otwory w dnie i przykręcić. Jak takie grzałki połączyć szeregowo czy równolegle liczę na pomoc kolegów Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez vertragus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Mam pytanie. Uruchomiłem moją instalację HERMS. Uwarzyłem 2 warki i mam do rozwiązania dwa problemy. 1. Mam fałszywe dno z wyciętymi na laserze otworami zgodnie z rysunkami z forum. Filtracja przy zastosowanych pompkach (te małe czarne12V z Chin) przebiega OK poza tym, że szczelina pomiędzy FD a kotłem jest nie równa i wynosi miejscami 2-3 mm. i pod FD przechodzi dużo mąki, która cały czas dostaje się do brzeczki. Mam dwa pomysły na uszczelnienie dna ale pytanie w sumie dotyczy tego jak wpłynie ta mąka na gotowe piwo i czy mieliście podobne problemy. Dodam że podczas gotowania wychodzi ładny przełom a piwo się klaruje. 2. Czy w waszych systemach udaje się podgrzać zacier za pomocą wężownicy np, z 65oC do 75oC. Jak robiłem próby na wodzie to udało mi się podgrzać wodę z temp.50 do 60 oC, ale podczas rzeczywistych warunków piwo zacierałem w jednej temp. 65oC i z podgrzewaniem był problem. W moim układzie problem rozwiązałem poprzez dolewanie gorącej wody z HLT i w sumie się sprawdza muszę tylko dopracować ilości wody i jej temp. Jak to działa w waszych instalacjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Czy ścianka o grubości 3mm, węża silikonowego do hermsa w zupełności wystarczy? Np. 15/21? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Średnice węża dobierz do złączek które stosujesz. Np. Camlock ma złączki 1/2` - wąż 13 mm i wąż silikonowy 15/21 będzie za luźny. Ja użyłem chyba 12/16 i pasuje idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Średnicę mam dobraną ale czy grubość ścianki wystarczy. Czy wąż o 3mm ściance będzie się załamywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Ścianka 3mm jest wystarczająca - nie załamuje się pod włsnym ciężarem. Przy tych średnicach węża to absolutne minimum. Poczytaj sobie różne opinie: http://www.piwo.org/topic/10194-weze-do-hermsa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Czytałem ten temat, nie którzy stosują 3 mm inni 4mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuna Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 To i mnie możecie liczyć na 2 pompki. To razem byłoby już prawie 20. W tym tempie to "moment" zbierzemy 50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 ja 2 wezmę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi