PiwoLab Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 (edytowane) Mam jedne i drugie. Uważam, że oba złącza dobrze spełniają swoje zadanie. Plus dla camlocka - większy przepływ i jest tańszy w Polsce. Plus dla quick disconecta - niby łatwiej operować jedną ręką. Niektórzy uważają, że camlocków nie da rady używać jedną ręką. Mam je i operuję jedną reką. Wstawienie kolanka między wężem a camlockiem bardzo w tym pomaga. Dodatkowo sprzączki nie są tak gorące i ułatwia to odpięcie złącza. W QD należy gorący element odsunąć, aby wypiąć szybkozłączkę. Niektórzy będą musieli robić to w rękawicach. W przypadku tych dwóch złączek ważniejszy jest wybór sposobu podłączenia węży. Należy unikać przede wszystkim tych z króćcem a'la choinka (barb) do nasuwania węży. Lepszym wyborem będzie gwint lub końcówka gładka pod opaskę zaciskową. Te z króćcem do nasuwania bardzo ograniczają przepływ. Są tacy co używają zaworów 3/4 i przez te końcówki nie są zadowoleni z przepływu. Jeszcze mała uwaga co do wielkości zaworów. Do naszych zastosowań tylko 1/2 cala. Nie ma żadnego uzasadnienia do 3/4, chyba, że mają być użyte do kociołków 500 litrowych. Większy przepływ przydaje się jedynie do mycia sprzętu. Zacierania, filtrowania i wysładzania zwiększeniem przepływu nie przeskoczymy! O camlockach ładnie opowiada Bobby: https://www.youtube.com/watch?v=zHAS7iwWLmQ&t=26s https://www.youtube.com/watch?v=U_vzNDM9S5Q https://www.youtube.com/watch?v=j7VQQ1bxvTw Z innych nierdzewnych złączy do rozważenia są jeszcze tri clampy. Ale to już wyższa półka cenowa i raczej do zastosowań profi. HERMS. Wybicie 100-200L, hej miałem kiedyś pomysł na 200l herms, dziwiło mnie że tak dużych instalacji w USA nie ma - a oni kochają rozmach i herms. Najwięcej jest instalacji 10-15 galonowych , są też 20-25 galonowe a tych 50 galonowych w internecie jest dosłownie kilka. No i był, bo widzę że już wycofany ze strony SABCO, NANO-MAGIC - 2BBL czyli 80 Gallon ( 375 liters ) Zastanawiałem się dlaczego i znalazłem wpisy tych od 50G że bardzo długo przy tej masie/objętości zacieru podgrzewanie. Przyczyna wynika z zasady działania systemów recyrkulacyjnych, medium podgrzewającym jest filtrat a on nie powinien mieć temperatury na wyjściu z wężownicy wiele wyższe niż temperatura docelowa zacieru, dodatkowo zacieru się nie miesza ( bo to wbrew zasadą systemów recyrkulacyjnych ) a mieszanie pomaga z dystrybucją ciepła. Wydaje się że jeśli chciałbyś mieć aż tak duże wybicie to warto zrobić herms z dwiem ( wieloma? ) kadziami zaciernymi. Bardzo długo mi zajęło żeby uznać wyższość modelu 'niemieckiego' warzelni nad systemami recyrkulacyjnymi ale w końcu przyszło i uznałem Ładnie się prezentował: https://www.youtube.com/watch?v=2HBR8nJoSd8 2 bbl to 62 galony, a to 234,70 litra wg Beersmith. Oczywiście mówimy tu o piwnych baryłkach Ciekawe jakie to 80 galonów robi 375 litrów?! A tak napisane jest choćby w ulotce tego sprzętu. Chyba imperialne 1 Imperial (UK) gallon = 4,546 litra. I to daje nam 3 bbl. A dlaczego wycofali? Ze względu na recyrkulację? Wątpię. Ci co zdążyli użyć ich nano-magica 2 nie uskarżali się na recyrkulację. Dla mnie bliższa będzie teoria, że ze względu na mały popyt. 2-3 bbl dla komercyjnych zastosowań to za mało. Wymagane minimum to 7 bbl. Natomiast 2-3 bbl dla domowych piwowarów to stanowczo za dużo. Zostają puby i restauracje. Tyle tylko, ze koszt ich nano-magica nie szybko się zwraca. Na recyrkulację w hermsach to nawet tu na tym forum, w tym wątku narzekają przy garach o wielkościach rzędu 50-70 litrów. Niektórzy to nawet podkręcają temperaturę na hlt, tylko po to, żeby ta na mlt była tak jak założona dla zacierania. A to jest błąd! I później osądy, że herms be. Że dodatkowo muszę mieszać zacier. To też błąd. Bo recyrkulacja w hermsie to także filtracja. A zamieszanie to zaburzenie złoża filtracyjnego. Aby temu zaradzić, należy uzyskać odpowiedni przepływ. Do tego wystarczy tylko odpowiednio ześrutować słód, a przy trudniejszym zasypie (pszenica, żyto) dodać łuski. Ale nie, ważniejsza jest wydajność zacierania i śrutowanie na mąkę. Ile można na tym zyskać? Powiedzmy zamiast 80%, uzyskasz 70% wydajności. Przy tak małych wybiciach prawie nic. Zbyt drobne śrutowanie w hermsie to nie wzrost wydajności, to raczej problemy w zacieraniu i filtracji. Ja mam średnio na moim hermsie ok. 80%. Jestem zadowolony. nano-magic2.pdf Edytowane 18 Grudnia 2016 przez PiwoLab e5mercury 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BobTheBrewer Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Dzięki za komentarz. Zdecydowałem się na Camlocki 1/2 cala połaczone z króćcem na wąż wkręcanym na gwincie 1/2 cala. Przy czym króciec na wąż ma średnicę zewnętrzną choinki 19mm. A wewnętrzna średnica to "full port" dla 1/2 cala. Więc nie ma żadnego dławienia przepływu. Camlocki zakupiłem w UK (ok 9GBP za komplet) przez znajomego a króćce kupiłem u nas w Polsce (10zł za 1szt). Mam kilka QD ale to tylko do fałszywego dna oraz do głowicy CIP. Reszta wszystko na Camlockach. No i węże silikonowe 16/22mm. To mnie trochę traciło po kieszeni dodatkowo, ale nie ma obaw o dławienie przepływu. Miałem pewne obawy odnośnie dławienia z uwagi na pompy (na ssaniu). Ale po testach naprawdę działa to super. Jestem właśnie na etapie składania wszystkiego razem. Została w zasadzie tylko wężownica do HLT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Gdzie kupiłeś króćce na wąż 19mm pod 1/2'? Edyta: w moim ulubionym sklepie już znalazłem. Edytowane 19 Stycznia 2017 przez Kòpôcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BobTheBrewer Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Takie króćce ma firma ANOX z Koszalina (www.anox.com.pl). Mają naprawdę duży wybór. Wszystko w stali 316. Robiłem u nich zakupy już dwa razy. I wszystko jest naprawdę OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 No to jest właśnie mój ulubiony sklep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BobTheBrewer Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Świat jest mały Szukam jeszcze jednej rzeczy. Mianowicie złączki zaciskowej ze stali nierdzewnej z gwintem zewnętrznym 1/2cala na jednym końcu a na drugim zacisku na rurkę nierdzewną fi 10mm. Chodzi mi o montaż wężownicy do HLT. Mam takie złączki ale niestety w wersji z USA czyli z zaciskiem na rurkę 3/8". A to niestety nie jest 10mm tylko 9.5mm i będzie problem z montażem wężownicy z rurki fi 10mm. Czy można takie złączki u nas kupić za jakieś rozsądne pieniądze? Niekoniecznie 20EUR netto za sztukę Bo taką ofertę to już mam. Ale cena jest zdecydowanie zaporowa. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Ha ha... Chyba o tym samym dostawcy myślimy - 40€ za komplet 2 sztuk. Ja zamawiałem je z Azji, wychodziło ok. 20zł/sztuka, ale jeszcze nie doszły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Wężownica jaki ma przelot? Miałem wężownicę fi12 ścianka 1mm (fi wewnątrz 10mm). Maksymalny przepływ jaki miałem to 5l/min na pompie iwaki Md-15, na pompie od pralki był w granicach 4l/min. Przy wybiciu 60l przepływ był za mały, przez co miałem problem z dogrzaniem brzeczki w mlt. Wyjściem jest jak pisze PiwoLab podniesienie temp. w hlt dla uzyskania zadanej temp w mlt ale to nie jest prawidłowe wyjście. Także radzę zastanowić się nad zmianą wężownicy na inną z rurki o większym przekroju wewnętrznym. Chyba, że masz tak mocną pompę, że wyciśniesz z niej 6l/min lub masz małe kadzie i przepływ 4l/min w zupełności wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Wężownica jaki ma przelot? Miałem wężownicę fi12 ścianka 1mm (fi wewnątrz 10mm). Maksymalny przepływ jaki miałem to 5l/min na pompie iwaki Md-15, na pompie od pralki był w granicach 4l/min. Przy wybiciu 60l przepływ był za mały, przez co miałem problem z dogrzaniem brzeczki w mlt. Wyjściem jest jak pisze PiwoLab podniesienie temp. w hlt dla uzyskania zadanej temp w mlt ale to nie jest prawidłowe wyjście. Także radzę zastanowić się nad zmianą wężownicy na inną z rurki o większym przekroju wewnętrznym. Chyba, że masz tak mocną pompę, że wyciśniesz z niej 6l/min lub masz małe kadzie i przepływ 4l/min w zupełności wystarczy. Jaką masz teraz wężownicę? Materiał, średnica, grubość ścianki, długość? Przepływ 4 l/min. (one gallon per minute) jest ok. Taki się właśnie zakłada dla systemów RIMS, czy HERMS. Oczywiście mówimy o rzeczywistym uzyskanym przepływie w systemie, nie o wydajności pompy. Większy przepływ spowoduje zbicie się złoża filtracyjnego, czego następstwem będzie spadek przepływu i duże kłopoty podczas zacierania. Może dojść nawet do całkowitego zatrzymania filtracji. Tu nie tylko problem w pompie, czy przekroju wężownicy - dla systemów cyrkulacyjnych podstawową sprawą jest jakość i grubość śruty! Inne parametry w mniejszym stopniu wpływają na odpowiedni wzrost i utrzymanie zadanych temperatur podczas zacierania. Wzrost temperatury między krokami nie powinien być niższy niż 1oC na minutę, szczególnie w zakresie temperatur 50-65oC. Trudne do uzyskania! EDIT: Czy na samej wodzie w systemie i przepływie 4l/min. również masz problemy z uzyskaniem zadanej temperatury? Edytowane 24 Stycznia 2017 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Wężownica jaki ma przelot? Miałem wężownicę fi12 ścianka 1mm (fi wewnątrz 10mm). Maksymalny przepływ jaki miałem to 5l/min na pompie iwaki Md-15, na pompie od pralki był w granicach 4l/min. Przy wybiciu 60l przepływ był za mały, przez co miałem problem z dogrzaniem brzeczki w mlt. Wyjściem jest jak pisze PiwoLab podniesienie temp. w hlt dla uzyskania zadanej temp w mlt ale to nie jest prawidłowe wyjście. Także radzę zastanowić się nad zmianą wężownicy na inną z rurki o większym przekroju wewnętrznym. Chyba, że masz tak mocną pompę, że wyciśniesz z niej 6l/min lub masz małe kadzie i przepływ 4l/min w zupełności wystarczy. Jaką masz teraz wężownicę? Materiał, średnica, grubość ścianki, długość? Przepływ 4 l/min. (one gallon per minute) jest ok. Taki się właśnie zakłada dla systemów RIMS, czy HERMS. Oczywiście mówimy o przepływie w systemie, nie o wydajności pompy. Większy przepływ spowoduje zbicie się złoża filtracyjnego, czego następstwem będzie spadek przepływu i duże kłopoty podczas zacierania. Może dojść nawet do całkowitego zatrzymania filtracji i zacierania. Tu nie tylko problem w pompie, czy przekroju wężownicy - dla systemów cyrkulacyjnych podstawową sprawą jest jakość i grubość śruty! Inne parametry w mniejszym stopniu wpływają na odpowiedni wzrost i utrzymanie zadanych temperatur podczas zacierania. Wzrost temperatury między krokami nie powinien być niższy niż 1oC na minutę, szczególnie w zakresie temperatur 50-65oC. Trudne do uzyskania! Wasze wypowiedzi trzeba by połączyć, obaj macie racje. W celu utrzymania temperatury w MLT ważne są zarówno przepływ, czyli to ile da radę przepompować pompa przez układ rurek i tu bym oscylował w zakresie bliższym 6l/m chociaż trochę mniej 4l jak i odrobina więcej pewnie nie ma większego wpływu. Natomiast kluczowe jest też śrutowanie i jakość filtracji przez złoże, jeżeli będzie słaby przepływ to duża wydajność pompy dodatkowo zbije złoże i dojdzie do tego co pisał PiwoLab, o utrzymaniu temperatury czy podgrzewaniu nie będzie wtedy mowy. Odpowiedni przepływ to też możliwość utrzymania niższej temp w HLT, grzejemy wtedy płynnie a temperatura w HLT jest tylko kilka stopni wyższa od MLT i nie ubijamy enzymów, chociaż osobiście nie uważam żeby ich ilość jaka pozostaje w MLT nawet po przegrzaniu brzeczki w HLT była za mała aby zakończyć zacieranie. Wracając do pompy musi ona zapewnić przepływ w granicach 6l/min przy uwzględnieniu strat w układzie. Ważne też jak ktoś robi próbę na wodzie i jest zachwycony przepływem aby uwzględnić lepkość brzeczki podczas zacierania, obniża to znacząco wydajność pomp. Wężownica o przekroju wew. 10 mm wydaje się odpowiednia ja na chińskich pompkach muszę dławić a mam właśnie taką wężownicę długości nie pamiętam ale coś w granicach 10 mb. Problem z dogrzaniem zacieru przy wybiciu 60L nie wynika moim zdaniem z braku przepływu a z ilości słodu i wody jaka musi zostać podgrzana. Wiadomo większy przepływ szybciej zagrzejesz ale jak masz dużo słodów to i filtracja trochę gorsza i wracamy to początku posta. Ja uzyskuję bardzo dobry przepływ i co za tym idzie kontrolę temperatur dla warek w których mam nie więcej na 12 kg słodu i śrutowania ok 0,6 mm na śrutowniku Patryk. Jak wsypię 15-16 kg słodu to niestety też mi się gorzej podgrzewa. Do tego trzeba by podejść konstrukcyjne, np wykonywać kadzie zacierne o średnicy 0,8 m na przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Teraz mam wężownicę z rury za grubej, gdyż innej nie miała osoba która mi ją robiła - 20x1mm długość 8m. Nie udało się wcisnąć większej ilości metrów. Owszem przepływ 4l/min byłby dobry jakby rura miała ściankę 0,5mm ja Twoja z Chin oraz długość 13 czy 15m. U nas są dostępne tylko 1mm, choć może są 0,5mm ale takich nie widziałem. Bynajmniej przepływ 5 czy 6l/min osiągam bez zbijania się złoża. Brzeczka na wyjściu z wężownicy ma 1 stopień mniej niż temp. w hlt. Różnica między temp. w hlt a mlt jest na poziomie 1,5 stopnia. Można by zaizolować kadź mlt na pewno by to pomogło ale jakoś nie widzę potrzeby w sensie nie mam parcia na taką dokładność. Ostatnio mocno ześrutowałem słód, wydajność wzrosła ale przepływ spadł. Mam kiepski śrutownik. Znajdzie się czas to zrobię sobie nowy, lub przerobię ten co mam. Ważna rzecz, że z taką wężownicą przy myciu mam przepływ ponad 10l/min co dobrze usuwa osady. Problemy z uzyskaniem temp w odpowiednim czasie miałem najmniejsze gdy wężownica była z miedzi o ściance 0,8mm przelocie około 12mm i długości 12m. Ale w tej wężownicy rodziły mi się czarne osady. Po wymianie na nierdzewną 12x1mm dł. jak dobrze pamiętam 10m długości, podgrzewanie pogorszyło się. Na obecnej jest lepiej choć wolałbym ją zmienić na fi16x1mm, dodało by to 2m długości wężownicy, co pewnie przełożyłoby się na taką samą temp. brzeczki wypływającej z wężownicy, jak temp. wody w hlt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) ...Szukam jeszcze jednej rzeczy. Mianowicie złączki zaciskowej ze stali nierdzewnej z gwintem zewnętrznym 1/2cala na jednym końcu a na drugim zacisku na rurkę nierdzewną fi 10mm. Chodzi mi o montaż wężownicy do HLT. Mam takie złączki ale niestety w wersji z USA czyli z zaciskiem na rurkę 3/8". A to niestety nie jest 10mm tylko 9.5mm i będzie problem z montażem wężownicy z rurki fi 10mm.... Jeśli masz już złączki i koniecznie chcesz je wykorzystać, to nie używaj wewnętrznych pierścieni zaciskowych lecz zamień je na 2-3 oringi na złączkę. Otwór fi 9,5 mm rozwierć na 10 mm. Powinno zadziałać. Teraz mam wężownicę z rury za grubej, gdyż innej nie miała osoba która mi ją robiła - 20x1mm długość 8m. Nie udało się wcisnąć większej ilości metrów. Owszem przepływ 4l/min byłby dobry jakby rura miała ściankę 0,5mm ja Twoja z Chin oraz długość 13 czy 15m. U nas są dostępne tylko 1mm, choć może są 0,5mm ale takich nie widziałem. Bynajmniej przepływ 5 czy 6l/min osiągam bez zbijania się złoża. Brzeczka na wyjściu z wężownicy ma 1 stopień mniej niż temp. w hlt. Różnica między temp. w hlt a mlt jest na poziomie 1,5 stopnia. Można by zaizolować kadź mlt na pewno by to pomogło ale jakoś nie widzę potrzeby w sensie nie mam parcia na taką dokładność. Ostatnio mocno ześrutowałem słód, wydajność wzrosła ale przepływ spadł. Mam kiepski śrutownik. Znajdzie się czas to zrobię sobie nowy, lub przerobię ten co mam. Ważna rzecz, że z taką wężownicą przy myciu mam przepływ ponad 10l/min co dobrze usuwa osady. Problemy z uzyskaniem temp w odpowiednim czasie miałem najmniejsze gdy wężownica była z miedzi o ściance 0,8mm przelocie około 12mm i długości 12m. Ale w tej wężownicy rodziły mi się czarne osady. Po wymianie na nierdzewną 12x1mm dł. jak dobrze pamiętam 10m długości, podgrzewanie pogorszyło się. Na obecnej jest lepiej choć wolałbym ją zmienić na fi16x1mm, dodało by to 2m długości wężownicy, co pewnie przełożyłoby się na taką samą temp. brzeczki wypływającej z wężownicy, jak temp. wody w hlt. Tak, ja mam wężownicę z rurki 12,7x0,5mm i długości prawie 15 metrów. Za theelectricbrewery.com ich rura ma ściankę ok. 0,89mm (0.035"), natomiast długość wężownicy wynosi 50 stóp (ok. 15 mb). Tutaj raczej to długość, niż grubość ma istotne znaczenie. Aha, jeszcze jedno nie widzę potrzeby mycia wężownicy. Sam przepływ wody podczas wysładzanie wystarczająco ją wyczyści. ... Wracając do pompy musi ona zapewnić przepływ w granicach 6l/min przy uwzględnieniu strat w układzie. Ważne też jak ktoś robi próbę na wodzie i jest zachwycony przepływem aby uwzględnić lepkość brzeczki podczas zacierania, obniża to znacząco wydajność pomp. Wężownica o przekroju wew. 10 mm wydaje się odpowiednia ja na chińskich pompkach muszę dławić a mam właśnie taką wężownicę długości nie pamiętam ale coś w granicach 10 mb. Problem z dogrzaniem zacieru przy wybiciu 60L nie wynika moim zdaniem z braku przepływu a z ilości słodu i wody jaka musi zostać podgrzana. Wiadomo większy przepływ szybciej zagrzejesz ale jak masz dużo słodów to i filtracja trochę gorsza i wracamy to początku posta. Ja uzyskuję bardzo dobry przepływ i co za tym idzie kontrolę temperatur dla warek w których mam nie więcej na 12 kg słodu i śrutowania ok 0,6 mm na śrutowniku Patryk. Jak wsypię 15-16 kg słodu to niestety też mi się gorzej podgrzewa. Do tego trzeba by podejść konstrukcyjne, np wykonywać kadzie zacierne o średnicy 0,8 m na przykład. O wydajność pomp i ich obniżeniu lepkością brzeczki bym się nie martwił, są wystarczająco wydajne. Sam piszesz, ze je musisz dławić. O przepływie decyduje przede wszystkim złoże filtracyjne oraz średnica wewnętrzna i długość wężownicy. Nie tylko próba na wodzie, ale również zacieranie z dodatkiem łuski to potwierdza. Co z tego, że pompka może 10 nawet 20 l/min przetransportować, tyle tylko, że przy zbitym złożu nie będzie czego transportować. Będzie przepływ, będzie kontrola temperatury. Reasumując, dla mnie decydujące znaczenie ma jakość słodu oraz jakość i grubość śruty. Dalej to wymagana minimalna długość 12-15 mb wężownicy o wystarczającej średnicy 12x1mm (lepiej 12x0,5mm). Średnica ta pozwala na wymagany przepływ 4-6 l/min. Mniejsza średnica, lepsza wymiana ciepła. Minusem jest za to zmniejszony przepływ. Powierzchnia czynna fałszywego dna min. 15%. Wg mnie szczeliny w FD 0,7 mm dla hermsa to za mało, 1,3 mm wydaje się lepszym rozwiązaniem. EDIT: Moja pompa ma wydajność 9-12 l/min. Na samej wodzie przy przejściu przez wężownicę przepływ spada do ok. 6-7 l/min. Ze złożem filtracyjnym mam już przepływ ok. 3-4 l/min. Edytowane 10 Maja 2017 przez PiwoLab GregorM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Jedno sprostowanie - 15 stóp to trochę powyżej 4,5 m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Myślałem o 15 metrach i wpisałem 15 stóp. Oczywiście ma być 50 stóp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BobTheBrewer Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Wężownica jaki ma przelot? Miałem wężownicę fi12 ścianka 1mm (fi wewnątrz 10mm). Maksymalny przepływ jaki miałem to 5l/min na pompie iwaki Md-15, na pompie od pralki był w granicach 4l/min. Przy wybiciu 60l przepływ był za mały, przez co miałem problem z dogrzaniem brzeczki w mlt. Wyjściem jest jak pisze PiwoLab podniesienie temp. w hlt dla uzyskania zadanej temp w mlt ale to nie jest prawidłowe wyjście. Także radzę zastanowić się nad zmianą wężownicy na inną z rurki o większym przekroju wewnętrznym. Chyba, że masz tak mocną pompę, że wyciśniesz z niej 6l/min lub masz małe kadzie i przepływ 4l/min w zupełności wystarczy. Dzięki za wszelkie uwagi i informacje. Z przepływem nie powinno być problemu. Mam pompy Chugger (wersja INLINE 230V). Wysokość podnoszenia pomp powinna być wystarczająca nawet przy dławieniu przepływu przez wężownicę. Jak przetestuję to dam znać. Na razie czekam na wężownicę (13m długości rurki). Już niestety zamówiłem. Zbiorniki mam następujące: warzelny 70L, MLT 50L, HLT 50L. To chyba taki standard. Natomiast problem średnicy rurki i złączek mam rozwiązany. Są dwie możliwości: - zredukować średnicę o ok. 0.3 mm - to już udało mi się przetestować - kupić złączki do mocowania czujników temperatury UG-8 (www.limathermsensor.pl). Występują one w wersji 10mm i mają zaciskową "beczułkę". Tu mam możliwość uzyskania niższej ceny niż 20EUR netto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 - kupić złączki do mocowania czujników temperatury UG-8 (www.limathermsensor.pl). Występują one w wersji 10mm i mają zaciskową "beczułkę". Tu mam możliwość uzyskania niższej ceny niż 20EUR netto Ja kupowałem TU oraz TU. Doszło po ok. 3 tygodniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BobTheBrewer Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 - kupić złączki do mocowania czujników temperatury UG-8 (www.limathermsensor.pl). Występują one w wersji 10mm i mają zaciskową "beczułkę". Tu mam możliwość uzyskania niższej ceny niż 20EUR netto Ja kupowałem TU oraz TU. Doszło po ok. 3 tygodniach. Dzięki za info. Właśnie zamówiłem. I tak czekam na wężownicę więc mogę poczekać tydzień dłużej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BobTheBrewer Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Reasumując, dla mnie decydujące znaczenie ma jakość słodu oraz jakość i grubość śruty. Dalej to wymagana minimalna długość 12-15 mb wężownicy o wystarczającej średnicy 12x1mm (lepiej 12x0,5mm). Średnica ta pozwala na wymagany przepływ 4-6 l/min. Mniejsza średnica, lepsza wymiana ciepła. Minusem jest za to zmniejszony przepływ. Powierzchnia czynna fałszywego dna min. 15%. Wg mnie szczeliny w FD 0,7 mm dla hermsa to za mało, 1,3 mm wydaje się lepszym rozwiązaniem. U mnie z fałszywym dnem nie powinno być problemu. Mam coś takiego jak na zdjęciu. Oby tylko śruta była dobra. Póki co nie miałem problemu. Ale dotychczas filtrację robiłem w plastikowym fermentorze z kranem wyposażonym w wężyk z oplotem. I wszytko oczywiście przelewane było ręcznie niestety. Więc trwało to zdecydowanie za długo. Stąd pomysł, żeby zrobić porządnego HERMsa. Tak aby zrobienie całej warki zajęło nie więcej niż 4-5 godzin (wraz ze śrutowaniem i myciem sprzętu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Fałszywe dno z blachy perforowanej z otworami cylindrycznymi Rv2.5-4.0 (lub zbliżone) to dobre rozwiązanie dla hermsa i wszelkich systemów recyrkulacyjnych. Z pewnością lepsze niż podłużne 0,7x25 mm. Wielkość ta może jest i dobra, ale tylko w przypadku sita szczelinowego lub otworów podłużnych frezowanych (trapezowych). Szczelina 0,7 mm dla FD wypalana laserem jest stanowczo za mała! Prześwit (powierzchnia czynna) fałszywego dna to min. 15-20%. Nie należy się bać większych otworów, oczywiście do pewnych granic. Otwory nie decydują o klarowności brzeczki, o tym decyduje przede wszystkim złoże filtracyjne, czyli śruta. Jeżeli nawet w pierwszym etapie zacierania i filtracji drobiny śruty przejdą przez otwory, to następnie zostaną zawrócone na wierzch złoża filtracyjnego. W końcowym etapie zacierania i filtrowania musimy uzyskać brzeczkę nieskazitelnie klarowną!!! GregorM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 - kupić złączki do mocowania czujników temperatury UG-8 (www.limathermsensor.pl). Występują one w wersji 10mm i mają zaciskową "beczułkę". Tu mam możliwość uzyskania niższej ceny niż 20EUR netto Ja kupowałem TU oraz TU. Doszło po ok. 3 tygodniach. Złączki do mocowania czujników temperatury UG-8 to jednak co innego niż zwykłe złączki zaciskowe. Przy złączkach zaciskowych należy uważać na gwint. Ma być BSP(T). Ten akurat NPT męski będzie trochę luźniejszy i od biedy da się go wkręcić w BSP i jakoś uszczelnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Przy złączkach zaciskowych należy uważać na gwint. Ma być BSP(T). Ten akurat NPT męski będzie trochę luźniejszy i od biedy da się go wkręcić w BSP i jakoś uszczelnić. To prawda, ale czy przy różnicy średnic na poziomie 1% jest się czego obawiać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BobTheBrewer Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 W oczekiwaniu na sprzęt mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie planuję mycie zbiorników HERMsa z wykorzystaniem głowicy CIP. Jakie środki chemiczne używacie do takiego mycia? Czy PBW FiveStar będzie OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Zacząłem powoli budowę swojego systemu HERMS. Mam 30 L z grzałkami 2x2kW kadź do grzania ciepłej wody do zacierania i wysładzania już gotową do działania. Ostatnio zakupiłem keg 30 L do przeróbki na kadź warzelną, czyli ostatni z elementów systemu. Na kadź zacierno filtracyjną planuję keg 50L. Teraz zabiorę się za ten keg 30L grzany gazem. Jaki kranik (rozmiar) najlepiej zakupić, aby pasował do hopstoperów i nie było problemu z dobraniem ewentualnie przejściówki? Można wspawać jakąś gilzę, aby wcisnąć w nią termometr? Jest w ogóle sens montowania termometru elektronicznego do kadzi warzelnej, czy lepiej może zamontować zwykły termometr wpuszczony za pomocą drucika(zawieszony na rancie kega)? Nie mam doświadczenia w obróbce stali nierdzewnej, dlatego chcę zakupić elementu i oddać do wmontowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Ostatnio zakupiłem keg 30 L do przeróbki na kadź warzelną, czyli ostatni z elementów systemu. Na kadź zacierno filtracyjną planuję keg 50L. Ja tam się nie znam na tych wynalazkach, ale ja mam większą kadź warzelną od zaciernej i to się sprawdza w praktyce:) anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Ostatnio zakupiłem keg 30 L do przeróbki na kadź warzelną, czyli ostatni z elementów systemu. Na kadź zacierno filtracyjną planuję keg 50L. Ja tam się nie znam na tych wynalazkach, ale ja mam większą kadź warzelną od zaciernej i to się sprawdza w praktyce:) Nie znasz sie na nowoczesnym piwowarstwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się