Gość franc Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Czy ktoś z kolegów ma system HERMSA i mieszka w Katowicach lub okolicy? Chciałbym zobaczyć to cudo i porozmawiać o budowie itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab leech 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Moje testy sprzętu: Wysładzanie Warzenie wygląda zajefajnie , bardzo profesjonalna sterownia. Pozazdrościć. Nie myślałeś o izolacji termicznej? Edytowane 14 Grudnia 2013 przez wilk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MONEK Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 można wiedzieć gdzie kupiłeś, zamówiłeś takie piękne gary ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Ambitnie! Gratuluję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Wszyscy mają albo większość ma hermsa na prąd, więc i sterowanie jest łatwiejsze. A jak sterować gazem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Nie mam i nie wiem dokładnie, ale myślę, że tak jak to jest zrealizowane w piecu co/cwu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Gaz zawsze trzeba przykręcać , no chyba że jest taki sterownik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitex Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Hmmm,sterownik... Na pewno jest coś takiego jak elektrozawory do gazu. Jednak, by to działało w sposób zautomatyzowany, to wydaje mi się, że koszty będą o wiele wyższe aniżeli budowa "elektrycznego" automatu Zapytam teścia - gazownika... Dodam, że kiedyś, będąc na urlopie, dorabiałem u niego przy montażu nitki gazowej w fabryce materiałów budowlanych gipsowych. Z tego co pamiętam, zestaw składał się z palnika odpalanego elektrycznie, czujnika temperatury, elektrozaworu... Ja buduję HERMSa "na gazie"... oczywiście bez elektrozaworów, poświęcę się i podejdę do kurka z gazem Kręcenia gałką i tak będzie mniej jak przy gotowaniu rosołu... Tak czy inaczej, ustalmy w końcu na forum koszty budowy i eksploatacji obu rozwiązań. Zróbmy coś dla przyszłych... pokoleń. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez kitex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Też się będę musiał poświęcić ! A co do kosztów to wydałem już jakieś 1500 pln kegi sito zawory wiercenie otworów pompy stelaż rurka miedziana na wężownice węże sylikonowe to na razie tyle. A i jeszcze jedno pytanie czy ktoś widział gotowe wzierniki poziomu płynu w np kegu? Albo jak zrobić taki wskaźnik? Edytowane 16 Grudnia 2013 przez franc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Też szukałem metody kontrolowania gazu i znalazłem coś tekiego... Niestety nie znalazłem takich palników w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Mam przerobiony sterownik Pamela na sterowanie gazem. Sterownik ma 3 wyjścia na elektrozawory jednak nie miałem czasu tego wypróbować w praktyce bo chroniczny brak czasu. Dopiero w styczniu to odpalę i zobaczymy jak to się sprawdzi w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Chcę kupić termometr tarczowy 1/2 cala ale wszystkie mają końcówki mosiężne a nie z nierdzewki. Możecie coś polecić/ Sklep, stronę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Chcę kupić termometr tarczowy 1/2 cala ale wszystkie mają końcówki mosiężne a nie z nierdzewki. Możecie coś polecić/ Sklep, stronę? a dlaczego nie mogą być z mosiężne? reagują chemicznie z nierdzewką? brzeczką? czy może masz taką fanaberię? pytam bo też zamierzam kupić sobie takie termometry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Fanaberia robię albo chciałbym robić wszystko z nierdzewki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Tu znalazłem, ale są cholernie drogie. http://air-com.pl/kr...tr63bundes.html Mogę coś takiego z KO załatwić za 60zł. Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 A jeszcze co do sprawy armatury tak jak pisałem zamierzałem zrobić na wężach sylikonowych ale dużo kolegów ma instalację miedzianą. Co lepsze? Ma miedż jakiś wpływ na roztwór ?Mosiądz nadaje się?Może ktoś ma doświadczenie większe i coś doradzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Nie bardzo się nadaje mosiądz gdyż reaguje w kwaśnym środowisku (ale niektórzy używają i żyją): http://www.piwo.org/...1842#entry31842 post #7 Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 No ok jeżeli w naszy przypadku styk brzeczki z miedzią czy mosiądzem nie bedzie maił wpływu na jakość to może zrobię instalację miedzianą sztywna szybkie wykonanie itp. Ale zastanawiam się nad instalacją plastikową typu np. dżenowa. Co myślicie o tym? Tzn miedź lutuje się cyną no i tu ja widzę problem , a dżenowę klei się klejem który jest jak i sama rura dopuszczony do obrotu spożywczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Chyba najłatwiej i najbezpieczniej KO plus węże silikonowe. Jak chcesz montować "na sztywno" to można kupić silikonowe węże i rury PEX-a o średnicy takiej, żeby węże silikonowe wchodziły do wnętrza PEXy wszystko ładnie powyginać, ukształtować i zamocować jak się chce. http://www.purmo.com...rt-ai-pe-rt.htm Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Tylko nie wiem jak ze złączkami, żeby były z KO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Tu nie jest kwestia zdrowotności miedzi i mosiądzu... Kwestia jest mycia. Jak dowalisz NaOh a potem kwas to może być kiepsko... Jeśli nie będziesz CIP-ował to spokojnie można miedź i moasiądz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi